Χρόνια πολλά και καλούς αγώνες στις γυναίκες που αγωνίζονται διεκδικούν και δεν σκύβουν το κεφάλι, ευχήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης του πρώην στρατοπέδου “Παύλου Μελά” στον ομώνυνο Δήμο και στους πολίτες της Θεσσαλονίκης.
 
«Ενίοτε κάποιοι αγώνες δικαιώνονται (…) σήμερα κάνουμε ένα βήμα είμαι χαρούμενος γιατί γίνεται πράξη μια κυβερνητική δέσμευση», αυτός ο ιστορικός, κρίσιμος χώρος για την πόλη της Θεσσαλονίκης των 336 στρεμμάτων αποδίδεται  στους πολίτες της περιοχής, τόνισε ο πρωθυπουργός.
 
Σημείωσε ότι θα δημιουργηθεί ένας πνεύμονας πρασίνου για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, και ευχαρίστησε την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. 
Χαρακτήρισε σωστή την απόφαση να ιδρυθεί στο στρατόπεδο το μουσείο Εθνικής Αντίστασης, «σημαντική απόφαση να λειτουργήσει ένα ακόμα μουσείο αφιερωμένο στον ποντιακό ελληνισμό», είπε.
 
Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα είναι αρωγός στις προσπάθειες του Δήμου, τον οποίο ευχαρίστησε «για τη γόνιμη συνεργασία και την επιμονή του που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα», ενώ αναφέρθηκε και στη θετική η συμβολή των κινημάτων ώστε το πρώην στρατόπεδο να μην μετατραπεί σε τσιμέντο αλλά σε χώρο ψυχαγωγίας για όλους».
 
Επίσης, εξήρε «τη δυνατότητα που μπορούν να έχουν οι ένοπλες δυνάμεις, το πιο συγκροτημένο κύτταρο της δημόσιας διοίκησης να συμβάλει στην ποιότητα ζωής, να νοιάζονται για την κοινωνική συνοχή».
 
«Δεν είναι όλα κέρδη και ζημιές στη ζωή μας. Υπάρχει κάτι ανεκτίμητο, κάτι που δεν μπορεί να μετρηθεί ως κέρδος και ως ζημιά, το ανεκτίμητο της ποιότητας ζωής, το ό,τι εδώ, τα παιδιά, τα παιδιά σας θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μια βόλτα, να περπατήσουν ελεύθερα, να παίξουν να τρέξουν», δήλωσε.  
 
Σχετικά με την ιστορία του στρατοπέδου ο πρωθυπουργός επισήμανε: «το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, είναι ένα εμβληματικό σημείο που ταυτίζεται με την νεότερη ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης. Ο χώρος αυτός διαμορφώθηκε ως οθωμανικό στρατόπεδο στα ύστερα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας της Θεσσαλονίκης, υπήρξε στρατόπεδο του ελληνικού στρατού και των συμμαχικών δυνάμεων κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τόπος μαρτυρίου και εκπαίδευσης πατριωτών και αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στα χρόνια της κατοχής, αλλά και τόπος μαρτυρίου και δημοκρατών πολιτών τα ταραγμένα, τα πολεμικά χρόνια».
Σε ό,τι αφορά στα μουσεία που θα δημιουργηθούν στο χώρο του πρώην στρατοπέδου είπε: «αυτός ο χώρος ήταν χώρος μαρτυρίου, εκτελέσεων, άρα ένα κομμάτι από τη σύγχρονη ιστορία μας. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι ο λόγος να ιδρυθεί εδώ μουσείο εθνικής αντίστασης είναι μια σωστή απόφαση. Επιπλέον, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι μετά τη μικρασιατική καταστροφή γύρω από το στρατόπεδο αναπτύχθηκαν προσφυγικοί καταυλισμοί. Γι’ αυτό, λοιπόν, θεωρώ σημαντική την απόφαση και τη χαιρετίζω στο χώρο του στρατοπέδου να λειτουργήσει και ένα δεύτερο μουσείο, ένα μουσείο αφιερωμένο στον ποντιακό και μικρασιατικό ελληνισμό».