Με σύσσωμη την αντιπολίτευση να απορρίπτει την κυβερνητική πρόταση για την τοποθέτηση του Βύρωνα Πολύδωρα στο τιμόνι του ΕΣΡ, συγκαλείται τη Δευτέρα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, ζητά από τη ΝΔ να επιδείξει «στοιχειώδη αίσθηση συνταγματικής ευθύνης».

«Η ΝΔ έχει την υποχρέωση να αποδείξει ότι έχει τη στοιχειώδη αίσθηση συνταγματικής ευθύνης και να συμβάλλει στη συγκρότηση ΕΣΡ» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή ο κ. Παππάς. (διαβάστε αναλυτικά)

Δηλώσεις για το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ έκαναν τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

«Θα πρέπει να περιμένουμε να διαβάσουμε την απόφαση του ΕΣΡ, η οποία θα δημοσιευτεί, για να ξέρουμε ακριβώς τι προτείνει και με ποιες ειδικότερες ρυθμίσεις. Αφού αυτό ορίζει το Δικαστήριο θα προσαρμοστούμε και ελπίζω να λυθούν τα προβλήματα» τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος.

«Ένα πράγμα δεν μπορεί να δεχτεί η ελληνική κοινωνία και η κυβέρνηση: Να μην γίνει διαγωνισμός. Διαγωνισμός θα γίνει» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Φάμελλος.

«Πρέπει να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε περισσότερο για να μπορέσουμε να έχουμε αποδεκτές, συναινετικές και δημοκρατικές ανεξάρτητες αρχές. Εμείς θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και ζητάμε και από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουν και αν χρειάζεται να συζητήσουμε και για προτάσεις οι οποίες θα υπερβαίνουν τα κομματικά όρια.

Εμείς το έχουμε κάνει πολλαπλώς. Δυστυχώς η αρχική επιλογή του κ. Μητσοτάκη ήταν να δυναμιτίσει τον ανεξάρτητο χαρακτήρα του ΕΣΡ και να μην συγκροτηθεί ποτέ. Είναι στο χέρι τους. Η πρόταση του κ. Πολύδωρα αποδεικνύει ότι εμείς μπορούμε να υπερβούμε τα κομματικά όρια. Το βέτο δείχνει ότι η αντιπολίτευση δεν σέβεται. Ιδού η Ρόδος, αύριο» τόνισε.

Δική της νομοθετική ρύθμιση θα καταθέσει η ΝΔ

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι διατεθειμένη να μπει στη συζήτηση για τη σύνθεση του ΕΣΡ αν δεν έχει καταργηθεί νωρίτερα από τη Βουλή ολόκληρο το πρώτο κεφάλαιο του “νόμου – παρωδία” για τις τηλεοπτικές άδειες, με το οποίο υπεκλάπησαν οι αρμοδιότητες για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου που ρητά το Σύνταγμα τις αναθέτει στην ανεξάρτητη αρχή, δηλώνουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επικαλείται το Πρώτο Θέμα.

Οι ίδιες πηγές, αμφισβητώντας ευθέως τις προθέσεις της κυβέρνησης, χαρακτήριζαν «επιτομή των συνεχιζόμενων αντιθεσμικών πρωτοβουλιών», την παρουσία του κ. Πολύδωρα στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και τα όσα ο ίδιος «αποκάλυψε» για την επικοινωνία που είχε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει το μεσημέρι της Δευτέρας συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Τη συνάντηση ζήτησε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρόθεσή του, κατά πληροφορίες, είναι να θέσει στον κ. Παυλόπουλος τα ζητήματα που ανακύπτουν από τις «αντιθεσμικές ενέργειες και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη», όπως σημειώνουν στη ΝΔ. Παράλληλα θα υπογραμμίσει την «ανάγκη να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη, που επλήγη βάναυσα με το “νόμο – παρωδία” για τις τηλεοπτικές άδειες».

Η αντίδραση των κομμάτων

Δεν γίνεται δεκτός ο υπουργός της ζαρντινιέρας, ήταν η αντίδραση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία στην ανακοίνωσή της σημείωσε ότι πρόκειται για το πρόσωπο που πρότεινε τη σύμπραξη του χώρου από τον οποίο προέρχεται με τη Χρυσή Αυγή.

Αρνητικό στο πρόσωπο του Βύρωνα Πολύδωρα ήταν και το Ποτάμι, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν παίζει με τους θεσμούς.

Το ΚΚΕ δήλωσε ότι δεν θα πάρει μέρος σε παιχνίδια και παζάρια για το μοίρασμα της πίτας των ΜΜΕ, ενώ η Ένωση Κεντρώων δεν διευκρινίζει αν θα ψηφίσει τον Β.Πολύδωρα, αλλά επισημαίνει ότι για να υπάρχει αποτέλεσμα στη Διάσκεψη των Προέδρων, πρέπει η κυβέρνηση να αποφύγει κάθε παράπλευρη νομοθετική πρωτοβουλία και να μετατεθούν όλες οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ.

Πυρά Πολύδωρα

Την έντονη πικρία του για την απόρριψη της υποψηφιότητας του για τη θέση του προέδρου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, από τη ΝΔ, εξέφρασε μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο πρώην υπουργός Βύρων Πολύδωρας, ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ότι βρίσκονται πίσω από «οργανωμένα πολυβολεία, κέντρα δολοφονίας χαρακτήρων», που χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να τον πλήξουν προσωπικά. (διαβάστε αναλυτικά)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις