Πολιτικές ευθύνες για τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ευνοϊκή μεταχείριση τραπεζών προς ΜΜΕ, διαχρονικό φαινόμενο διαπλοκής ιδιωτικού κεφαλαίου με την κρατική χρηματοδότηση, διαπιστώνει στο τετρασέλιδο πόρισμά του το ΚΚΕ, που θα καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ από τράπεζες, ενώ προτείνει να αναλάβουν οι αρμόδιες αρχές την περαιτέρω διερεύνηση υποθέσεων που αφορούν ευνοϊκή ή παράτυπη δανειοδότηση.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει εντελώς αβάσιμο το «πόρισμα Καλούδη» που παρέπεμπε τον οικονομικό υπεύθυνο του κόμματος για το δάνειο που πήρε το ΚΚΕ το 2013 από την ΕΤΕ και επιτίθεται σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

Ειδικότερα, πολιτικές ευθύνες για ευνοϊκή χρηματοδότηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το σύνολο των δανείων τους που έχουν χορηγηθεί από την κρατική ΑΤΕ και έχουν καταγγελθεί, καταλογίζει στο πόρισμά του το ΚΚΕ. «Συνολικά επρόκειτο για δανεισμό χωρίς εγγυήσεις, με πολλαπλή εκχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης και για διάρκεια που ξεπερνούσε την συνήθη κοινοβουλευτική περίοδο», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Τυχόν ποινικές ευθύνες πρέπει να διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές».

Ακόμα, διαπιστώνει «ευνοϊκή μεταχείριση των τραπεζών προς τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με δάνεια χωρίς την ύπαρξη ουσιαστικών πηγών αποπληρωμής και χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει δέσμευση των μετόχων».

Το ΚΚΕ, χαρακτηρίζει εντελώς αβάσιμη την αναφορά του εισαγγελέα Γιώργου Καλούδη για το δάνειο που έλαβε το ΚΚΕ από την ΕΤΕ, σύμφωνα με την οποία, «θα πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά στελεχών τραπεζών και οικονομικών υπευθύνων (εκπροσώπων) πολιτικών κομμάτων, μεταξύ αυτών και του οικονομικού υπευθύνου του ΚΚΕ».

Επικαλούμενο και τις εκθέσεις της ΤτΕ, το ΚΚΕ αντιτείνει ότι ήταν απόλυτα νομότυπη η δανειοδότηση, με εκχώρηση αποκλειστικά και μόνο προς την Εθνική Τράπεζα, του συνόλου της ετήσιας τακτικής κρατικής επιχορήγησής του, των ετών 2011 έως 2018 και με πλήρη διασφάλιση των συμφερόντων της και τονίζει ότι το δάνειο αυτό ήταν και είναι ενήμερο και εξυπηρετείται κανονικά.

Όπως αναφέρει, τα δάνεια του ΚΚΕ από την ΕΤΕ και την Attica Bank, συνολικού ύψους 8,3 εκατ. ευρώ, είναι εξυπηρετούμενα και έχουν δοθεί με εγγύηση την κρατική επιχορήγηση και με εμπράγματη ασφάλεια ακινήτων.

Στο πόρισμα του, το ΚΚΕ κατηγορεί τόσο την κυβέρνηση, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για συστηματική προσπάθεια αποπροσανατολισμού, για να συντηρήσουν, όπως υποστηρίζει, «ένα ψευδεπίγραφο πολωτικό κλίμα και να συγκαλύψουν τη γενικευμένη σύγκλιση που επιδεικνύουν στις στρατηγικές επιλογές που εξυπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου, αλλά και να συσκοτίζουν το χαρακτήρα της κρίσης».

Το ΚΚΕ κάνει ακόμα λόγο για «διαπλοκή ιδιωτικού κεφαλαίου με την κρατική χρηματοδότηση», σημειώνοντας ότι «η σύμφυση της πολιτικής με την οικονομική εξουσία αποτελεί διαχρονικό φαινόμενο για το σύνολο των καπιταλιστικών οικονομιών και σε αυτή βρίσκεται και η βάση της διαπλοκής, της διαφθοράς και των σκανδάλων, ενώ η αποκάλυψή τους, σε μεγάλο βαθμό, είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού ανταγωνισμού».

Επίσης, το ΚΚΕ σημειώνει ότι «το έργο της Επιτροπής περιορίστηκε στην εξέταση δανείων κομμάτων και ΜΜΕ που ανέρχονται μόλις στα 1,8 δισ. ευρώ, δηλαδή «ενός μικρού μέρους της συνολικής δανειοδότησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος το οποίο το τρίτο τρίμηνο του 2016 ανήλθε στα 238 δισ. ευρώ και από αυτά, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι της τάξεως των 107,6 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 45,2% του συνόλου».

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταθέτει το ΚΚΕ:

Τα δάνεια των κομμάτων από τις τράπεζες είναι σήμερα 418 εκατ. ευρώ περίπου. ΕΤΕ: 33,6 εκατ. ευρώ, Πειραιώς (συμπεριλαμβανομένης της ΑΤΕ): 359 εκατ. ευρώ, Eurobank: 13 εκατ. ευρώ και Alpha Bank: 12,2 εκατ. ευρώ.

– Η ΝΔ οφείλει 210 εκατ. ευρώ (από τα οποία τα 196 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς (ΑΤΕ), η οποία το έχει καταγγείλει].

– Το ΠΑΣΟΚ οφείλει 190 εκατ. ευρώ [από τα οποία 158 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς (ΑΤΕ), που επίσης έχουν καταγγελθεί].

– Ο ΣΥΡΙΖΑ 8 εκατ. ευρώ στην ΕΤΕ, το οποίο εξυπηρετείται.

-Το ΚΚΕ 8,3 εκατ. ευρώ στην ΕΤΕ και Attica Bank, τα οποία εξυπηρετούνται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ