Τη συσσωρευμένη αγανάκτηση των κατοίκων του Μενιδίου για το κλίμα ανασφάλειας που βιώνουν καθημερινά εξαιτίας της «συνύπαρξής τους με θύλακες παραβατικότητας» όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, πυροδότησε η μοιραία σφαίρα που έκοψε το νήμα της ζωής του 11χρονου Μάριου.
 
Με κεντρικό αίτημα «να εδραιωθεί το αίσθημα ασφάλειας στην πόλη μας» φορείς και κάτοικοι βρίσκονται σε συνεχή κινητοποίηση, διεκδικώντας από την Πολιτεία «λύση εδώ και τώρα».
 
«Να μπει τέλος στην 40χρονη ασυλία της παραβατικότητας που επικρατεί στην περιοχή. Σήμερα η πόλη μας είναι καζάνι που βράζει από αγανάκτηση, απόγνωση, οργή και θυμό» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αχαρνών, Γιάννης Κασσαβός, μεταφέροντας το πάνδημο αίτημα για ασφάλεια και προστασία.
 
Αίτημα στο οποίο, με λιτή ανακοίνωσή της, εστιάζει και η οικογένεια του αδικοχαμένου αγοριού, υπογραμμίζοντας:
«Το μόνο που ζητάμε ως γονείς από την Πολιτεία είναι να ακούσει με σοβαρότητα τη φωνή αυτών των ανθρώπων που και οι ίδιοι είναι γονείς και ζητούν την προστασία της, έτσι ώστε στο μέλλον να μην βρεθεί καμία οικογένεια σε παρόμοια θέση με την δική μας».
 
Με συνεχείς κινητοποιήσεις, συσκέψεις και συμβούλια, οι φορείς και οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, για την οριστική επίλυση του προβλήματος, καθώς όλες οι προσπάθειες των αρμόδιων υπουργών απέβησαν άκαρπες. 
Όπως και η τελευταία, με υπογεγραμμένη και τη συμφωνία συνεργασίας για τη λειτουργία ενισχυμένου αστυνομικού τμήματος σε παλαιό σχολείο στην περιοχή της Αυλίδας (όπου υπάρχει μεγάλη κοινότητα Ρομά).
 
Στην πόλη επικρατεί ένταση, ενώ τα σχολεία υπολειτουργούν, με απόφαση γονέων και παιδιών, με δεδομένο το πένθος για τον χαμό του Μάριου και βοηθούσης της επικείμενης λήξης του σχολικού έτους.
Οι δημόσιες εκδηλώσεις και οι σχολικές γιορτές αναβλήθηκαν ή διακόπηκαν, όπως και το παιδικό φεστιβάλ και όλοι συμμετέχουν σε κάθε είδους κινητοποίηση, με κορυφαία αυτή που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, στις 6 μμ έξω από το δημαρχείο, όπου με πούλμαν θα κατευθυνθούν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
 
Καθημερινά οι πολίτες διαδηλώνουν με συγκεντρώσεις σε κεντρικές πλατείες και πορείες είτε προς τον οικισμό των Ρομά, είτε προς το ΑΤ, είτε σε κεντρικούς δρόμους.
Εντυπωσιακή σε μαζικότητα και παλμό ήταν η πορεία της Κυριακής που ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία, υπό βροχή, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών. (διαβάστε εδώ)
Επίσης, τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και νέα πορεία, ενώ αναβλήθηκε το προγραμματισμένο για τις 7 μμ δημοτικό συμβούλιο.
 
Αιτία του προβλήματος, όπως δηλώνουν γονείς συμμαθητών του άτυχου Μάριου, «αποτελεί ο καταυλισμός των Ρομά». «Καταυλισμός, κατ΄εφημισμό», διευκρινίζουν «με βίλες και πολυτελή αυτοκίνητα που δεν έχει καμία σχέση με τη γνωστή εικόνα των τσιγγάνων». Καταλογίζουν δε, σε μέλη της «κοινότητας» εμπορικές δραστηριότητες και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, όπλων κ.α.
Επίσης, κατηγορούν την αστυνομία για ολιγωρία ως προς την επιβολή του νόμου και της τάξης στην κοινότητα, με την αιτιολογία του «γκέτο», όπως, λέει χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής.
 
Βεβαίως, οι κάτοικοι δεν αμφισβητούν την κανονικότητα στη λειτουργία της πόλης. Ωστόσο, παραδέχονται ότι αισθάνονται, «μια δυσφορία» όταν περνούν από τις λεγόμενες κακόφημες συνοικίες, όπως και κατά την επιστροφή αργά στο σπίτι και όπως λένε, στο λεωφορείο συνταξιδεύουν « με 25-30 άτομα, χρήστες, που πηγαίνουν σε συγκεκριμένα σημεία για να προμηθευτούν τη δόση τους».
 
«Εμείς, με τις συνεχείς παρεμβάσεις, επιδιώκουμε την ανάδειξη του θέματος» το οποίο γνωρίζουν άριστα «οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ», σημειώνει ο δήμαρχος Αχαρνών. Χαρακτηρίζει «πρόκληση» τη μη πάταξη της παραβατικότητας, από όπου και αν προέρχεται και «ναι, ένα μέρος προέρχεται από τους Ρομά, όχι όμως μόνο» σημειώνει.
 
Αυτό που ζητάμε, τονίζει ο δήμαρχος είναι «να εδραιωθεί και στην πόλη μας το αίσθημα ασφάλειας που δεν έχει κανένας γονιός, ηλικιωμένος ή νέος».
«Δεν είμαστε ρατσιστές» δηλώνει και ο Κ. Καρυδάκης, πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Αχαρνών, όπου στις 108 σχολικές μονάδες φοιτούν 19.000 μαθητές, εκ των οποίων οι 10.000 στα 76 νηπιαγωγεία και δημοτικά.
 
«Απλά θέλουμε να επιβληθεί σε όλους τους πολίτες η ισχύουσα νομοθεσία για να αισθανόμαστε και εμείς καλά» προσθέτει. Από την πλευρά του, ο Σωτήρης Κουφογιώργος, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων (με μέλη 107 συλλόγους) σημειώνει ότι σήμερα, ύστερα από 40 χρόνια «στρουθοκαμηλισμού» πολίτες και Πολιτεία προσεγγίζουν πραγματικά το πρόβλημα. 
«Η θυσία του μικρού μαθητή» σημειώνει ο κ. Κουφογιώργος, «ας αποτελέσει την αιτία να ξεριζωθεί το κακό από την πόλη μας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις