Από βάφλες και πατάτες τηγανητές, μέχρι στιφάδο με μπύρα και αχνιστά μύδια, το Βέλγιο έχει και αυτό τις δικές του γευστικές προτάσεις. Με γείτονα τη Γαλλία είναι ξεκάθαρο ότι το Βέλγιο θα είχε τεράστιο γαστρονομικό ανταγωνισμό.
Με μια πλούσια παράδοση και επιρροές από πολλές ξένες κουζίνες, το Βέλγιο καταφέρνει εντούτοις να έχει μια ξεχωριστή κουζίνα.
Το εθνικό πιάτο του Βελγίου αποτελείται από μύδια στον ατμό με πατάτες τηγανητές για συνοδεία. Τα μύδια σερβίρονται με κρέμα, μαϊντανό και λευκό κρασί ή μπύρα για τους πιο τολμηρούς. Τα περισσότερα εστιατόρια με ψαρικά σερβίρουν το παραδοσιακό πιάτο, το καθένα βάζοντας τις δικές του πινελιές. Η καλύτερη εποχή για να το δοκιμάσετε είναι στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Φεβρουαρίου, όταν και τα μύδια είναι στην εποχή τους.

Carbonnade flamande
Οι Βέλγοι έχουν μια τεράστια παράδοση στις μπύρες οπότε δεν είναι τυχαίο που συχνά θα την χρησιμοποιήσουν στην κουζίνα, όπως στο carbonnade flamande. Αυτό το στιφάδο είναι ένα από τα κατεξοχήν σπιτικά φαγητά και αποτελείται από μοσχάρι μαριναρισμένο και ψημένο σε μαύρη μπύρα και κρεμμύδια.

Moambe του Κονγκό
Η αιματοβαμμένη βασιλεία του Λεοπόλδου στο Κονγκό είναι κάτι που θα ήθελαν να ξεχάσουν οι Βέλγοι, αλλά οι δυο χώρες παραμένουν κοντά ακόμα και σήμερα. Η αποικιοκρατία επηρέασε και την βελγική κουζίνα, με αυτό το παραδοσιακό πιάτο της Δυτικής Αφρικής να αφήνει το στίγμα του. Πρόκειται για ένα στιφάδο από φοινικέλαιο και βούτυρο φοινικόδεντρου, με έντονα αρώματα λεμονιού και τσίλι.
Lapin a la Kriek
Όπως είπαμε και πριν, οι Βέλγοι έχουν μεγάλη αγάπη και παράδοση στην μπύρα και συχνά την χρησιμοποιούν στην κουζίνα. Σε αυτή την περίπτωση συνδυάζουν το λαγό με μια πικάντικη σάλτσα με βάση την Kriek, μια μπύρα από κεράσι. Αυτό το πιάτο έχει τις επιρροές του από το γαλλικό κομμάτι του Βελγίου και θα το βρείτε σε αρκετά εστιατόρια, ιδιαίτερα στις Βρυξέλλες.
Boulets
Τα boulets είναι μεγάλοι κεφτέδες από μοσχάρι και χοιρινό, στο μέγεθος μπάλας τένις, οι οποίοι σερβίρονται παραδοσιακά με σάλτσα ντομάτας. Όπως όλες τις σπιτικές γεύσεις στο Βέλγιο, έτσι και οι κεφτέδες υπάρχουν σε πάρα πολλές εκδοχές, όπως γεμιστοί με λιαστές ντομάτες και τρούφα ή ακόμα και για χορτοφάγους.

Frites
Οι πατάτες τηγανητές, όπως τις ξέρουμε, γεννήθηκαν στο Βέλγιο και θα τις βρείτε σε κάθε γωνιά, σε κάθε πόλη της χώρας. Οι πατάτες τηγανίζονται δυο φορές, ώστε να είναι τραγανές απ’ έξω και μαλακές από μέσα και συνήθως σερβίρονται με μια τεράστια ποικιλία από σάλτσες, από μαγιονέζα και κέτσαπ, μέχρι πιο πικάντικες και παράξενες γεύσεις όπως samurai και bicky sauce.
Croquettes
Οι κροκέτες είναι το κατεξοχήν ορεκτικό σε κάθε βελγικό εστιατόριο. Κάτω από το τραγανό στρώμα φρυγανιάς κρύβεται ένας λαχταριστός πουρές πατάτας γεμιστός με τυριά ή θαλασσινά. Από τις πιο λαχταριστές και παραδοσιακές εκδοχές είναι οι κροκέτες με γαρίδες, τις οποίες θα βρείτε σε κάθε εστιατόριο με ψαρικά.

Broodje
Εκτός από τις πατάτες τηγανητές, τις βάφλες και τις μπύρες, το Βέλγιο έχει και μια ιδιαίτερη σχέση με τα σάντουιτς, το απόλυτο γεύμα on the go. Συχνά στα διαλείμματα τους θα δείτε τους Βέλγους να πηγαίνουν στους φούρνους για σάντουιτς, τα οποίο συνήθως είναι σε μπαγκέτα και είναι ένα γεύμα από μόνα τους.
Βάφλες
Όπως τις πατάτες τηγανητές, έτσι θα βρείτε παντού και τις βάφλες, σε κάθε γωνιά της χώρας. Έρχονται κυρίως σε δυο τύπους: είτε στρογγυλές και τραγανές («Λιέγης») είτε τετράγωνες και πιο ξεροψημένες («Βρυξελλών»), με μια τεράστια επιλογή συνοδευτικών, από άχνη ζάχαρη ή σοκολάτα, μέχρι παγωτό και φρούτα.

Ραδίκια γκρατέν
Πολλά από τα παραδοσιακά πιάτα του Βελγίου είναι κατεξοχήν σπιτικά πιάτα με «μαμαδίστικες» γεύσεις, όπως τα ραδίκια γκρατέν, τα οποία είναι τυλιγμένα με ζαμπόν και ψήνονται με μπεσαμέλ. Πρόκειται για μια από τις πιο χαρακτηριστικές, σπιτικές γεύσεις της χώρας, τέλειο συνοδευτικό με μια από τις πολλές κρύες μπύρες.

Πηγή: clickatlife.gr
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις