Τσίπρας - Αναστασιάδης για Κυπριακό, ελληνοτουρκικά

Τσίπρας - Αναστασιάδης για Κυπριακό, ελληνοτουρκικά
Με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνάντηση των δύο ανδρών κράτησε 45 λεπτά, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για το Κυπριακό, τις εξελίξεις στις διμερείς ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις τριμερείς συνεργασίες της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, καθώς και τα ευρωπαϊκά ζητήματα που απασχολούν τη Σύνοδο Κορυφής.

Χριστοδουλίδης: Εποικοδομητική η συνάντηση

«Eποικοδομητική» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, τη συζήτηση των δύο ηγετών.
 
«Στη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό έγινε μία πάρα πολύ εποικοδομητική συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας πέντε ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Τσίπρας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, εκφράζοντας τη λύπη του για την απόφαση της τουρκικής πλευράς να μη συμμετάσχει στον διάλογο αλλά και την ετοιμότητά του και την ευχή να ξεκινήσει ο διάλογος το συντομότερο δυνατό.

Ακολούθως, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε για την κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ οι δύο άντρες αντάλλαξαν απόψεις για την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, το επερχόμενο δημοψήφισμα και πώς επηρεάζει γενικότερα τη συμπεριφορά της τουρκικής κυβέρνησης.

Επίσης, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, επεσήμανε ότι συζητήθηκαν οι επερχόμενες τριμερείς συναντήσεις ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα και τα γειτονικά κράτη, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλα. «Θα πρέπει να αναμένουμε πολύ σύντομα, εντός Μαΐου, μία νέα τριμερή συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα», δήλωσε.

Τέλος, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι συζητήθηκε το θέμα της Συνόδου των Κρατών-Μελών του Νότου, καθώς η επόμενη Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στην Ισπανία, κατά το πρώτο δεκαήμερο Απριλίου. «Έγινε ανταλλαγή απόψεων και συντονισμός για εκείνα τα θέματα που θα πρέπει να απασχολήσουν τη συνάντηση των χωρών Κρατών-Μελών του Νότου», κατέληξε.