Syrah και Shiraz είναι δύο ονόματα για την ίδια ποικιλία. Η ποικιλία Σιρά/Σιράζ δίνει πλούσια, πικάντικα κόκκινα. Το Syrah μπορεί να παράγει μερικά από τα καλύτερα, βαθύτερα και πιο σκουρόχρωμα κόκκινα στον κόσμο με έντονες γεύσεις και εξαιρετική μακροζωία.

Που είναι φυτεμένο: Το syrah είναι το κυρίαρχο σταφύλι στην κοιλάδα του Ροδανού της Γαλλίας και είναι πολύ δημοφιλές ως καλλιέργεια στην Καλιφόρνια, στη Νότια Αμερική και στην Αυστραλία.

Τυπική γεύση στο κρασί της ποικιλίας: Αρώματα και γεύσεις άγριων μαύρων φρούτων (όπως βατόμουρο, φραγκοστάφυλο), με νότες μαύρου πιπεριού, μπαχαρικών και ψητού κρέατος. Η αφθονία των αισθήσεων φρούτου συμπληρώνεται από το “ζεστό” αλκοόλ και τις συγκλονιστικές τανίνες. Νότες καραμέλας βουτύρου εάν υπάρχουν, δεν προέρχονται από τον καρπό, αλλά από τα δρύινα βαρέλια στα οποία παλαιώνει το κρασί.

Μerlot

To Merlot είναι ένα ευκολόπιοτο απαλό κρασί, με το οποίο ξεκινάνε συνήθως οι νέοι καταναλωτές του κόκκινου κρασιού.

Που μεγαλώνει: Το κρασί αυτό είναι βασικό στο μπλέντ του Μπορντό. Σήμερα καλλιεργείται επίσης στη Νότια Γαλλία, Ιταλία, Καλιφόρνια, Ουάσινγκτον, τη Χιλή, την Αυστραλία, κ.α. Είναι η τέταρτη πιο φυτεμένη ποικιλία σταφυλιών σε όλο τον κόσμο.

Τυπική γεύση στο κρασί της ποικιλίας: τυπικά αρώματα περιλαμβάνουν blackcherry, δαμάσκηνα και κάποια σμέουρα και φυτικά αρώματα(σε πιο πρώιμη συγκομιδή). Η υφή του: είναι στρογγυλό, αλλά αρκετές φορές διαπιστώνουμε ένα χάσμα στην μέση παλέτα. Το Merlot σαν κρασί είναι λιγότερο ταννικό (τραχύ) από το Cabernet Sauvignon.

Eίναι ευρέως αποδεκτή ως μια από τις καλύτερες ποικιλίες του κόσμου. Τα Cabernet Sauvignon συχνά αναμειγνύονται με Merlot(Γαλλία, Αυστραλία) και Cabernet Franc(Γαλλία) και συνήθως παλαιώνουν σε δρυ.

Που φύεται: Το Cabernet Sauvignon φυτεύεται οπουδήποτε καλλιεργούνται κόκκινα σταφύλια, εκτός από τις βόρειες χώρες , όπως τη Γερμανία. Αποτελεί βασικό συστατικό στα μεγάλα κόκκινα Médoc της Γαλλίας, και στα καλύτερα κόκκινα της Αυστραλία, της Καλιφόρνια και της Χιλής.

Τυπική γεύση της ποικιλίας στο κρασί: Έχουν γεμάτο σώμα αλλά είναι στιβαρά και “σφιχτά” όταν είναι νεαρά. Όσο παλαιώνει, οι πολυφαινόλες πολυμερίζονται και μαλακώνουν. Χαρακτηριστικά αρώματα είναι του φραγκοστάφυλου αλλά και του μαύρου κερασιού σε θερμότερες περιοχές ενώ του πράσινου πιπεριού σε ψυχρότερες περιοχές. Οι νότες πράσινης πιπεριάς και πιπεριού παραμένουν όσο παλαιώνει ενώ μπορεί να παρατηρήσουμε και νότες γραφίτη. Οι νότες βανίλιας, αν υπάρχουν προέρχονται, από το βαρέλι δρυος. Μπορούν να αυξήσουν τη βαθμολογία του κρασιού αλλά και να συντρίψουν -σε μεγάλες ποσότητες- την γεύση της ποικιλίας.

Μalbec

Που φύεται: To Malbec κατάγεται από το Μπορντό. Καλλιεργείται ως côt στην κοιλάδα του Λίγηρα και Auxerrois στο Cahors. Αναγνωρίζεται επίσης ως Médoc noir ή Pressac και πάλι στη Γαλλία. Το Malbec καλλιεργείται ευρέως στην Αργεντινή, όπου είναι η πιο δημοφιλής ποικιλία κόκκινου σταφυλιού. Είναι επίσης διαθέσιμο στη Χιλή, στην Αυστραλία και στις ψυχρότερες περιοχές της Καλιφόρνια.

Τυπική γεύση στο κρασί της ποικιλίας: Τα χαρακτηριστικά του Malbec ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, ανάλογα με το που καλλιεργείται και πώς μεταμορφώνεται. Γενικά παράγει κρασιά εύκολα στη κατανάλωση, με έντονο χρώμα, που έχουν γεύσεις από δαμάσκηνα, μούρα, και μπαχαρικά. Το Malbec συχνά αναμιγνύεται με άλλες ποικιλίες όπως Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot και Petit Verdot, για να κάνει κρασιά στο Μπορντό.

Pinot Noir

Ένα από τα ευγενέστερα κόκκινα σταφύλια. Το Pinot Noir είναι απαιτητικό στη καλλιέργεια και σπάνια αναμιγνύονται χωρίς τραχύτητα. Είναι βασική ποικιλία στην παραγωγή σαμπάνιας και εξαιρετική με ψητό σολομό, τόνο, κοτόπουλο, αρνί και ιαπωνικά πιάτα (κυρίως ρολά σούσι).

Που φύεται: Αποτελεί τα μεγάλα κόκκινα της Βουργουνδίας (Γαλλία), και στα καλά κρασιά από την Αυστρία, την Καλιφόρνια, το Όρεγκον, τη Νότια Αφρική και τη Νέα Ζηλανδία.

Τυπική γεύση στο κρασί της ποικιλίας: Έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με το Cabernet Sauvignon. Η δομή του είναι λεπτή και φρέσκια. Οι τανίνες είναι πολύ μαλακές κι αυτό σχετίζεται με το χαμηλό επίπεδο των πολυφαινολών. Τα αρώματα είναι πολύ φρουτώδη (κεράσι, φράουλα, σμέουρο, δαμάσκηνο), συχνά με νότες φύλλων τσαγιού ή υγρό χώμα. Ωστόσο, το Pinot Noir βγάζει άλλο χαρακτήρα ανάλογα με τον τόπο όπου καλλιεργείται.

Ζinfandel

Ίσως το πιο ευέλικτο στον κόσμο σταφυλιών, αφού μπορεί να κάνει κάθε είδος κρασιού από ροζε μέχρι πλούσια, βαριά κόκκινα.

Που φύεται: Βρίσκεται κυρίως στην Καλιφόρνια, αλλά έχουμε και zinfandel που προέρχεται από την Ιταλία (όπου λέγεται Primitivo). Επίσης ανάλυση DNA αποκάλυψε ότι είναι γενετικά ισοδύναμα με τα κροατικά σταφύλια Crljenak Kaštelanski και Tribidrag,

Τυπική γεύση στο κρασί της ποικιλίας: Συχνά μια πικάντικη γεύση μούρων και πιπεριού, αλλά γενικότερα η γεύση του κόκκινου κρασιού από την ποικιλία, εξαρτάται από την ωριμότητα των σταφυλιών. Κόκκινο μούρα, κυριαρχούν στα κρασιά από ψυχρότερες περιοχές, ενώ νότες βατόμουρου, γλυκάνισου και πιπεριού είναι πιο συχνές σε οίνους που παράγονται σε θερμότερες περιοχές.

Sangiovese

Είναι μια καλή επιλογή για ιταλική και άλλες κουζίνες σε μεσογειακό στιλ.

Που φύεται: Το Sangiovese παράγει τα φημισμένα Chianti της περιφέρειας της Τοσκάνης στην Ιταλία, τα Brunello di Montalcino, συμμετέχει στην παραγωγή των Super-Tuscans, όπως επίσης και διάφορα καλά κρασιά από την Καλιφόρνια.

Τυπική γεύση στο κρασί της ποικιλίας: Το κύριο στυλ που έχει είναι μέτριο σώμα, ψηλή οξύτητα, αρκετά στυπτικές τανίνες και αρώματα φρέσκων μούρων, δαμάσκηνου και φύλλα τσαγιού.

Tempranillo

To Tempranillo, Tinto del Toro, Tinta Fina, Ull de Llebre, Cencibel, ή Tinto del Pais (Ισπανία) και Tinta Roriz ή Aragonez (στην Πορτογαλία), αποτελεί την βασικότερη ποικιλία ερυθρού σταφυλιού της Ισπανίας αφού είναι το κύριο συστατικό των κρασιών Rioja και Ribera del Duero. Εκτός Ιβηρικής χερσονήσου το βρίσκουμε στην Αυστραλία, Αργεντινή, Αυστραλία και Η.Π.Α.

Τυπική γεύση στο κρασί της ποικιλίας: Μέτριο – γεμάτο σώμα με δέρμα, κεράσι και μαλακές -συνήθως- τανίνες στα κρασιά που παράγονται στην Ισπανία ενώ στου Νέου Κόσμου μπορεί να ανιχνεύσουμε και νότες ντομάτας.

Grenache ή Garnacha

Είναι μια από τις πιο ευρέως φυτεμένες ποικιλίες ερυθρών σταφυλιών στον κόσμο. Ωριμάζει αργά, γι ‘αυτό χρειάζεται ζεστές και ξηρές συνθήκες, όπως αυτές που βρίσκει στην Ισπανία. Επίσης καλλιεργείται στο Νότιο Ροδανό, Νότια Γαλλία, στη Σαρδηνία, την Αυστραλία, και την κοιλάδα San Joaquin της Καλιφόρνιας.

Τα κρασιά από Grenache, συνήθως στερούνται χρώματος, οξύτητας και τανινών και είναι επιρρεπή σε οείδωση. Συχνά αναμειγνύονται με άλλες ποικιλίες όπως το Syrah, Carignan, Tempranillo και Cinsaut.

Τυπική γεύση στο κρασί της ποικιλίας: Αρώματα κόκκινων φρούτων (βατόμουρο και φράουλα) με με λεπτές νότες λευκού πιπεριού. Τα παλαιωμένα κρασιά από Grenache, τείνουν να παρουσιάσουν νότες δέρματος και πίσσας.

Πηγή: krasiagr.com

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις