Στο στάδιο των απολογιών βρίσκεται η δίκη για το λεγόμενο ταμείο της «Παγίας Προκαταβολής» του δήμου Θεσσαλονίκης, το δεύτερο οικονομικό σκάνδαλο -μετά την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ– που αποκαλύφθηκε κατά τη θητεία του πρώην δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.
Η διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης συνεχίστηκε με την απολογία της επί σειράς ετών διαχειρίστριας της «Παγίας», πρώην δημοτικής υπαλλήλου, η οποία μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης τέθηκε σε διαθεσιμότητα. 
«Ό,τι ανάγκες υπήρχαν στο δήμο καλύπτονταν από την “Παγία”. Δεν είχαμε “στοπ” πουθενά» τόνισε, αναφέροντας μία σειρά από δαπάνες των κεντρικών υπηρεσιών του δήμου που καλύπτονταν μέσω του συγκεκριμένου ταμείου, όπως γραφική ύλη, χαρτί υγείας, καθαριστικά, καφέδες για τα γραφεία του δημάρχου, του γενικού γραμματέα και των αντιδημάρχων, πολυθρόνες, τηλεοράσεις κ.ά. Όλοι τη χρησιμοποιούσαν την “Παγία”» είπε η κατηγορούμενη κι από τον κανόνα αυτό φαίνεται ότι δεν εξαιρούνταν ούτε ο πρώην δήμαρχος ούτε ο γενικός γραμματέας του δήμου. 
Όπως ανέφερε, ο άλλοτε γενικός γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας χρησιμοποίησε κονδύλι του ταμείου για την εγκατάσταση ειδικής πόρτας στο γραφείο του, ενώ ο Β. Παπαγεωργόπουλος κάλυψε έξοδα κίνησης αυτοκίνητου -ύψους 2.000 ευρώ- για ένα ταξίδι στην Κρήτη. «Τα τιμολόγια προσκομίζονταν αργότερα κι αν εγκρίνονταν…».
Χαρακτηριστικό περιστατικό, που προκάλεσε αίσθηση στο δικαστήριο και αναφέρθηκε από την κατηγορούμενη στην απολογία της, ήταν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αυστραλίας, όταν αντιμετώπισε έκτακτο πρόβλημα με τα δόντια του και η επίσκεψη σε τοπικό οδοντίατρο αξίας 100 ευρώ χρεώθηκε στο κονδύλι της «Παγίας» με μια απλή απόδειξη που προσκόμισε η γραμματέας του πρώην δημάρχου.
Σύμφωνα με την ίδια, κατά παρόμοιο τρόπο στην «Παγία» χρεώνονταν μια σειρά από υπηρεσιακά γεύματα, δαπάνες υπαλλήλων, συμμετοχές σε συνέδρια κ.ά.
Σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με συγκατηγορούμενό της προϊστάμενο οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, οι τόνοι ανέβηκαν, όταν εκείνη υποστήριξε ότι είχε γνώση για το άνοιγμα του ταμείου κι εκείνος απάντησε ότι ψεύδεται.
Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο, οπότε η συγκεκριμένη κατηγορούμενη αναμένεται να ολοκληρώσει την απολογία της και τη «σκυτάλη» αναμένεται να πάρουν οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί της.
Στο εδώλιο κάθονται συνολικά 16 άτομα, ανάμεσά τους ο τέως δήμαρχος, ο πρώην γενικός γραμματέας, τρεις πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών και 11 δημοτικοί υπάλληλοι. Η ζημιά για το Δημόσιο προσδιορίζεται -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- σε 1,2 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις