Την έντονη ανησυχία του για τα εθνικά θέματα εξέφρασε από τα Ιωάννινα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πολιτική συγκέντρωση του κόμματός του. «Με την Ελλάδα μην παίζετε, για να αλλάξουν ισορροπίες και δεδομένα στην περιοχή» προειδοποίησε αναφερόμενος σε «γειτονικά κράτη».

Αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Κυπριακό, στις δηλώσεις Ερντογάν για την Συνθήκη της Λωζάνης «που αμφισβητούν το θεμέλιο λίθο των διμερών σχέσεων», καθώς και στα «ανύπαρκτα ζητήματα» που θέτει η Αλβανία.

Το Κυπριακό, όπως τόνισε, βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, ενώ υπογράμμισε πως η ΝΔ στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, ακολουθώντας το δόγμα, «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται με όλη της τη δύναμη».

Επισήμανε πως «ίσως κάποιοι πιστεύουν ότι είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα για 10ετίες είναι πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Έχει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη, έχει δείξει την αλληλεγγύη της στα δύσκολα χρόνια των γειτόνων μας, στήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική τους. Η στήριξη αυτή όμως, δεν μπορεί, ούτε και πρέπει να ερμηνεύεται ως κάποιου είδους «λευκή επιταγή». Ειδικά όταν με ενέργειες και παραλείψεις πλήττεται ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας. Γι’ αυτό, εδώ από τα Γιάννενα, θέλω να στείλω προς όλες τις πλευρές ένα ξεκάθαρο μήνυμα:

«Με την Ελλάδα μην παίζετε, για να αλλάξουν ισορροπίες και δεδομένα στην περιοχή».

Για τα τραγικά γεγονότα στη Μόρια, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη θλίψη του και τον προβληματισμό του όπως είπε, ενώ παράλληλα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, εκτιμώντας πως «για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται, ότι η κυβέρνηση δεν έχει συγκροτημένο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Και είναι τουλάχιστον αστείο ο αρμόδιος υπουργός να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν συναινεί στην κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, όταν αυτό ακριβώς είχα ζητήσει πριν από 8 μήνες από τον κ. Τσίπρα και από τότε δεν έχει γίνει τίποτα».