Μια φήμη για απελάσεις μεταναστών το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, που κυκλοφόρησε στους καταυλισμούς στη Χίο, άγνωστο ακόμα από ποιους, σε συνδυασμό με τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στη Σούδα, ήταν συνθήκες ικανές να προκαλέσουν αναβρασμό μεταξύ όσων διαμένουν σε αυτούς.

Ήδη, από νωρίς σήμερα το πρωί, δεκάδες άτομα ξεκίνησαν απεργία πείνας, με συνθήματα, όπως «είμαστε άνθρωποι και όχι ζώα», ενώ προειδοποιούν και με κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης της Χίου.

Στο δημοτικό καταυλισμό της Σούδας, στο κάστρο της πόλης, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο, εδώ και περίπου δέκα ημέρες, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα στον καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί από τον Δήμο, λειτουργεί όμως από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με τη αρωγή άλλων, μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, η θέρμανση στις σκηνές γινόταν με θερμαντικά σώματα που χρησιμοποιούν φιάλες υγραερίου.

Μετά όμως τη φωτιά που ξέσπασε στον καταυλισμό της Μόριας, στη Μυτιλήνη και τους δυο νεκρούς, το σύστημα αποσύρθηκε κι η θέρμανση επιλέχτηκε να γίνεται με ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα.

Η αναβάθμιση της υποδομής όμως στον καταυλισμό, που ας σημειωθεί ότι με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου έχει… «κλείσει», έχει κόστος, και όπως το κόστος χρήσης, της τάξης των 10.000 ευρώ το μήνα, αρνείται να καταβάλει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η οποία παραπέμπει στο ελληνικό κράτος. 

Κι όλα αυτά, ενώ ο καταυλισμός, που βρίσκεται δίπλα ακριβώς στη θάλασσα, επικρατούν πολύ κακές καιρικές συνθήκες, με θερμοκρασίες πλησιάζουν τους μηδέν βαθμούς, ιδιαίτερα τη νύχτα!

Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από στελέχη της δημοτικής αρχής Χίου, πρόκειται για μια χωρίς προηγούμενο απόπειρα διελκυστίνδας της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες με το κράτος. 

«Σε βάρος όμως των προσφύγων που μεγάλοι και παιδιά υποχρεώνονται να ζουν σε συνθήκες πολικού ψύχους» ειπώθηκε χαρακτηριστικά. 
Την ίδια ώρα καταγγέλλεται και η κακή ποιότητα φαγητού που μοιράζεται στον καταυλισμό από το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC). Μάλιστα, χαρακτηριστικά καταγγέλλεται η περίπτωση 50 περιστατικών γαστρεντερίτιδας πριν δυο μέρες, μετά τη διανομή φαγητού.

Ο καταυλισμός της Σούδας από το πρωί της Δευτέρας έχει περικυκλωθεί από αστυνομικές δυνάμεις και δυνάμεις του Λιμενικού. Ενώ ένα αυτοσχέδιο πανώ στην είσοδο του καταυλισμού σημειώνει χαρακτηριστικά: «Χρειαζόμαστε ηλεκτρικό ρεύμα, το Χαλέπι έχει». 

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις