Η κρίση δεν φαίνεται να αύξησε την πορνεία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα “Η εργασία στο (-) στην Ελλάδα: Η πραγματικότητα και οι προοπτικές”, η οποία έγινε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και στην οποία παρευρέθη ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.
Συμμετείχαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Οροθετικών, φορέων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ΕΛΑΣ, εργαζόμενοι στη βιομηχανία του (-), πανεπιστημιακοί κ.α. 
 
Ο καθηγητής Εγκληματολογίας, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Γρηγόρης Λάζος, ανέφερε πως “τα έτη 2012, 2013 και 2014 η πορνεία στην Ελλάδα παρουσίασε μικρή άνοδο, ενώ το 2015 μειώθηκε ελαφρώς. Ετησίως γίνονται περίπου 11,2 έως 12,1 εκατομμύρια μισθώσεις εκδιδομένων γυναικών, με τιμές που κυμαίνονται από 10 έως 50 ευρώ, ενώ υπάρχουν και ιερόδουλες από την υποσαχάρια Αφρική στην Αριστοτέλους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και για 5 ευρώ”. 
“Το 35% ως 40% των ιερόδουλων είναι Ελληνίδες ενώ εκτιμώνται συνολικά σε περίπου 18.000 γυναίκες. Το μέσο ετήσιο εισόδημα για κάθε ιερόδουλη ανέρχεται σε περίπου 80.500 ευρώ ωστόσο στην ίδια μένει μόλις το 40% του ποσού, καθώς το υπόλοιπο πάει στο σωματέμπορα και άλλους” σημείωσε.
Ο Ευθύμιος Παπαδόπουλος, Προϊστάμενος του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, αποκάλυψε ότι από τους 350 οίκους ανοχής που λειτουργούν σήμερα, μόλις δύο έχουν άδεια.
Κριτική στον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, άσκησε ο κ. Σκουρλέτης, για το θέμα της διαπόμπευσης μέσω των ΜΜΕ των οροθετικών γυναικών. Ευχαριστώντας τους φορείς που οργάνωσαν την ημερίδα, ανέφερε:
  
“Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση που μου απευθύνατε, καθότι σήμερα παρουσιάζεται μια σημαντική ευκαιρία. Μία ευκαιρία για να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος πάνω σε ένα μείζονος σημασίας θέμα, αν και θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει το 2003, την εποχή της προσαρμογής της χώρας στο ιδιαίτερο ενωσιακό περιβάλλον. 
Πολύ περισσότερο η συζήτηση αυτή θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει, κατά τη γνώμη μου, όταν ο τότε Υπουργός Υγείας με απαράδεκτο τρόπο είχε ποινικοποιήσει και στοχοποιήσει οροθετικές γυναίκες, αντί να θέσει το θέμα της παράνομης πορνείας στη σωστή του βάση. (…)
   
Καλούμαστε σήμερα να επιλύσουμε ένα σύνθετο πρόβλημα, το οποίο ενισχύεται σημαντικά από την οικονομική κρίση, περισσότερο δε από την προσφυγική κρίση, η οποία επιβαρύνει σημαντικά μία ήδη δύσκολη κατάσταση στη χώρα.
Όλοι μας είμαστε αντιμέτωποι με τα θέματα της βίας, της εμπορίας, του  εξαναγκασμού και της εκμετάλλευσης ανθρώπων. Πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες συνδέονται με τη βία σε όλες τις εκφάνσεις της.
Η βία, είτε (-)ουαλική, είτε σωματική ή ψυχολογική, η εξώθηση ενηλίκων αλλά δυστυχώς και ανηλίκων στην πορνεία και την οικονομική εκμετάλλευση, αναμφισβήτητα έχουν καταλυτικές επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία τους. Έχουν καταλυτικές επιπτώσεις στην κοινωνία μας, στον πολιτισμό μας, στο μέλλον μας. Ζητήματα σημαντικά που δυστυχώς παραμένουν ανοιχτά στο διηνεκές, αν και συζητιούνται, διαιωνίζονται, δίχως επίγνωση της πραγματικής κατάστασης.
(….) 
Θα θέλαμε να σκεφτούμε την ιστορία ως μία προοδευτική διαδικασία. Αλλά εάν η πρόοδος μετράται από την υγεία (ψυχική και σωματική) και την ευτυχία των ανθρώπων, τότε πηγαίνουμε προς τα πίσω.
Ας μην παίζουμε με το ειδικό βάρος αυτών των ανθρώπων αναποδογυρίζοντάς τους ξανά και ξανά σαν την κλεψύδρα.
Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε ΕΜΕΙΣ από την πλευρά μας στην υλοποίηση και να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα αυτά τα ζητήματα, από τα οποία πρέπει να προστατέψουμε τους ανθρώπους σε όλες τις εκφάνσεις της ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας της ζωής.
Σήμερα καλούμαστε να διαχειριστούμε όχι μόνο την πρόκληση που εγείρει η προσφυγική κρίση, αλλά και το σημαντικό θέμα του τράφικιν, της εκμετάλλευσης ασυνόδευτων  παιδιών από κυκλώματα που οδεύουν σε επικίνδυνες και σκοτεινές ατραπούς”.
 
Σημειώνεται πως την ημερίδα διοργάνωσαν ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας και το AIDS Healthcare Foundation Europe και ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού κόμματος S&D.
Με πληροφορίες από Ελεύθερο Τύπο, Aftodioikisi.gr
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις