Επικυρώθηκε σε τριμερές επίπεδο ο Οδικός Χάρτης Καταπολέμησης της Αδήλωτης Εργασίας, που συντάχθηκε από το υπουργείο Εργασίας και τους κοινωνικούς εταίρους, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Ο Οδικός Χάρτης έχει τριετή διάρκεια και η λογική που διέπει το σύνολό του, είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει μία ολιστική και ολοκληρωμένη στρατηγική καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας συμβαδίζει με την αντιμετώπιση της γενικότερης παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, καθώς και των φορολογικών και ασφαλιστικών πτυχών που αλληλεπιδρούν και εντείνουν την εμφάνισή της.

Σημαντικό εργαλείο στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, σύμφωνα με τον Οδικό Χάρτη, είναι η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Αποτελεί αναγκαιότητα η ύπαρξη ενός ευρύτατου ρυθμιστικού πλαισίου σταθερότητας και ασφάλειας στην αγορά εργασίας, βασισμένου στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το οποίο θα διασφαλίζεται με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου της εργατικής νομοθεσίας.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «η αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας συνδέεται στενά με την προσπάθεια επιστροφής της χώρας στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, στο πλαίσιο της τρέχουσας διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Η αναστροφή της γενικευμένης απορρύθμισης των τελευταίων έξι ετών και, ιδίως, η επαναφορά του νομοθετικού πλαισίου για την ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της επακόλουθης δυνατότητας επέκτασής τους, θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά και σε ζητήματα παραβατικότητας σχετικά με τα κατώτατα δηλωμένα εισοδήματα και σε προσπάθειες κοινωνικού/μισθολογικού dumping και θα περιορίσουν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις