Αναφορά για τους αρμόδιους υπουργούς Παιδείας, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εσωτερικών, κατέθεσε στο προεδρείο της Βουλής ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης, με αφορμή την επικείμενη απέλαση του ασυνόδευτου πρόσφυγα που ενηλικιώθηκε, μαθητή Ιρφάν Μουχαμάντ, πακιστανικής καταγωγής.
Στην αναφορά του ο βουλευτής επισυνάπτει σχετική ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Λέσβου, ενώ σημειώνει ότι «η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Λέσβου θίγει τα δικαιώματα στην εκπαίδευση παιδιών προσφύγων και μεταναστών και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους».
Επιχειρηματολογώντας υπέρ της μόρφωσης σε αντιδιαστολή με την ατελή έως και επικίνδυνη παραμονή σε κέντρα κράτησης, επισημαίνει την προσπάθεια του συγκεκριμένου νέου «με συνέπεια και σοβαρότητα να κατακτήσει τους όρους για μια καλύτερη ζωή και να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία», η οποία ανεκόπη με τη σύλληψη, κράτηση και την έναρξη της διαδικασίας απέλασής του, εξαιτίας της τυπικής ενηλικίωσής του.
Kαταλήγει ότι δεδομένου ότι εκκρεμεί η εκδίκαση προσφυγής κατά της απόφασης απέλασης, η ΕΛΜΕ Λέσβου ζητά να του δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσει τη φοίτησή του, παραμένοντας στη δομή φιλοξενίας, όπου διέμενε.
Τί αναφέρει η ΕΛΜΕ Λέσβου
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο 18χρονος συνελήφθη λίγες μέρες αφότου είχε ενηλικιωθεί και κρατείται στον χώρο κράτησης που έχει δημιουργηθεί στον καταυλισμό της Μόριας, καθώς βρίσκεται σε διαδικασία απέλασης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Ιρφάν, «διέμενε αρκετούς μήνες σε δομή φιλοξενίας της Μυτιλήνης, παρακολουθούσε μαθήματα στο Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης και ήταν άλλη μία τυπική περίπτωση νέου παιδιού που προσπαθούσε με συνέπεια και σοβαρότητα να κατακτήσει τους όρους για μια καλύτερη ζωή και να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία».
Οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Λέσβο ζητάνε «άμεσα να κινηθούν οι διαδικασίες για να αφεθεί ελεύθερος ο Ιρφάν, μέχρις ότου επανεξεταστεί η αίτηση αναστολής της απόφασης απέλασης και της κράτησής του, και να συνεχίσει απρόσκοπτα τη φοίτησή του».