Την ανησυχία τους, αλλά και τη διάθεση αντίστασης στην περαιτέρω υποβάθμιση της Δυτικής Αττικής ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων, εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι του Δυτικού Μετώπου (συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας).

Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση του κύκλου της διαμόρφωσης των νέων σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων (εθνικού – ΕΣΔΑ, περιφερειακών – ΠΕΣΔΑ, τοπικών – ΤΣΔΑ), σχέδια, τα οποία οι ομιλητές δεν θεωρούν «απαλλαγμένα από τις παθογένειες και τα ουσιαστικά προβλήματα της προηγούμενης περιόδου» και των παλιών σχεδιασμών. Γεγονός το οποίο αποδίδουν στην πολιτική της κυβέρνησης «που εκφράζεται με ατολμία ρήξεων σε κρίσιμους τομείς (δημιουργία δημόσιου φορέα διαχείρισης, επανεξέταση του ρόλου των ΦοΔΣΑ, ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος ανακύκλωσης κλπ.) και από απουσία στήριξης των δήμων (χρηματοδότηση, χωροθέτηση).

«Δυσοίωνη» χαρακτηρίζουν και την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Αττική, καθώς όπως λένε :

– οι στόχοι της προδιαλογής και της ανάκτησης είναι στον «αέρα»

– απουσιάζουν οι δημοτικές υποδομές υποδοχής και αξιοποίησης των ανακυκλώσιμων υλικών και των προδιαλεγμένων οργανικών

– το ουσιαστικό έργο της ανακύκλωσης θα εξακολουθήσουν να το κάνουν επωφελεία τους τα ιδιωτικά συστήματα

– τα σύμμεικτα θα εξακολουθήσουν να είναι η μεγαλύτερη κατηγορία των ΑΣΑ

– για πολλά χρόνια ακόμη, το μοναδικό εργαλείο διαχείρισης υπολειμματικών σύμμεικτων θα είναι το ΕΜΑΚ, με ότι αυτό συνεπάγεται. Ενδεχομένως, θα είναι και η μονάδα της WATT στη Φυλή και μια μονάδα στην Ανατολική Αττική.

Το τελευταίο αυτό ζήτημα από μόνο του, όπως λένε, καθιστά τη Δυτική Αττική επίκεντρο της κρίσης, γι’ αυτό θεωρούν αναγκαία τη δραστηριοποίηση των πολιτών και των συλλογικοτήτων ώστε μεταξύ άλλων να επέλθει :

– η απόρριψη της συνέχισης του συγκεντρωτικού μοντέλου των μεγάλων κεντρικών εγκαταστάσεων, που θα συνοδεύονται από την καύση

– το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, στο τέλος του 2018

– η άμεση μεταφορά της μονάδας αποτέφρωσης των νοσοκομειακών αποβλήτων εκτός αστικού ιστού

– η κατάργηση των αντισταθμιστικών προς το δήμο Φυλής, που λειτουργούν σαν μέσο εξαγοράς της ανοχής στην καταστροφή του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις