Στην ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, «η οποία επί 45 χρόνια αργεί», αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος,στην κοπή της πίττας με την νεολαία της Πόλης και της Ίμβρου, παρουσία του υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου.

«Τώρα απομένει να περιμένουμε την επεναλειτουργίαν της Θεολογικής μας Σχολής, η οποία επί 45 χρόνια αργεί. Σιωπά και περιμένει το θαύμα. Το θαύμα που θα είναι και αποκατάστασις μιάς εξόφθαλμης αδικίας εις βάρος του στοιχείου μας, της Ομογένειας, της Ορθοδοξίας όλης, της θρησκευτικής ελευθερίας, του πολιτισμού.Μέσα εις την νέαν Τουρκίαν, εις την οποίαν συχνά αναφέρεται ο Εξοχ. Πρόεδρός μας κ. Ερντογάν, νομίζουμε ότι έχει θέσιν και μια θεολογική σχολή δια τους Χριστιανούς. Όχι μια καινούργια αλλά αυτή που υπήρχε και αδίκως κατηργήθη» ανέφερε.

Ο κ. Γαβρόγλου στην ομιλία του τόνισε ότι ένα από τα σημαντικότερα διδάγματα, είναι ο σταθερός και απόλυτος σεβασμός και η ενίσχυση που έδειξε ο κ. Βαρθολομαίος στην ιδέα της Οικουμενικότητας. Σήμερα η ιδέα της οικουμενικότητας είναι η μόνη αντίσταση που μπορούμε να προβάλλουμε στα εθνικιστικά και ρατσιστικά στοιχεία, στον εθνικιστικό και ρατσιστικό λόγο που τόσο ευνοείται πια στην Ευρώπη και δυστυχώς δεν έχει εξαλειφθεί στην πατρίδα μας, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, το μήνυμα του Οικουμενισμούδεν είναι μονάχα ένα μήνυμα θρησκευτικό, είναι ένα βαθιά πολιτικό μήνυμα, ένα μήνυμα προς όλα τα μέλη μιας κοινωνίας, ανεξαρτήτως των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

Ο κ. Γαβρόγλου, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δείχνει πολύ μεγάλο σεβασμό στην ιδιαιτερότητα των μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών της δυτικής Θράκης και θέλει να πάρει πρωτοβουλίες για την ριζική ενίσχυση μιας δημοκρατικής παιδείας στην Θράκη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις