Το θέμα των ομαδικών απολύσεων στην Ελλάδα, παρουσίασε με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου στο ΕΚ στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κωνσταντίνος Παπαδάκης. Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο επίσης ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων τσιμέντων Χαλκίδας και Λαφάρζ, καθώς και ο γραμματέας του Σωματείου Παναγιώτης Τράγουλιας.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Παπαδάκη «οι ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα συνδέονται με την γενικευμένη επίθεση που έχει εξαπολυθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην Ελλάδα, σε συντονισμένη γραμμή με την ΕΕ και το ΔΝΤ».

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, «στόχος της κυβέρνησης είναι να διαμορφωθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, ένα ακόμα πιο προνομιακό έδαφος για το μεγάλο κεφάλαιο. Ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες επενδύσεων και κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους με ένα φιλικό περιβάλλον για τους επιχειρηματίες, που όμως είναι ταυτόχρονα εχθρικό για τους εργαζόμενους. Σειρά από αντιεργατικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις βρίσκονται ήδη προ των πυλών, καθ’ ότι αποτελούν προαπαιτούμενα για τις υποδόσεις και την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου στην Ελλάδα» τόνισε.

Ως εμβληματική περίπτωση ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης έφερε το κλείσιμο του εργοστασίου της εταιρείας Λαφάρζ (Τσιμέντα Χαλκίδας) με ομαδικές απολύσεις, που όμως αναγκάστηκε να ακυρώσει, ύστερα από δικαστική αναμέτρηση με το Σωματείο των εργαζομένων.

Ο ευρωβουλευτής εξήγησε ότι η υπόθεση είναι σε εξέλιξη, βρίσκεται αυτήν την στιγμή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η δε εισήγηση του εισαγγελέα είναι αρνητική για τους εργαζόμενους.

Ο Κων. Παπαδάκης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί «να δημιουργηθεί ένα δικαστικό προηγούμενο με ένα προδικαστικό ερώτημα που έχει τεθεί από το Συμβούλιο Επικρατείας προς το Δικαστήριο της ΕΕ, προκειμένου να ξεκαθαρισθεί εάν μπορούν να γίνουν ελεύθερα ομαδικές απολύσεις».

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Ηλίας Κούκουρας, εξήγησε με λεπτομέρειες την όλη περιπέτεια του κλάδου των εργαζομένων, «από τη συντονισμένη επίθεση των πολυεθνικών, ως είπε, με στόχο να γίνει πιο ελαστική η διαδικασία των ομαδικών απολύσεων».

«Το χορό αυτής της επίθεσης τον σέρνει η γαλλική πολυεθνική Λαφάρζ, πρόσθεσε, που τελευταία συγχωνεύθηκε με την ελβετική Holcim, δημιουργώντας έναν παγκόσμιο κολοσσό στην αγορά του τσιμέντου».

Ο ευρωβουλευτής Σωτήρης Ζαριανόπουλος εξήγησε από μέρους του ότι έχουν πλήρη συναίσθηση ότι δεν μπορούν να επηρεάσουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, θεώρησαν όμως σημαντικό, να γίνει η υπόθεση ευρύτερα γνωστή, γιατί οι ομαδικές απολύσεις δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις