Του Λουκά Βελιδάκη

Ένα πέπλο βίας και ανομίας σκεπάζει την πρωτεύουσα. Τις τελευταίες ημέρες στην ειδησεογραφία συνετέθη ένα σκηνικό που παραπέμπει σε εικόνες μιας περίπλοκης διασταύρωσης: Κάτι ανάμεσα σε δυστοπική ταινία φουτουριστικού χαρακτήρα και την εποχή της τρομοκρατίας, μετά τη Γαλλική Επανάσταση.

Αυτόκλητοι τιμωροί και “εισαγγελείς”, άνθρωποι που κρύβουν τα χαρακτηριστικά τους με κουκούλες και κάνουν “face control” για να ξυλοκοπήσουν όσους δεν “εγκρίνουν”, μολότοφ εναντίον Αστυνομικών Τμημάτων με προφανή στόχο την ανθρώπινη ζωή.

Βία και χάος, με τις επίσημες αρχές σε ρόλο θεατή, όταν δεν απουσιάζουν πλήρως.

Δεν πρόκειται για ασυνήθιστα για τη χώρα μας γεγονότα. Ωστόσο έχουν κλιμακωθεί και ενταθεί το τελευταίο διάστημα, τείνοντας να αποκτήσουν χαρακτηριστικά κοινοτοπίας.

Η αναρχική ομάδα “Ρουβίκωνας” προκαλεί γεγονότα κάθε εβδομάδα. Τα Εξάρχεια φλέγονται κάθε τρεις και λίγο. Πριν από μερικούς μήνες, κουκουλοφόροι έκαναν ανεμπόδιστοι γυαλιά-καρφιά την Ερμού.

Η σταδιακή κλιμάκωση μοιάζει -κάπως έτσι- να χωνεύεται πιο εύκολα… Προκαλώντας ταυτόχρονα ρωγμές στη Δημοκρατία μέσα σε ένα σκηνικό αποσύνθεσης.Το χρονικό της πρόσφατης βίας

Η αναρχική ομάδα “Ρουβίκωνας” κλιμακώνει συνεχώς τη δράση της, μολονότι μέλη της έχουν προσαχθεί πολλάκις και είναι γνωστά στην ΕΛ.ΑΣ.

Αφού εισέβαλαν στην Ισπανική Πρεσβεία προ ημερών (δηλαδή σε ξένο έδαφος), έσπασαν το ΚΕΠΥΟ, το Συμβολαιογραφικό Σύλλογο και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, την Τετάρτη (25/10) εισέβαλαν στον Ευαγγελισμό και απείλησαν γιατρό, επειδή -όπως είπαν- είχαν δεχθεί καταγγελίες ότι παίρνει “φακελάκια”.

“Εάν το συνεχίσεις, θα έρθουμε έξω από το σπίτι σου και θα σου σπάσουμε το κεφάλι. Και αν μας πιάσουν και πάμε φυλακή, ξέρεις τι θα κάνουμε. Θα βγούμε από τη φυλακή και θα σου ξανασπάσουμε το κεφάλι. Μη διανοηθείς. Θα σου κόψουμε το χέρι. Θα σου βάλουμε τα λεφτά από το φακελάκι να τα φας”, του είπαν, μεταξύ άλλων, όπως φαίνεται και στο βίντεο που ανάρτησαν.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, ομάδα αγνώστων πραγματοποίησε καταδρομική επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Πεύκης, εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ εμποτισμένες με λάδι, με κίνδυνο να πυρποληθεί ολόκληρο το κτίριο εγκλωβίζοντας κρατούμενους και αστυνομικούς.

Την περασμένη Κυριακή, από το μεσημέρι είχαν συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα κουκουλοφόροι, οι οποίοι έκαναν περιπολίες μέχρι το Μοναστηράκι και χτυπούσαν όσους δεν τους άρεσε η εμφάνιση τους.

Μεταξύ άλλων, τρεις ευέλπιδες, ένα φαντάρο, έναν περαστικό με αρχαιοελληνικό τατουάζ, ενώ επιτέθηκαν και εναντίον μιας συγκέντρωσης θρησκόληπτων μέσα στο σταθμό -στο Μοναστηράκι-, μπροστά στα έκπληκτα μάτια του κόσμου.

Λίγο αργότερα προκάλεσαν επεισόδια με τους άνδρες των ΜΑΤ, στην πλατεία Συντάγματος, με αποτέλεσμα να γίνει χρήση χημικών στο κέντρο της Αθήνας, που εκείνη την ώρα ήταν γεμάτο από τουρίστες και περαστικούς. Το κυνήγι, δε, των κουκουλοφόρων από τα ΜΑΤ προς τα Εξάρχεια έγινε χωρίς να έχουν κλείσει οι δρόμοι, με αποτέλεσμα όλη η καταδίωξη να γίνεται εν μέσω οχημάτων…

Στόχος επίθεσης με σφυριά, έγινε το περασμένο Σάββατο ένα κρεοπωλείο στα Εξάρχεια, από ομάδα αναρχικών που διαμαρτύρονταν για τη σφαγή των ζώων.

Τα παραπάνω γεγονότα αποτελούν τον τελευταίο κρίκο στη μακρά αλυσίδα της βίας και της ανομίας. Όλα σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτά τα περιστατικά βίας, που εκδηλώνονταν κυρίως στα Εξάρχεια, τώρα έχουν λάβει χαρακτήρα “αποκέντρωσης” και διαχέονται σε μεγαλύτερη ακτίνα της πρωτεύουσας.

(Ακόμα πιο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ΕΛ.ΑΣ γνωρίζει ποια είναι τα μέλη του Ρουβίκωνα. Ενδεικτικά διαβάστε εδώ και εδώ)

Αυτή η προϊούσα εικόνα παρακμής ρηγματώνει το δημοκρατικό πολίτευμα. Η ισχνή έως ανύπαρκτη αντίδραση των αρχών απέναντι στα περιστατικά βίας προκαλεί, αν όχι αίσθημα φόβου, αδιαφορία στους πολίτες, οι οποίοι τείνουν να τα θεωρήσουν μέρος της καθημερινότητας, κανονικότητα σε μια χώρα που ο καθένας -επικαλούμενος ιδεολογίες- μπορεί να κάνει ό,τι θέλει…