Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησης, για την «ηθικοποίηση» του συστήματος Υγείας, εντάσσεται η συζήτηση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, Ανδρέας Ξανθός και ταυτοχρόνως κάλεσε να επικρατήσουν χαμηλοί τόνοι προς όφελος της κοινωνίας και της δημόσιας ζωής.
 
«Κάνουμε αυτή την συζήτηση, επειδή η ηθικοποίηση του συστήματος Υγείας είναι στοιχείο ενός ευρύτερου πολιτικού σχεδίου, που θέλει καθολική κάλυψη των πολιτών, προτεραιότητα στην δημόσια περίθαλψη, αναδιοργάνωση του ΕΣΥ με επίκεντρο την πρωτοβάθμια φροντίδα, εξυγίανση στον τομέα των φαρμάκων και των προμηθειών και κυρίως σεβασμό στα δικαιώματα των ανθρώπων. Αυτό είναι το πολιτικό σχέδιο, το οποίο υπηρετούμε και η προσπάθεια αυτή είναι οργανικό στοιχείο του» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
 
Aνέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει να δώσει ένα σήμα στην κοινωνία, ότι δεν υπάρχει «ομερτά» και συγκάλυψη, ότι δεν έχει κανένα λόγο να δίνει την αίσθηση ότι παρέχει ασυλία σε απαράδεκτες συμπεριφορές του παρελθόντος.
 
Όπως προσέθεσε, έχει εκτιμηθεί η επίπτωση αυτής της περιόδου ασυδοσίας, έλλειψης μηχανισμών ελέγχου, προκλητής σπατάλης, διαφθοράς, συναλλαγής με συμφέροντα και φυσικά εκμετάλλευσης των αρρώστων και με οικονομικούς όρους.
«Θα κάνουμε αυτή την προσπάθεια για να θωρακίσουμε το σύστημα, να εντοπίσουμε τους μηχανισμούς που μπορούσαν να παρεμβαίνουν στην νομοθέτηση, να επηρεάζουν τις πολιτικές επιλογές, να εξυπηρετούν συμφέροντα» εξήγησε.
 
Απέναντι στις αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ότι αξιοποιείται σαν επικοινωνιακό εργαλείο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης η Εξεταστική Επιτροπή, ο κ. Ξανθός απάντησε πως δεν είναι «εργαλειακή η χρήση της διαφθοράς, ούτε μας ενδιαφέρει η σκανδαλολογία». 
«Μας ενδιαφέρουν τα μέτρα εφαρμοσμένης πολιτικής, για να πείσουμε τους πολίτες ότι αυτή η περίοδος έκλεισε οριστικά ότι υπάρχουν μηχανισμοί και θεσμοί, που εγγυώνται από δω και πέρα την χρηστή διαχείριση των λιγοστών πόρων που έχει αυτή την περίοδο η πατρίδα μας» είπε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Ξανθός.
 
Τέλος, συνέστησε προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε αυτή τη φάση αυτοσυγκράτηση, χαμηλούς τόνους και όχι λεονταρισμούς, ενώ κάλεσε να επιδειχθεί ωριμότητα για την προστασία κυρίως της κοινωνίας, αλλά και του πολιτικού κόσμου και της δημόσιας ζωής.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις