“Ελληνική κρίση χρέους: Ένα υπαρξιακό δράμα χωρίς να διαφαίνεται ένα καλό τέλος” τιτλοφορείται η ανάλυση του αρθρογράφου του Guardian, Λάρι Έλιοτ. Πρωταγωνιστές αυτού του δράματος, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η Κριστίν Λαγκάρντ.

“Βάλτε τρεις ανθρώπους που δεν μπορούν να συνυπάρξουν στο ίδιο δωμάτιο. Καταδικάστε τους να μείνουν εκεί για μια αιωνιότητα καθώς θα βασανίζουν ο ένας τον άλλο. Και καθίστε να δείτε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα”, γράφει χαρακτηριστικά ο Έλιοτ, εμπνεόμενος από το σενάριο του γνωστού θεατρικού έργου του Ζαν-Πολ Σαρτρ “Κεκλεισμένων των θυρών”.

“Και τώρα υπάρχει ένα τέταρτο πρόσωπο: Στη σκηνή μπαίνει ο Ντόναλντ Τραμπ” συμπληρώνει ο Έλιοτ.

Ο πρώτος από τους βασικούς ρόλους, σημειώνει ο αρθρογράφος του Guardian, ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα. “Εκλέχθηκε πριν από δύο χρόνια αλλά έκτοτε παρουσιάζει μια ταχύτατη πτώση. Υποχώρησε το καλοκαίρι του 2015 στην πίεση των Ευρωπαίων και ενώ είχε εκλεγεί με ένα πρόγραμμα κατά της λιτότητας τελικά συμφώνησε σε ακόμα πιο δρακόντιους όρους από αυτούς στους οποίους είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Για πολλούς πλέον ο Τσίπρας δεν είναι ένα είδωλο αλλά απλά άλλο ένα κουστούμι”, επισημαίνει.

Την Ευρώπη, από την άλλη, σύμφωνα με τον Έλιοτ, εκπροσωπεί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος αντιμετωπίζει πολιτική πίεση καθώς η γερμανική κοινή γνώμη πιστεύει ότι έχει ήδη δοθεί αρκετή βοήθεια στην Ελλάδα, «μια χώρα που δεν κάνει αρκετά για να βοηθήσει τον εαυτό της».

Ο τρίτος ρόλος ανήκει στην Κριστίν Λαγκάρντ, τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. Η τελευταία αντιμετωπίζει το πρόβλημα των κανόνων του ΔΝΤ που δεν του επιτρέπουν να χρηματοδοτήσει μια χώρα εάν το χρέος αυτής της χώρας δεν είναι βιώσιμο. «Υπάρχουν αναφορές από την Ουάσινγκτον ότι το ΔΝΤ εκτιμά πως το ελληνικό χρέος θα φτάσει το 275% του ΑΕΠ μέχρι το 2060 και θα ενταχθεί έτσι στην κατηγορία του “μη βιώσιμου”».

Ένας παράγοντας, όπως γράφει ο Έλιοτ, που περιπλέκει το ελληνικό ζήτημα είναι το γεγονός ότι από τον Μάρτιο ξεκινά ο εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη με τις πρώτες κάλπες να στήνονται στην Ολλανδία.

Ένας άλλος παράγοντας σχετίζεται με το γεγονός ότι πλέον το δράμα έχει έναν νέο χαρακτήρα, τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ενδιαφέρεται για το αν η Ελλάδα θα πάρει την ελάφρυνση χρέους που ζητά αν και ο ίδιος έχει κυρίαρχο ρόλο, όπως σημειώνει το δημοσίευμα.

“Ποιος κυβερνά την Ελλάδα”

“Οι Ευρωπαίοι έχουν πει ότι θα ήθελαν το ελληνικό ζήτημα να λυθεί μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν ο Τσίπρας αποφασίσει ότι η μοναδική εναλλακτική που έχει είναι η προσφυγή στις κάλπες με διακύβευμα “ποιος κυβερνά την Ελλάδα”, κάλπες στις οποίες σίγουρα θα χάσει. Η κατάσταση θα μπορούσε να λυθεί αν η Γερμανία αποφασίσει να στηρίξει το αίτημα του ΔΝΤ για πιο γενναία ελάφρυνση χρέους ή αν το Βερολίνο υποκύψει στις πιέσεις του Τραμπ και αυξήσει τις εγχώριες δαπάνες. Αλλά τα συστατικά για να φτάσει η κρίση αυτή μέχρι το καλοκαίρι υπάρχουν. Τότε η Ελλάδα θα στερέψει από χρήματα και δεν θα μπορεί να πληρώσει τους πιστωτές της. Αν δεν υπάρξει μια γρήγορη λύση, τα επιτόκια των ομολόγων θα αυξηθούν και η συζήτηση για το Grexit θα επανέλθει.

Για την Ελλάδα, αν η ζωή γίνει ακόμα πιο αφόρητη, υπάρχει μια έξοδος” καταλήγει στο άρθρο του ο βρετανός αρθρογράφος.