Υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος που χωρίζουμε; Αυτό διατείνεται νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Κοινωνιολόγους του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Ειδικότερα, η καθηγήτρια κοινωνιολογίας Julie Brines και ο υποψήφιος διδάκτορας Brian Serafini πραγματοποίησαν έρευνα σχετικά με το πότε τα ζευγάρια τείνουν να χωρίζουν και να απευθύνονται στους δικηγόρους και πιστεύουν ότι παρατήρησαν τα πρώτα ποσοτικά στοιχεία ενός εποχιακού μοτίβου διαζυγίων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν αιτήσεις διαζυγίου οι οποίες υποβλήθηκαν στην πολιτεία της Ουάσιγκτον από το 2001 έως το 2015 και διαπίστωσαν, συγκεκριμένα, ότι αυτές αυξάνονταν συνεχώς και συνεπώς, κάθε Μάρτη και Αύγουστο ή διαφορετικά, περίπου τις περιόδους μετά τον χειμώνα και το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με σχετική παρουσίαση των δύο ειδικών στην 111η Ετήσια Συνάντηση της Αμερικάνικης Κοινωνιολογικής Ένωσης, τα ευρήματά τους υποδεικνύουν ότι τα διαζύγια ενδέχεται να ωθούνται από ένα “τελετουργικό” ημερολόγιο το οποίο διέπει την οικογενειακή συμπεριφορά.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα και όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο τύπου, οι χειμερινές και οι καλοκαιρινές διακοπές είναι ιερές στιγμές για την οικογένεια. Επομένως, η αίτηση διαζυγίου κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, θεωρείται από πολλούς ανάρμοστη συμπεριφορά, έως και ταμπού.

Από την άλλη, ακόμα και εάν ένα ζευγάρι αντιμετωπίζει προβλήματα, μπορεί να δει αυτές τις παραδοσιακά οικογενειακές ημέρες, στις οποίες συμβαίνουν δραστηριότητες όπως το χριστουγεννιάτικο τραπέζι ή οι διακοπές με τα παιδιά, ως ευκαιρία επιδιόρθωσης της σχέσης του και γιατί όχι, ως ευκαιρία να ξεκινήσει από την αρχή.

“Οι άνθρωποι έχουν την τάση να αντιμετωπίζουν τις διακοπές και τις γιορτές με αυξανόμενες προσδοκίες, παρά τις όσες απογοητεύσεις μπορεί να έχουν από προηγούμενα χρόνια”, δήλωσε σχετικά ο Serafini.

“Αντιπροσωπεύουν την προσδοκία για ένα νέο ξεκίνημα, μία μετάβαση σε νέα περίοδο. Είναι σαν ένας κύκλος αισιοδοξίας. Είναι πολύ συμβολικά φορτισμένες στην κουλτούρα μας”.

Ωστόσο, διακοπές και γιορτές είναι επίσης συναισθηματικά φορτισμένες για πολλά ζευγάρια, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει ρωγμές σε έναν γάμο.

Για παράδειγμα, εάν οι υψηλές προσδοκίες των συντρόφων δεν ικανοποιηθούν, απογοητεύονται και το άγχος τους αυξάνεται. Προσπαθώντας ακόμα πιο έντονα να δικαιώσουν τις προσδοκίες, απλά αγχώνονται ακόμα περισσότερο.

Γιατί Αύγουστος και Μάρτιος;

Η απροθυμία να χαλάσουν το κλίμα των εορτών και η διάθεση να δώσουν στην οικογένειά τους μία ακόμα ευκαιρία, σύμφωνα με τους ερευνητές, εξηγούν γιατί τα διαζύγια αυξάνονται τον Μάρτιο και τον Αύγουστο. Αλλά γιατί οι συγκεκριμένοι μήνες;

Μία πιο προσεκτική ματιά ίσως αποκαλύπτει προβλήματα στο σκεπτικό των ειδικών. Για παράδειγμα, ο Αύγουστος είναι ακόμα καλοκαιρινός μήνας, άρα εμπίπτει στην “ιερή” περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, ενώ ο Μάρτιος απέχει αρκετά από τις χριστουγεννιάτικες γιορτές. Ωστόσο υπάρχει αρκετά λογική εξήγηση.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο Αύγουστος είναι όντως μήνας καλοκαιρινός, αλλά ο αμέσως επόμενος, ο Σεπτέμβριος, είναι για οικογένειες με παιδιά πολύ πιεστικός, καθώς τότε ξεκινούν τα σχολεία. Επομένως, τα ζευγάρια με παιδιά, “αναγκάζονται” να παίρνουν πιο γρήγορα αποφάσεις, αν ο γάμος τους πέρασε την “τελική δοκιμασία” κοντά στο καλοκαίρι.

Από την άλλη, τα ζευγάρια που δίνουν μία τελευταία ευκαιρία στον γάμο τους τον χειμώνα, κοντά στις διακοπές των Χριστουγέννων, έχουν την ευχέρεια να υλοποιήσουν την απόφασή τους λίγο αργότερα, δίνοντας στους εαυτούς τους χρόνο να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα, να βρουν δικηγόρους κτλ. Η επιλογή του Μάρτη υποδεικνύει ακριβώς αυτό.

Τοπικό φαινόμενο; Μάλλον όχι

Οι ερευνητές έχουν ξεκινήσει ήδη να εξετάζουν κατά πόσο αυτό το μοτίβο ισχύει και σε άλλες πολιτείες, με διαφορετικά δημογραφικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον έλεγξαν άλλες τέσσερις πολιτείες προς το παρόν και το μοτίβο επιμένει.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις