«Κανένα ακάλυπτο δάνειο δεν υπάρχει, ούτε κάποια καθυστέρηση στην καταβολή των οφειλών του oμίλου ΑΝΤ1. Όλοι οι τόκοι και το κεφάλαιο αποπληρώνονται κανονικά και είναι απολύτως εγγυημένα, καλυμμένα και εξασφαλισμένα», δήλωσε σε… επτάωρη κατάθεσή του στην Εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΝΤ1 TV A.E. Στρατής Λιαρέλης, επικαλούμενος και το πόρισμα της ΤτΕ, σύμφωνα με το οποίο, όπως είπε, «τα δάνεια του ομίλου είναι μηδενικού πιστωτικού ρίσκου».

Όπως ανέφερε ο κ. Λιαρέλης, ο συνολικός δανεισμός του ομίλου σήμερα είναι ύψους 180 εκ ευρώ, διαβεβαιώνοντας ότι ποτέ η εταιρία δεν έλαβε δάνεια για ανακεφαλαιοποίηση τόκων, ενώ τον Μάρτιο του 2015 κατέβαλε το ποσό των 6,582 εκ ευρώ για τόκους προηγούμενων δανείων προκειμένου να εγκριθεί το κοινοπρακτικό δάνειο.

«Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε συμβατική υποχρέωση του ΑΝΤ1, οι μέτοχοι του από το 2010 κατέβαλαν στον Όμιλο 140 περίπου εκ ευρώ, είτε με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είτε με αύξηση κεφαλαίων είτε με δανεισμό», είπε.

Στις ερωτήσεις βουλευτών, με ποια κριτήρια έλαβε ο ΑΝΤ1 το δάνειο το 2015, ο κ. Λιαρέλης υποστήριξε ότι εγκρίθηκε με βάση «την απόλυτη φερεγγυότητα του ομίλου ως προς τις οφειλές του, στο γεγονός ότι οι μέτοχοι της εταιρίας βάλανε ήδη 140 εκ. ευρώ και ότι είχε όλα τα εχέγγυα και διαχρονικά εξυπηρετούνται πλήρως και κανονικά όλες οι οφειλές του».

«Ο ΑΝΤ1 έχει καταβάλει συνολικά από το 1999 μέχρι σήμερα, 707 εκ ευρώ σε έμμεσους και άμεσους φόρους. Για παρακράτηση φόρου περίπου 89 εκ ευρώ, για ΦΠΑ 252 εκ ευρώ, για ασφαλιστικά ταμεία 142,6 εκ ευρώ, για αγγελιόσημο 349,7 εκ ευρώ. Για να γίνουν παραγωγές, ο ΑΝΤ1 πλήρωσε μέχρι την προηγούμενη χρονιά 1,106.780 εκ ευρώ», ανέφερε ο κ. Λιαρέλης. Υποστήριξε μάλιστα, ότι για το κοινοπρακτικό δάνειο έγινε αλλαγή των όρων οι οποίοι ήταν αποκλειστικά υπέρ των συμφερόντων των τραπεζών.

Παράλληλα , απέρριψε κατηγορηματικά ότι έγινε οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση για την διευκόλυνση της δανειοδότησης του ΑΝΤ1, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει γίνει για ορισμένα άλλα μέσα ενημέρωσης.

«Απόλυτα και κατηγορηματικά σας διαβεβαιώ, ότι ούτε κατά ίχνος ή κεραίας ή υπόνοιας υπήρξαν – σε ότι αφορά τον ΑΝΤ1 – φαινόμενα δανειοδότησής του με παρεμβάσεις. Δεν λέω ότι δεν υπήρξαν. Θεωρώ ότι υπήρξαν σε ορισμένα. Τα τελευταία όμως χρόνια, μέσα από την δαιμονοποίηση που υπήρξε των μμε, δεν μπορούν να δανειοδοτηθούν. Δεν εξετάζεται αν μπορείς. Εδώ και τρία χρόνια όταν λες είσαι μίντια, σου λένε «περάστε έξω». Βαρέθηκα να ακούω ότι όλα τα μέσα ενημέρωσης είναι απατεώνες, δεν πληρώνουν. Κάποια στιγμή τσουβαλιάστηκαν όλοι. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Είναι αυτονόητο ότι έπρεπε να πληρώσουμε τις οφειλές μας. Βρήκα ευκαιρία να το πω, επειδή υπάρχει αυτή η εντύπωση. Στο δημόσιο λόγο δεν άκουσα να λέγεται «κάποια από τα μέσα» αλλά «τα Μέσα»».

Για τις τηλεοπτικές άδειες

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με την αδειοδοτική διαδικασία των τηλεοπτικών καναλιών, ο κ. Λιαρέλης έκανε λόγο για «απολύτως αδιάβλητο διαγωνισμό», ωστόσο όπως είπε, θα μπορούσε να γίνει με διαφορετικό τρόπο, ώστε να μην υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που εμφανίζει να έχει σήμερα ο νόμος, αλλά ούτε και να καταπατηθούν ανθρώπινα δικαιώματα.

Αναγνώρισε πάντως, ότι υπήρχε ένα άναρχο τηλεοπτικό τοπίο, τονίζοντας ότι «ήταν αυτονόητο και έπρεπε και μπορούσε, να είχαν διορθωθεί τα προηγούμενα χρόνια οι στρεβλώσεις που υπήρχαν».

«Από αυτό που εγώ έχω διαπιστώσει, είναι πως ο διαγωνισμός ήταν απολύτως αδιάβλητος. Θα μπορούσε να γίνει με καλύτερους όρους, νηφαλιότητα και ψυχραιμία, για να είναι η αρχή διαλόγου και να μην γίνει η αρχή ενός καβγά. Θα μπορούσε να γίνει ηλεκτρονικά. Τότε θα είχε αποφευχθεί πολύς χρόνος και δεν θα υπήρχαν φαινόμενα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το γεγονός ότι επί τέσσερις μέρες δεν πήραν τα σκουπίδια και δεν μπόρεσα να πλυθώ, δεν θα καταφέρω να το ξεπεράσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση σχετικά με το σκεπτικό της απόφασης του Ομίλου να συμμετάσχει στην διαγωνιστική διαδικασία, αλλά και το ύψος του τιμήματος που κατέβαλε, απάντησε ότι ήταν ανάλογο της ανάγκης του ΑΝΤ1 που δραστηριοποιείται δημοσιογραφικά εδώ και 27 χρόνια, να πάρει άδεια – και έφθασε μέχρι του σημείου που εκτιμούσε ότι μπορεί να είναι βιώσιμος.

Σημείωσε πάντως, ότι «για άδειες περιεχομένου που συζητάμε στην Ελλάδα, σε άλλες χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, κοστίζουν 50.000 αγγλικές λίρες».

«Τέθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις στον διαγωνισμό. Υπήρχε εγγύηση 8 εκ ευρώ για το κεφάλαιο, τρεις μήνες για την πρόσληψη προσωπικού και 6 μήνες για το πρόγραμμα, έπρεπε (και το ζητήσαμε εμείς αυτό), να υπάρχει και εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης του προγράμματος», είπε και συμπλήρωσε:.

«Η πρόνοια του διαγωνισμού έλεγε για κατάθεση 3 εκ ευρώ με εγγυητική τραπεζική επιταγή. Αυτά τα χρήματα, πέραν των 25,3 εκ ευρώ που καταθέσαμε για την πρώτη δόση, είναι και σήμερα δεσμευμένα. Αυτό το πόσο στις σημερινές συνθήκες δεν είναι μικρό» ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση, τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που το ΣτΕ κηρύξει αντισυνταγματικό το νόμο, ο κ. Λιαρέλης απάντησε ότι οποιαδήποτε αλλαγή των δεδομένων, είναι υποχρέωση της συντεταγμένης πολιτείας να επιστρέψει τα λεφτά.

«Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό αν το ΣτΕ προχωρήσει στο σκεπτικό περί αντισυνταγματικότητας του νόμου και τον ακυρώσει. Όπως εμείς, παρότι διαφωνούσαμε πάνω σε ορισμένα ζητήματα του νόμου, συμμετείχαμε στον διαγωνισμό, πρέπει και η πολιτεία να εφαρμόσει τους νόμους. Να ακυρώσει τον νόμο, να επιστρέψει τα λεφτά και να προκηρύξει νέο διαγωνισμό με νέο νομοθετικό πλαίσιο υπό την ευθύνη του ΕΣΡ», επεσήμανε ο κ. Λιαρέλης και πρόσθεσε:

«Όσες φορές επιχειρήθηκε να παρέμβουμε στην αγορά με όρους μηχανολογικής, έχουμε κάνει στρεβλώσεις. Και όσο επιχειρούμε να το λύσουμε με αυτήν την λογική τόσο το διαστρεβλώνουμε».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις