Να μείνουν ανοικτές οι αναφορές προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική αποφάσισε η Επιτροπή Αναφορών, που θα αποστείλει νέα ερωτήματα προς την Κομισιόν, ενώ θα ζητήσει αναλυτική ενημέρωση από τα αρμόδια υπουργεία και τον δήμο Αριστοτέλη.
Υπέρ των Αναφορών (ενός Έλληνα, αλλά και ενός Ισπανού πολίτη) τάχθηκε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, όπως και όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές που ήταν παρόντες στην Επιτροπή (Σοφία Σακοράφα, Νότης Μαριάς, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, Νίκος Χουντής).
Η Κ. Κούνεβα έκανε λόγο για αληθινό έγκλημα κατά του περιβάλλοντος το οποίο προσπαθούν να αποτρέψουν και οι κάτοικοι, και οι τοπικές αρχές της Χαλκιδικής και η ελληνική κυβέρνηση, ενώ επέκρινε την Κομισιόν που, απαντώντας στις δυο αναφορές, υποστήριξε ότι δεν διαπιστώνει παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Τασσόμενη υπέρ των δυο αναφορών (Αδαμόπουλου και Πέρες), είπε:
«Η υπόθεση που θίγουν οι αναφορές για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο. Ένα αληθινό έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος, της τοπικής κοινωνίας και του δημόσιου συμφέροντος. Και γι’ αυτό ζητώ η Επιτροπή μας να κρατήσει ανοιχτές αυτές τις αναφορές και να καλέσει την Κομισιόν να ερευνήσει σε βάθος την υπόθεση. Οι αναφορές πρέπει να μείνουν ανοικτές γιατί: 
Πρώτον, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, οι τοπικές αρχές, αλλά και η κυβέρνηση δεν θέλουν αυτή την εξόρυξη, που θα φέρει μεγάλη καταστροφή στο περιβάλλον. Δεύτερον, γιατί στην ελληνική δικαιοσύνη, που την επικαλείται η Κομισιόν, εκκρεμεί προσφυγή της Eldorado εναντίον απόφασης της κυβέρνησης που έβαλε φρένο στα σχέδια της εταιρείας. Άρα, πρέπει να περιμένουμε την τελική κρίση της δικαιοσύνης.
Τρίτον, γιατί η εξόρυξη χρυσού δεν παραβιάζει μόνο τις Οδηγίες που υπάρχουν στην αναφορά, αλλά και άλλες. Παραβιάζεται η Οδηγία 2001/42, που απαιτεί εκτίμηση για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον πριν εγκριθεί ένα σχέδιο και επιβάλλει διαβούλευση σε βάθος με την κοινωνία. Κι ακόμη, παραβιάζεται η Οδηγία 2000/60 για τα νερά, αφού η εταιρεία θέλει να κατασκευάσει σήραγγα που θα καταστρέψει τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής».
«Υπάρχουν νεότερα στοιχεία, τα οποία πρέπει να αναζητηθούν από τη διοίκηση, τα υπουργεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση», τόνισε ο ευρωβουλευτής του Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής και επεσήμανε ότι πρόκειται για πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στη βάση του ότι «έχουν γίνει παραβιάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαίου και Διεθνών Συνθηκών, και όχι ως μεμονωμένες τεχνικές παρεμβάσεις».
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις