Λίγο μετά τη 13.00 την Πέμπτη έκλεισε το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, από αγρότες και κτηνοτρόφους της δυτικής Μακεδονίας, όπως κοινοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων στην περιοχή.

Ο κ. Μόσχος σημείωσε ότι ο αποκλεισμός του τελωνείου είναι συμβολικός και θα διαρκέσει 24ώρες. Στο σημείο βρίσκονται περισσότερα από 250 άτομα, που μετέβησαν στο τελωνείο με αγροτικά οχήματα, παρατάσσοντας συμβολικά και τέσσερα τρακτέρ.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι -μεταξύ άλλων- από Πρέσπες, Καστοριά και Αμύνταιο. Υπογραμμίζεται ότι για περισσότερη από μία ώρα, στο σημείο γίνονταν διαβουλεύσεις διαμαρτυρομένων και αστυνομικών.

Κατά τα λοιπά, στα μπλόκα τους παραμένουν οι υπόλοιποι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της δυτικής Μακεδονίας, με βασικό αντικείμενο την οργάνωση για το συλλαλητήριο στην Αθήνα, την Τρίτη 14/2.

Βέβαια, παραμένουν με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση που κλείστηκε για την Παρασκευή 10/2, στις 12 το μεσημέρι, με κυβερνητικά στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αγροτικά μπλόκα στη δυτική Μακεδονία έχουν στηθεί στα εξής σημεία: στο ‘Αργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα και στην Αγία Κυριακή, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού από τη διασταύρωση Σιάτιστας.

Θέση έχουν ήδη πάρει και αυτοί του Αμύνταιου, στον κόμβο Αντιγόνου στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας, αλλά και στον κόμβο Μανιακίου.

Στήθηκε το αγροτικό μπλόκο στη γέφυρα Ρυμνίου, που βρίσκεται επί της εθνικής οδού Λάρισας-Κοζάνης, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για να στηθεί μπλόκο στα Κοίλα Κοζάνης.Κεντρική Μακεδονία: Σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις

Νέους αποκλεισμούς κομβικών σημείων και σκλήρυνση της στάσης τους σχεδιάζουν από την Πέμπτη οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας και όσοι συντάσσονται με αυτούς, καθώς εκπνέει η προθεσμία που έδωσαν στην κυβέρνηση να ορίσει ακριβή ημερομηνία συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς (Οικονομικών, Εργασίας, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων). Όπως έχουν κάνει σαφές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε περίπτωση που έως το μεσημέρι δεν έχουν απάντηση από την κυβέρνηση, τα μέλη της συντονιστικής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας θα προβούν άμεσα στην εφαρμογή του προγραμματισμού τους.

Δράσεις, όπως κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη ή και μετάβαση δύναμής τους στο τελωνείο της Δοϊράνης, είναι δύο μόνο από τις σκέψεις που έχουν στο μυαλό τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι από τις 30/1 κρατούν κλειστό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ. Υπογραμμίζεται, δε, ότι το συγκεκριμένο μπλόκο ενισχύεται διαρκώς.

Κλειστή παραμένει και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο 548ο χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου – Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης – Ειδομένης. Η πρόσβαση στην πΓΔΜ γίνεται από τον Συνοριακό Σταθμό Δοϊράνης.

«Μέχρι το μεσημέρι θα έχουμε αποκλείσει το τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής μπλόκου, Στέργιος Λίτος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας. Εξάλλου, όπως σημείωσε ο Στέλιος Δεμερτζίδης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Μανιακίου επί της εθνικής οδού Φλώρινας – Έδεσσας, από το σημείο έχει ήδη φύγει δύναμη για τις Σέρρες, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια αγροτών και κτηνοτρόφων, που θα επιχειρήσουν εκ νέου μετάβασή τους στον Προμαχώνα.

Υπενθυμίζεται ότι στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών, βρίσκονται οι Σερραίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις 25/1 και έχουν επανειλημμένως επιχειρήσει μετάβασή τους στο τελωνείο του Προμαχώνα, από παρακαμπτήριες οδούς, ακόμη και μέσα από χωράφια. Για την ώρα δεν το έχουν καταφέρει, δεδομένου ότι στην περιοχή υπάρχει αστυνομική δύναμη.

Για… αεροδρόμιο επιχειρούν οι των Πράσινων Φαναριών

Να μεταβούν σε σημείο πιο κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα επιχειρήσουν την Πέμπτη αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, που από τις 30/1 έχουν προχωρήσει στον επ΄ αόριστον αποκλεισμό της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής στα Πράσινα Φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο). Υπογραμμίζεται ότι από την Τετάρτη το μπλόκο στο σημείο ενισχύεται και με άλλους αγρότες και κτηνοτρόφους από τον νομό Χαλκιδικής, που μεταβαίνουν είτε με τρακτέρ, είτε με αγροτικά οχήματα.

«Αν δεν έχουμε την απάντηση που ζητήσαμε, θα πάμε σε 24ωρο αποκλεισμό νέου σημείου» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Παπαδάκης, κτηνοτρόφος από τα Σύλλατα Χαλκιδικής.

Παρατεταγμένοι με τα τρακτέρ τους παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής στον κόμβο της Τρίγλιας, στον δρόμο Θεσσαλονίκης – Μουδανίων, στον Άγιο Μάμα στο δρόμο Μουδανίων – Κασσάνδρας και στα Βραστά επί της επαρχιακής οδού Πολυγύρου – Αγίου Όρους. Όπως επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλη των μπλόκων, δεν γίνονται αποκλεισμοί δρόμων ώστε να δημιουργηθούν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Στα διόδια των Μαλγάρων βρίσκονται αγρότες της ευρύτερης περιοχής και στο χρονικό διάστημα 19.00-20.00 πρόκειται να προχωρήσουν σε αποκλεισμό. Συνήθως, αφήνουν μια λωρίδα ελεύθερη και στις δύο πλευρές, αφού όπως επισήμαναν στόχος τους δεν είναι να δημιουργήσουν προβλήματα στους πολίτες, αλλά να αναδείξουν τα δικά τους.

Στον κόμβο Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας, βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν θα προχωρήσουμε σε κάποιο αποκλεισμό, αλλά θα ενισχύσουμε άλλους συναδέλφους μας, όπου μας χρειάζονται».

Στην αεροφέγυρα Κατερίνης βρίσκονται από το βράδυ της 28ης Ιανουαρίου αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και στα σχέδιά τους είναι οι συμβολικοί αποκλεισμοί της εφορίας και τραπεζών.

Απέσυραν τα τρακτέρ τους από τον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας, επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης – Βέροιας, οι αγρότες, που βρίσκονταν στο σημείο από τις 23/1.


Κινητοποιήσεις σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία

Συνεχίζουν και την Πέμπτη τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, με αποκλεισμούς εθνικών οδών και παραστάσεις διαμαρτυρίας.

Ειδικότερα, λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι αγρότες της Ηλείας έκλεισαν τη εθνική οδό Πατρών – Πύργου στο ύψος της περιοχής Λατίφι, όπου έγινε ενημέρωση για την πρόσφατη συνάντηση στην Νίκαια της Λάρισας.

Επίσης, αγρότες της βόρειας Ηλείας έκλεισαν περίπου την ίδια ώρα, την εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στο ύψος της περιοχής Ψάρι, κοντά στην Βάρδα.

Στην Αχαΐα, οι αγρότες της Αιγιάλειας θα αποκλείσουν από τις 18:30 έως τις 21:30 την νέα εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου, ενώ σήμερα το πρωί έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ και την τράπεζα Πειραιώς.

Επίσης, αγρότες της δυτικής Αχαΐας αναμένεται να κλείσουν την εθνική οδό Πατρών – Πύργου από τις 19:00 έως και τις 22:00, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας.

Στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες θα αποκλείσουν την εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων από τις 19:00 έως τις 21:00 στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου, κοντά στο Αιτωλικό.


Λάρισα: Διαμαρτυρία στον ΕΛΓΑ

Διαμαρτυρία στο κατάστημα του ΕΛΓΑ πραγματοποίησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα μπλόκα της Μελούνας και της Νίκαιας, υλοποιώντας αποφάσεις, που πάρθηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας.

Οι αγρότες προχώρησαν στην κινητοποίηση για να διεκδικήσουν, όπως είπαν, τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές χιλιάδων στρεμμάτων δενδροκαλλιεργειών στον νομό και ειδικότερα στους δήμους Τυρνάβου, Τεμπών και Αγιάς, από τον παγετό της 26ης Μαρτίου 2016.

Σε δήλωση του το μέλος της επιτροπής των μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Ρίζος Μαρούδας, ανέφερε ότι «ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει και δεν αποζημιώνει τις καταστροφές των αγροτών και κτηνοτρόφων από τον παγετό της 26 Μαρτίου του 2016». Σημείωσε πως οι αγρότες διεκδικούν από τον ΕΛΓΑ να αλλάξει χαρακτήρα. «Διεκδικούμε ο ΕΛΓΑ να αλλάξει κανονισμό, να γίνει κρατικός φορέας που θα αποζημιώνει και θα καλύπτει τις ζημιές 100% για όλους τους φυσικούς κινδύνους, αλλά και τις νόσους» διευκρίνισε.

Στην ίδια κατεύθυνση και ο πρόεδρος του Συλλόγου Τυρνάβου, Στέλιος Τσικριτσής, δήλωσε πως οι ζημίες στην περιοχή του Τυρνάβου από τον παγετό, ήταν μεγάλες, αλλά ο ΕΛΓΑ «παράνομα και καταχρηστικά πέταξε έξω από τις αποζημιώσεις τις δενδροκαλλιέργειες».

Στη διαμαρτυρία στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ συμμετείχαν και κτηνοτρόφοι της περιοχής, οι οποίοι δίνουν το «παρών» εδώ και μέρες στο μπλόκο της Μελούνας μαζί με τους αγρότες.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμπελώνα, Ζήσης Παρλίτσης, οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται στον ΕΛΓΑ, γιατί δεν είναι ικανοποιημένοι από τη λειτουργία του.

«Θέλουμε να ενταχθούν στον ΕΛΓΑ και άλλα ασφαλιστικά αίτια για τις ζημιές μας. Θέλουμε να αναδείξουμε το πρόβλημα με τον καταρροϊκό πυρετό το 2014, για το οποίο τελικά δεν αποζημιωθήκαμε. Επίσης, πρέπει να γίνει γνωστό πως δεν αποζημιωθήκαμε για τις καταστροφές από τον παγετό του 2016, την ίδια ώρα που η απώλεια γάλακτος ήταν πάνω από 50%» είπε ο κ. Παρλίτσης.


Τρίκαλα: Διαμαρτυρία στην είσοδο της Εφορίας

Κρατώντας μαύρες σημαίες, Τρικαλινοί αγρότες πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης παράσταση διαμαρτυρίας, μπροστά στην είσοδο της Εφορίας Τρικάλων, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Άνοιξη».

Σε δηλώσεις τους, αναφέρθηκαν στα μεγάλα προβλήματα που πλήττουν τους μικρομεσαίους αγρότες, θέτοντας και ζητήματα επιβίωσης του αγροτικού κόσμου, κάνοντας λόγο για βίαιο ξεκλήρισμα.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Απόστολος Θωμόπουλος, τόνισε πως τα προβλήματα είναι τεράστια και υπογράμμισε: «Δεν ζητάμε να μας δώσουν τίποτα, αλλά να σταματήσουν πλέον να μας παίρνουν, γιατί δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε, λόγω της αντι-αγροτικής πολιτικής που ασκείται».

Όπως είπε, οι αγρότες έχουν κλείσει ραντεβού για την Παρασκευή με τα συναρμόδια υπουργεία και περιμένουν το αποτέλεσμα των επαφών τους, ώστε να επανεκτιμήσουν την κατάσταση και να διαμορφώσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Επίσης, απηύθυνε κάλεσμα προς τους αγρότες, να συμμετάσχουν στο αγροτικό συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου και εξέφρασε την ευχή «να δοθούν λύσεις στα προβλήματα και να μην χρειαστεί να μεταβούμε στην Αθήνα».


Ανυποχώρητοι οι αγρότες της Κρήτης

Ανυποχώρητοι εμφανίζονται οι αγρότες της Κρήτης οι οποίοι συνεχίζουν τη διαμαρτυρία στα μπλόκα ενάντια στα οικονομικά, φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος.

Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων των αγροτών που συμμετέχουν στα μπλόκα σε επίπεδο Κρήτης βρίσκονται ο κόμβος των Πραιτωρίων στον νομό Ηρακλείου και τα Μεγάλα Χωράφια στα Χανιά.

Οι αγρότες των Χανίων πραγματοποιούν κινητοποίηση που περιλαμβάνει παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων στην Αγυιά.

Εν τω μεταξύ, οι αγρότες από το μπλόκο των Πραιτωρίων διοργανώνουν συλλαλητήριο στο Ηράκλειο με τη συμπαράσταση πολλών φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων που δηλώνουν ότι βρίσκονται στο πλευρό τους. Η κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί για τις 7 το απόγευμα στα Λιοντάρια ενώ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα συμμετάσχουν το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, η Ένωση Συνταξιούχων Ν. Ηρακλείου και το Σωματείο Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου «Γαλάτεια Καζαντζάκη».

Στις προθέσεις των αγροτών είναι η διοργάνωση ενός μεγάλου συλλαλητηρίου σε τοπικό επίπεδο με παγκρήτιο χαρακτήρα αλλά και η συμμετοχή σε εκπροσώπων των αγροτών της Κρήτης σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις που διοργανώνονται από την επιτροπή των μπλόκων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, cretapost.gr
Πηγή φωτό: onlarissa, trikalanews

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις