Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία του ανδρικού αντισυλληπτικού χαπιού βρίσκονται οι επιστήμονες, αφού ανακάλυψαν πώς να επιβραδύνουν ή ακόμα και να σταματούν την κούρσα του σπέρματος.

Πεπτίδια που διεισδύουν στα κύτταρα και αποτελούν ενώσεις αμινοξέων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αλλάξουν την κινητικότητα του σπέρματος, είτε κάνοντας τα κύτταρα να κινούνται πιο γρήγορα ή να σταματήσουν το «κολύμπι», υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι ο σχεδιασμός πεπτιδίων τα οποία μεταβάλλουν τον τρόπο που λειτουργεί το σπέρμα θα βοηθήσει σημαντικά σε τεχνικές αντισύλληψης, καθώς η στειρότητα στους άνδρες οφείλεται πολύ συχνά στη χαμηλή κινητικότητα του σπέρματος.

Οι προηγούμενες προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός ανδρικού αντισυλληπτικού χαπιού αποτύγχαναν σε μεγάλο βαθμό επειδή δεν μπορούσαν να αλλάξουν τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών.

Το πλεονέκτημα των πεπτιδίων, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι αλλάζουν την κινητικότητα του σπέρματος, χωρίς να επηρεάζουν το ορμονικό σύστημα των ανδρών.