Ένα παραμύθι με ισχυρούς συμβολισμούς βρίσκεται πίσω από τις εορταστικές δράσεις και εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης για τα Χριστούγεννα.

«Κόκκινη κλωστή δεμένη…» είναι ο τίτλος του γνωστού παραμυθιού που δανείζει το περιεχόμενό του στις φετινές εκδηλώσεις. Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αρχιτέκτονας και σκηνογράφος, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Απόστολος Βέττας στον οποίο ανήκει η όλη σύλληψη, το παραμύθι αυτό «παραπέμπει σε όλα τα παιδικά στοιχεία που διακρίνουν τη γενιά μας και τα όνειρά μας και πώς αυτά συνδέονται σε μια περίοδο εορταστικών εκδηλώσεων όπου παραδοσιακά όλοι οι άνθρωποι, σκληροί και μη σκληροί, γοητεύονται από τη γοητεία των άστρων».

Ο κ. Βέττας ανέφερε ότι όταν οι έμποροι του ζήτησαν να βρει ένα παραμύθι, προσπάθησε να εντοπίσει το συνεκτικό ιστό γύρω από τον οποίο θα κινηθούν όλες οι εκδηλώσεις και υπογράμμισε ότι το πιο ενδιαφέρον εικαστικό στοιχείο είναι οι ζωντανές εκδηλώσεις που θα γίνονται στο κέντρο της πόλης και, όπως ανέφεραν οι συντελεστές του εγχειρήματος, θα προσπαθούν να αιφνιδιάσουν τον περαστικό και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του.

«Έκανα μια πρόταση που παραπέμπει τον κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από ηλικία, οικονομική δύναμη και άλλα χαρακτηριστικά που τον προσδιορίζουν, να αισθανθεί έτσι, να αισθανθεί αυτό που ο ίδιος αισθάνεται. Είναι μια πρόταση που έχει να κάνει με την αντίληψη που μπορεί να έχουν όλοι γι’ αυτές τις γιορτές, τα Χριστούγεννα και τον ερχομό του καινούργιου χρόνου» σημείωσε.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε ότι τα προηγούμενα χρόνια έγιναν πολλά πειράματα που, όπως αποδείχτηκε, δεν ήταν και τα πιο επιτυχημένα και ανέφερε ότι πέρσι ο εμπορικός κόσμος κινήθηκε με γνώμονα τη στήριξη της αγοραστικής κίνησης και έτσι θυσιάστηκε η αισθητική γιατί κατέληξε στο να γίνει το κέντρο της πόλης ένα τεράστιο λούνα παρκ. Για τη φετινή διοργάνωση είπε ότι η όλη πρωτοβουλία στηρίζεται σε ένα κλίμα χριστουγεννιάτικου παραμυθιού, ώστε να αποκτήσει η πόλη έναν διακριτό χαρακτήρα για τις γιορτές, να έχει υψηλή αισθητική και έντονη καλλιτεχνική σφραγίδα και να προβάλλει το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης.

«Κόκκινη κλωστή δεμένη για να δημιουργηθεί η Θεσσαλονίκη. Αυτό σχεδίασε ο κ. Βέττας και η ομάδα του: ένα κουβάρι κλωστή, ένα κουβάρι ανθρώπων, μια ένωση ανθρώπων, φορέων που, για πρώτη φορά, συνεργάστηκαν για να κάνουν τα Χριστούγεννα. Αυτή είναι η δύναμη αυτής της γιορτής. Τον συμβολισμό αυτής της πράξης πρέπει να τον κρατήσουμε και να τον προχωρήσουμε και με άλλες αφορμές στην πόλη» σημείωσε από την πλευρά της η αντιδήμαρχος πολιτισμού, Έλλη Χρυσίδου.

Σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις, αυτές ξεκινούν το ερχόμενο Σάββατο και θα ολοκληρωθούν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Τα φώτα θα ανάψουν στην Πλατεία Αριστοτέλους στις 8 το βράδυ του Σαββάτου με τη μουσική της φιλαρμονικής ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πάνω από το άγαλμα του Βενιζέλου θα στηθεί ένα οργανωμένο χριστουγεννιάτικο χωριό με τη συμμετοχή μη κυβερνητικών οργανώσεων ενώ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει πολλά μουσικά και θεατρικά διαδραστικά δρώμενα, φλαμένγκο στο δρόμο, face painting για παιδιά, χορό “Kαρυοθραύστης” στο δρόμο, τα Ραγκουτσάρια της Καστοριάς και τους Μωμόγερους της Κοζάνης, χορούς μπόλιγουντ και οριεντάλ, κυνήγι θησαυρού για ενήλικες, τσιγγάνικα Χριστούγεννα και εκθέσεις φωτογραφίας στις λαμαρίνες του Mετρό.

Η Θεσσαλονίκη θα αποχαιρετίσει το 2016 την παραμονή της πρωτοχρονιάς στις 7.30 το απόγευμα ενώ παρόντες θα είναι δύο παγκόσμιοι πρωταθλητές πυροτεχνημάτων που θα δημιουργήσουν τα πυροτεχνήματα της πρωτοχρονιάς. Ο κ. Μπουτάρης επισήμανε ότι ο δήμος μόνος του δεν μπορούσε να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο και γι αυτό το λόγο ζήτησε τη συνεργασία με τους φορείς της αγοράς και του τουρισμού της πόλης, τα επιμελητήρια και τους ιδιώτες που ανέλαβαν ρόλους και μοιράστηκαν τις ευθύνες και το κόστος. Επισήμανε ότι υπήρξε κάποια καθυστέρηση καθώς όσο περνούσε ο καιρός αποχωρούσαν διάφοροι φορείς, ωστόσο η κ. Χρυσίδου εκτίμησε ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση καθώς οι εκδηλώσεις θα γίνουν όποτε πρέπει να γίνουν.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά ο δήμαρχος επισήμανε ότι η κατασκευή του εορταστικού διακόσμου κόστισε 170.000 ευρώ που συγκεντρώθηκαν όλα από χορηγούς, ενώ το κόστος για τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που επωμίστηκε ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι 140.000 ευρώ. Ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Πέτρος Λεκάκης έκανε λόγο για 180 εμφανίσεις 300 ανθρώπων, κάτι που, όπως είπε, γίνεται για πρώτη φορά ενώ ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Σπύρος Πέγκας επισήμανε ότι τα ξενοδοχεία βρίσκονται σε υψηλές πληρότητες για το διάστημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Την “κόκκινη κλωστή” και ολόκληρο το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων μπορεί να βρει κάθε ενδιαφερόμενος στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης www.thessaloniki.gr και στην ένδειξη “Χριστούγεννα Μαζί”.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις