Εντυπωσιάζει το νέο οινοποιείο με κελάρια και χώρους υποδοχής στο Chateau les Carmes Haut-Brion στο Pessac-Leognan, που επιμελήθηκε ο Γάλλος σχεδιαστής Philippe Starck.

Αυτό ήταν το πρώτο πρότζεκτ οινοποιείου για τον σχεδιαστή, ο οποίος έχει επιμεληθεί προσωπικά τα πάντα όσα έχει φτιάξει, από λαμπτήρες μέχρι μοτοσικλέτες και είναι πιο γνωστός για το έργο του σε ξενοδοχεία, όπως το MamaShelter στο Παρίσι και το Royalton στη Νέα Υόρκη, καθώς και για προϊόντα όπως οι διαφανείς καρέκλες Kartell. Ίσως το πιο εμβληματικό προϊόν του είναι ο φουτουριστικός λεμονοστίφτης Alessi.

Το Chateau les Carmes Haut-Brion αγοράστηκε από τον Patrice Pichet της Groupe Pichet το 2010 και επεκτάθηκε το 2012. Η επέκταση του αμπελώνα απαιτούσε ένα νέο κελάρι, αν και τα νέα αμπέλια δεν θα γίνουν Carmes Haut-Brion, αλλά ένα νέο κρασί, το Les Clos de Carmes Haut-Brion.

Ο Starck ανέλαβε το 2013 τον σχεδιασμό και συνεργάστηκε με τον διάσημο αρχιτέκτονα, Luc Arsène-Henry, του οποίου η εταιρεία έχει ολοκληρώσει, πρόσφατα, έργα για τα κτήματα Chateaux Petit Village και Pichon Baron. Δεν είναι η πρώτη φορά που εργάζονται μαζί: συνεργάστηκαν και το 1999 για να φτιάξουν τον Πύργο Ελέγχου στο αεροδρόμιο του Μπορντό.

Το κτήμα ήθελε μια δομή που μπορεί να αντέξει τις ασταθείς συνθήκες του περιβάλλοντος και η οποία να βυθίζεται στην τεχνητή λίμνη μέσα στους αμπελώνες. Το δίδυμο απάντησε με ένα κομψό κτίριο που περιλαμβάνει τρία επίπεδα: ένα κελάρι στο χαμηλότερο όροφο, μια αίθουσα γευσιγνωσίας στο δεύτερο όροφο, και μια βεράντα όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μια εκπληκτική θέα των αμπελώνων. Επιπλέον, το κτίριο το οποίο μοιάζει με ένα μεγάλο μαχαίρι που έπεσε από τον ουρανό, έχει δυνατότητα να αποθηκεύει περίπου 300 ξύλινα βαρέλια κρασιού.

«Έχουμε επιλέξει έναν τόσο εμβληματικό σχεδιαστή για να διασφαλίσουμε ότι θα δημιουργήσουμε κάτι πραγματικά πρωτότυπο, όπου οι επισκέπτες θα έχουν μια πραγματική αίσθηση μιας καινοτόμας επίσκεψης, αλλά παράλληλα εκτός από πρωτότυπο θέλουμε να είναι και ένα σοβαρό κελάρι εργασίας», εξηγεί ο διευθυντής του οινοποιείου, Les Carmes, Guillaume Pouthier.

Ο Starck γεννήθηκε στο Παρίσι και έχει εργαστεί σε μια σειρά έργων Μπορντό. Είναι υπεύθυνος για το άνοιγμα ενός ακόμα ξενοδοχείου MamaShelter στο Μπορντό το 2013 αλλά και την κυκλοφορία του νέου αστικού ποδηλάτου Le Pibal, που έχει σχεδιάσει για την πόλη του Μπορντό.

Όπως δηλώνει ο ίδιος ο σχεδιαστής, «Το σχέδιο είναι απαλλαγμένο από οποιαδήποτε αρχιτεκτονική χειρονομία και συμβολίζει τις ιδιότητες του κρασιού που παράγεται εκεί, την φινέτσα και την κομψότητα” Και προσθέτει: “Ο χώρος που στεγάζεται το κρασί πρέπει να είναι επιβλητικός, να αποτελεί έναν θεσμό, μια αντανάκλαση του περιεχομένου”.

Πηγή: krasiagr.com

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις