Εκτός ΕΡΤ τέθηκε επισήμως ο έως σήμερα γενικός διευθυντής Ενημέρωσης, Σταύρος Καπάκος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ ΑΕ αποφάσισε να απαλλάξει από τα
καθήκοντά του τον μέχρι σήμερα Γενικό Διευθυντή Ενημέρωσης κ. Σταύρο
Καπάκο.Το ΔΣ τον ευχαριστεί για τις μέχρι σήμερα προσφερθείσες υπηρεσίες
του» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η αποπομπή του αποφασίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας με ψήφους 4 έναντι μίας.

Σημειώνεται ότι είχε ζητηθεί από τον κ. Καπάκο να υποβάλει την παραίτηση του και του δόθηκε περιθώριο ολίγων ημερών για να το πράξει. Σε διαφορετική περίπτωση του είχε ανακοινωθεί πως θα του επιδοθεί δια της νομικής οδού η αποπομπή του, όπως κι έγινε.


Αντιδράσεις

Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει αναταραχή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί, είναι το γεγονός πως ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης αναμένεται να θέσει το θέμα στην πολιτική γραμματεία του κόμματος, ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει και η αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη μέσω Twitter:

“Η απομάκρυνση του Στ. Καπάκου από την ΕΡΤ, μέσω δικαστικού κλητήρα, είναι μελανό σημάδι για την ΕΡΤ. Η δημόσια τηλεόραση δεν είναι τάγμα…”


Οι αιτίες της ρήξης

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, Λάμπη Ταγματάρχη και του κ. Καπάκου.

Ο κ. Ταγματάρχης καταλόγιζε ευθύνες στον κ. Καπάκο για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του ενημερωτικού προγράμματος, ενώ ο κ. Καπάκος χρέωνε στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ κωλυσιεργία με απώτερο στόχο να επιβάλει τις δικές του απόψεις.

Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, ο κ. Καπάκος επέμεινε ότι είναι αναγκαίο να υπάρχουν διακριτοί ρόλοι και αυτονομία του ενημερωτικού τομέα χωρίς παρεμβάσεις από τη διοίκηση της ΕΡΤ.

Επιστολή Καπάκου προς τους εργαζόμενους της ΕΡΤ

Με επιστολή του, υπό τον τίτλο: “Διότι δεν συνεμμορφώθην…”, ο Στ. Καπάκος αποχαιρετάει τους εργαζόμενους της ΕΡΤ.

Η επιστολή

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Επί 17 μήνες δώσαμε μαζί έναν δύσκολο αλλά ωραίο αγώνα. Πήραμε την ΕΡΤ από τα συντρίμμια και την κρατήσαμε όρθια.
Κερδίσαμε όλοι μαζί τη μάχη της ενημέρωσης σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της πολυτάραχης περιόδου ( εκλογές – δημοψήφισμα, επίσκεψη Πάπα , επίσκεψη Πούτιν, διαπραγμάτευση, τρομοκρατικά χτυπήματα , προσφυγικό , Ολυμπιακοί Αγώνες, Σύνοδοι κορυφής, ΒΡΕΧΙΤ και άλλα πολλά).

Όλοι μαζί αποδείξαμε ότι η ΕΡΤ μπορεί να πρωταγωνιστήσει στα μεγάλα γεγονότα και να δώσει με αξιώσεις τη μάχη για πραγματικές ειδήσεις , αξιόπιστη και πλουραλιστική ενημέρωση.

Ελπίζω να αισθανθήκατε όλοι πιο ελεύθεροι από ποτέ αυτή την περίοδο. Γνωρίζετε καλά ότι ήμουν ένας από σας ,σας εκτιμούσα και με εκτιμούσατε. Τα γνωρίζουμε αυτά και τα σεβόμαστε όλοι.

Κρατήστε ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγαλύτερο ευχαριστώ, για ότι πετύχαμε όλοι μαζί κάτω από αντίξοες συνθήκες. Είμαι βέβαιος ότι θα συναντιόμαστε καθημερινά στην μάχη για την αυτονομία και την αξιοπιστία της ενημέρωσης, που ευτελίζεται από εξουσιαστικές συμπεριφορές και αντιλήψεις τύπου στρατιωτικού καραβανά . Είναι αυτή η αντίληψη που οδήγησε στην επίδοση της αποπομπής μου με δικαστικό κλητήρα και μάλιστα με την πρωτοφανή κατηγορία της «άρνησης συμμόρφωσης προς τις οδηγίες» !

Η δημοσιογραφία δεν είναι τάγμα νεοσυλλέκτων….

Όπως είπε ένας μεγάλος του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού «η συνείδησή μας παραμένει αδιάψευστος κριτής , αρκεί να μην την έχουμε δολοφονήσει» και θέλω να πιστεύω ότι μόνο λίγες γρατσουνιές έχω στη συνείδησή μου.

Άλλοι όμως αποδεικνύονται μικροί έως και μοιραίοι.

Ήρθα στην ΕΡΤ για δουλειά και όχι δουλειές. Kαταλαβαινόμαστε τώρα….

Σας χαιρετώ, δεν σας αποχαιρετώ

Σταύρος Καπάκος»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις