Ενίσχυση της εκλογικής επιρροής των δύο μεγάλων κομμάτων -ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ – καταγράφεται στην έρευνα “Σφυγμός” της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών με φόντο την εκκρεμότητα με το κλείσιμο της αξιολόγησης και την πόλωση που προκαλεί η οικονομική δυσπραγία. 
 
Σε επίπεδο δυνητικής εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται έως το 21% (18% τον Νοέμβριο), η ΝΔ έως το 33% (29%), η Χρυσή Αυγή έως το 8% (10%), η Δημοκρατική Συμπαράταξη έως το 14% (10%), το ΚΚΕ 12% (14%), το ΠΟΤΑΜΙ 8% (8%), οι ΑΝ.ΕΛΛ. 4% (5%), η Ένωση Κεντρώων έως το 7% (8%), η Λαϊκή Ενότητα έως το 4% (3%) και η Πλεύση Ελευθερίας έως το 7% (7%).
Στο ερώτημα εάν επιθυμούν πρόωρες εκλογές μέσα στους επόμενους έξι μήνες, οι συμμετέχοντες απαντούν 56% “όχι”, 38% “ναι” (μεγαλύτερο κατά έξι μονάδες από τον Δεκέμβριο) και 6% “Δ.Ξ./Δ.Α.”.
Ως προς τα στερεότυπα για τα κόμματα, το 66% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι “η Ν.Δ. είναι το κόμμα του συστήματος”, το 62% ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια αντι-συστημικός”, το 61% ότι “η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση” (το 14% διαφωνεί), το 62% ότι οι ΑΝ.ΕΛΛ. “δεν ταιριάζουν ιδεολογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ”, το 49% “ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διασωθεί με προσπάθειες όπως αυτή των Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Φλωρίδη”, το 42% ότι “το Ποτάμι δεν είναι πλέον παρά η ουρά της Ν.Δ.” και το 38% ότι “το Ποτάμι δεν είναι πλέον παρά ουρά του ΠΑΣΟΚ”.
Στο ερώτημα για το πώς εκτιμούν την οικονομική κατάσταση της χώρας τους επόμενους 12 μήνες, το 72% λέει ότι αυτή θα χειροτερέψει λίγο ή σημαντικά, το 18% ότι θα μείνει ίδια, το 8% ότι θα βελτιωθεί λίγο, ενώ το 2% “Δ.Ξ./Δ.Α.”.
Ως προς τα συναισθήματα, το 61% δηλώνει ότι αισθάνεται μεγάλο και υπερβολικό φόβο, το 74% μεγάλο και υπερβολικό θυμό, ενώ το 49% καθόλου ελπίδα (μικρή το 26%).
Σχετικά με τις ιδιότητες των πολιτικών αρχηγών:
► Το 50% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι το επίθετο “έντιμος” δεν ταιριάζει σε κανέναν από τους Τσίπρα – Μητσοτάκη 
► Το 26% επιλέγει τον αρχηγό της Ν.Δ. και το 18% τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
► Στο “απόμακρος” το 26% λέει “και οι δύο το ίδιο”, το 24% ο Μητσοτάκης και το 22% ο Τσίπρας.
► Στο “αποτελεσματικός”, το 51% δηλώνει “κανένας από τους δύο”, το 28% ο Μητσοτάκης και το 11% ο Τσίπρας.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις