Συντονισμός δράσεων για την ασφάλεια στη Μεσόγειο

Συντονισμός δράσεων για την ασφάλεια στη Μεσόγειο
Στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας συναντήθηκαν την Τετάρτη οι αρχηγοί της αστυνομίας εννέα ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών. Πρόκειται για την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ισπανία, την Κροατία, τη Σλοβενία και της Μάλτα. 

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβαλάς.
 
Στα κύρια θέματα συζήτησης συμπεριελήφθησαν οι στρατηγικές για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών που εκμεταλλεύονται πρόσφυγες και μετανάστες, ο κίνδυνος παρείσδυσης τρομοκρατικών στοιχείων στις μεταναστευτικές ροές και η διαχείριση των επαναπατρισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Τσουβαλάς ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

«Η Ελληνική Αστυνομία χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Ιταλικής Αστυνομίας για την πραγματοποίηση, στο νησί της Λαμπεντούζα, της πρώτης συνάντησης των αρχηγών των αστυνομιών των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου, με θέμα "Ευρωπαϊκή συνεργασία για την ασφάλεια στη Μεσόγειο" και υπό τον τίτλο Ermes. 

Μετέχουμε και υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία αυτή. Πιστεύουμε ότι συζητώντας άμεσα και προσωπικά οι αρχηγοί και ανταλλάσσοντας απόψεις για τα θέματα που μας απασχολούν, όπως, κυρίως, τα δίκτυα παράνομης διακίνησης ανθρώπων μεταναστών, η τρομοκρατία και άλλες μορφές διασυνοριακού ή διεθνικού εγκλήματος (όπως η διακίνηση ή η εμπορία ναρκωτικών και όπλων) θα διαμορφωθούν κοινές στρατηγικές που θα βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και απειλών.
 
Όλα αυτά, μέσα από κοινές προσπάθειες, σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης, ειλικρίνειας και αμοιβαιότητας μεταξύ των αστυνομιών, με στόχο την εσωτερική ασφάλεια των χωρών μας και της Ευρώπης γενικότερα. 

Όλοι οι συνάδελφοί μου, σήμερα, υπήρξαν αγγελιοφόροι καλών προθέσεων και ιδεών για τη συνεργασία και την επίλυση των κοινών προβλημάτων μας. Όπως θα έκανε ένας καλός αγγελιοφόρος, ο θεός Ερμής, στον οποίο παραπέμπει και ο λογότυπος της σημερινής συνάντησης».

Σε ερώτηση εάν αυτή η πρωτοβουλία θα βρει συνέχεια και σε επόμενες συναντήσεις, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας απάντησε: «Δεσμευθήκαμε όλοι οι αρχηγοί και εκπρόσωποι αρχηγών από εννέα χώρες ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχισθεί, με στόχο την αμεσότερη και πιο αποτελεσματική συνεργασία για τα θέματα αυτά που αφορούν τις χώρες μας, οι οποίες βρέχονται από τη Μεσόγειο».
 
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη σχέση της Ελλάδας με την Ιταλία, με την οποία η χώρα μας μοιράζεται το βάρος της πρακτικής, καθημερινής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, ο κ. Τσουβαλάς τόνισε: 

«Είναι αλήθεια ότι αντιμετωπίζουμε και σηκώνουμε το μεγαλύτερο βάρος αυτού του θέματος, της διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική και πριν σχεδόν δύο μήνες, στις 17 Απριλίου, υποδέχθηκα τον Ιταλό ομόλογό μου στην Αθήνα. 

Είχαμε χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων και βρήκαμε κοινά σημεία στα θέματα που μας απασχολούν. Και στη Λαμπεντούζα, σήμερα, επιβεβαιώθηκε ένα εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στην Ελληνική και την Ιταλική Αστυνομία. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και ότι στο μέλλον μπορούμε να προσδοκούμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ