Έρευνα ανοίγει το δρόμο για την πλήρη χαρτογράφηση του γονιδιώματος του Cabernet Sauvignon, κάτι το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει τους οινοπαραγωγούς στη μάχη τους κατά της κλιματικής αλλαγής, γράφει η Amanda Barnes, μιλώντας με τους ερευνητές του UC Davis στην Καλιφόρνια.

Το UC Davis αποκάλυψε το πρώτο σχέδιο του γονιδιώματος του Cabernet Sauvignon, και οι ερευνητές εργάζονται τώρα για την ανακατασκευή των 19 χρωμοσώματων του γονιδιώματος.

Το σχέδιο του γονιδιώματος δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής και ήταν το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας του γενετιστή Dario Cantù από το Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας και της εταιρίας Βιοεπιστημών Ειρηνικού, που εδρευει στην Καλιφόρνια και ειδικεύεται στην αλληλούχιση του DNA.

Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη σχεδόν μια δεκαετία μετά την ανακάλυψη της πρώτης αλληλουχίας του γονιδιώματος της αμπέλου Vitis Vinifera, το 2007. «Ο γενικός στόχος είναι να κατανοήσουμε την γενετική σύσταση των οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου», είπε ο Καντού.

«Γνωρίζουμε ότι οι διάφορες ποικιλίες οδηγούν σε οίνους με ξεχωριστές γεύσεις και αρώματα, ο στόχος μας είναι να καθοριστεί ποια γονίδια είναι υπεύθυνα για τα μοναδικά χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας.»

Σχετικά με την αποκωδικοποίηση του DNA από την πιο δημοφιλή ερυθρή ποικιλία στον κόσμο, ο Καντού πιστεύει ότι θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο θα αναπτυχθούν ποικιλίες στο μέλλον και να γεννήσει μια νέα γενιά από ποικιλίες σταφυλιών που θα αντέχουν καλύτερα στην κλιματική αλλαγή.

«Αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία νέων ποικιλιών που έχουν νέους συνδυασμούς γεύσης και αρωμάτων, αλλά και είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στην επιδείνωση των κλιματικών συνθηκών. Θα επωφεληθούν ιδιαίτερα σε εκείνες τις υψηλής ποιότητας αμπελουργικές περιοχές που σύντομα θα είναι λιγότερο ευνοημένες λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και της ξηρασίας .»

Η ανακάλυψη της πλήρους αλληλουχίας του γονιδιώματος για το Cabernet Sauvignon θα διαρκέσει άλλα δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί. Ωστόσο, η έρευνα αυτή θα κάνει την αποκωδικοποίηση σε άλλες ποικιλίες στο μέλλον πιο γρήγορη και πιο αποδοτική.

«Ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε παρόμοιες προσεγγίσεις σε άλλες σημαντικές ποικιλίες για να κατανοήσουμε τα γενετικά χαρακτηριστικά που τις χαρακτηρίζουν», είπε ο Καντού.

«Είναι λογικό να πούμε ότι μπορούμε τώρα να δημιουργήσουμε ένα υψηλής ποιότητας σχέδιο του γονιδιώματος σταφυλιών για περίπου US $ 60.000 σε περίπου ένα χρόνο.»

Η γενετίστρια, Carole Meredith, ανακάλυψε το 1997 με τη χρήση DNA, ότι το Cabernet Sauvignon είναι μια διασταύρωση του Sauvignon Blanc και Cabernet Franc . Σήμερα, η Δρ Ανίτα Olberholster διερευνά επίσης τις βέλτιστες συνθήκες για την οινοποίηση Cabernet Sauvignon και τον αντίκτυπο των ασθενειών της ποικιλίας.

Πηγή: krasiagr.com

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις