Το παλαιότερο επίσημο μπουκάλι ουίσκι Brora, το οποίο αποστάχθηκε το 1972, πωλήθηκε στη δημοπρασία Bonham ‘Fine & Rare Wine, Cognac and Whiskey’ στο Χονγκ Κονγκ για £ 14.500 την περασμένη εβδομάδα.
Το μπουκάλι, το οποίο έχει περάσει 44 χρόνια παλαίωσης στη Σκωτία, σε βαρέλι που παλαιότερα φιλοξενούσε sherry, αγοράστηκε από έναν ανώνυμο αγοραστή στις 19 Μαΐου.
Ο Richard Walker, παγκόσμιος επικεφαλής των Malts στην Diageo, δήλωσε: “Το 1972 Brora είναι ένα εξαιρετικό single malt με απαράμιλλη ιστορία και κληρονομιά. Αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα των single malt ρεσερωε Scotch Whisky για την Diageo και απευθύνεται σε συλλέκτες και επενδυτές.
“Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μια ταχεία αύξηση ενδιαφέροντος για σπάνια και συλλεκτικά ουίσκι. Η συλλογή high-end ουίσκι είναι αναμφίβολα μια αυξανόμενη τάση και ως εκ τούτου έχουμε δει μια αύξηση στις αγορές στις δημοπρασίες για αυτό το είδος σπάνιας εμφιάλωσης ».
Η high strength έκφραση Brora 44 ετών, είναι ένας σπάνιος επιζών από την χρυσή εποχή, πριν το κλείσιμο του Distilery Brora το 1983.
Ο Martin Green, ειδικός στο Whisky Bonhams στο Εδιμβούργο, πρόσθεσε: “Αυτό ήταν ένα πολύ ιδιαίτερο μπουκάλι ουίσκι – ένα πραγματικό – και δεν εκπλήσσομαι που αμφισβητήθηκε τόσο έντονα ούτε ότι πωλήθηκε για τόσο εντυπωσιακό τίμημα”.
Το μπουκάλι του 1972 Brora ελήφθη από ένα μοναδικό βαρέλι που αποτελεί μέρος των ‘Casks of Distinction’ της Diageo. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, η Diageo δίνει σε επιλεγμένους ιδιώτες πελάτες την ευκαιρία να αγοράσουν μεμονωμένα βαρέλια που έχουν εξαιρετική ποιότητα και χαρακτήρα.
Καθώς κάθε βαρέλι είναι εντελώς μοναδικό, οι προστάτες γίνονται οι μοναδικοί ιδιοκτήτες ορισμένων από τα σπανιότερα ουίσκι που κυκλοφορούν από την εκτεταμένη συλλογή της Diageo.
Πηγή: krasiagr.com
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις