Την ιδιαιτέρως μεγάλη σημασία των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, κολοσσών της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, που συνδυάζει την λειτουργία της οικονομίας με τους κανόνες της ηθικής, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, ανέδειξε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με διευθυντικά στελέχη των ΕΛΠΕ, παρουσία του υφυπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού, όπου ανακοινώθηκε η χορηγία 25.000 λίτρων καυσίμων θέρμανσης σε 13 σχολεία, σε 7 νησιά των Δωδεκανήσων.
 
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, Νίκος Ράπτης και Γιάννης Παπαδομαρκάκης, αντίστοιχα, οι οποίοι παρέλαβαν από τον γενικό διευθυντή Εγχώριας & Διεθνούς Εμπορίας του Ομίλου ΕΛΠΕ, Ρομπέρτο Καραχάννα, τα δελτία των καυσίμων, καθώς και διευθυντές σχολείων.
 
Ο γενικός διευθυντής του Ομίλου Ρομπέρτο Καραχάννας και οι διευθυντές Εταιρικών Σχέσεων Ιωάννης Κορωναίος, Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Ράνια Σουλάκη και Έρευνας και Ανάπτυξης Μαρία Μοσχοπούλου παρουσίασαν το προφίλ, τα μεγέθη, τις δραστηριότητες καθώς και τις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των ΕΛΠΕ, με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη. 
Παρουσιάστηκαν επίσης οι δράσεις για τη νέα γενιά, που τα ΕΛΠΕ υλοποίησαν στα νησιά της Καρπάθου, του Καστελλορίζου, της Κάσου και της Τήλου, στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής Επιμόρφωσης «Η Ενέργεια για Ζωή ταξιδεύει», που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε τομείς όπως η Παιδεία- Έρευνα- Καινοτομία, οι Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες, οι Βιώσιμες Πόλεις και Περιβάλλον, Πολιτισμός, Αθλητισμός και Υγεία.
 
Ειδικότερα, τα σχολεία στα οποία ο Όμιλος ΕΛΠΕ προσφέρει πετρέλαιο θέρμανσης, συνολικής αξίας 25.000 ευρώ, είναι:
 
ΛΕΡΟΣ: Μπελένιo Γυμνάσιο Λέρου 2.000 lt
 
ΡΟΔΟΣ: 3ο ΓΕΛ Ρόδου 2.000 lt
 
Γυμνάσιο Αρχαγγέλου – ΓΕΛ- ΕΠΑΛ Ρόδου 2.000 lt
 
1o ΕΠΑΛ Ρόδου 1.000 lt
 
Δημοτικό Σχολείο Έμπωνα 2.000 lt
 
ΣΥΜΗ: 1ο Γυμνάσιο – ΓΕΛ Σύμης 2.000 lt
 
1ο Δημοτικό Σχολείο Σύμης 2.000 lt
 
2ο Δημοτικό Σχολείο Σύμης 2.000 lt
 
ΚΩ: 7ο Δημοτικό Σχολείο Κώ 2.000 lt
 
Γυμνάσιο – Λύκειο Αντιμάχειας Κω 2.000 lt
 
ΚΑΣΟΣ: Γυμνάσιο Κάσου 2.000lt
 
ΝΙΣΥΡΟΣ: Δημοτικό Σχολείο Μανδρακίου Νισύρου 2.000 lt
 
ΚΑΡΠΑΘΟΣ: 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρπάθου 2.000 lt
 
Τα καύσιμα έχουν παραδοθεί μέχρι σήμερα στα σχολεία της Καρπάθου, της Κάσου και του Έμπωνα και ακολουθούν τα υπόλοιπα.
 
Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία αυτή των ΕΛΠΕ, έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής του αιτήματος του περιφερειάρχη, για την χορηγία 5.000 λίτρων καυσίμου κίνησης , τα οποία τροφοδότησαν τα μηχανήματα της Περιφέρειας, του Στρατού και όλων των δυνάμεων που εργάστηκαν για την αντιμετώπισης των συνεπειών της πρόσφατης θεομηνίας στο νησί της Σύμης.
 
Ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος εξήρε την πρωτοβουλία του Ομίλου ΕΛΠΕ, στο πρόσωπο του οποίου τα νησιά έχουν έναν ισχυρό σύμμαχο, τονίζοντας παράλληλα το ηθικό σκέλος των δραστηριοτήτων του Ομίλου, μέσα από τις πρωτοβουλίες Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης.
 
Συγκεκριμένα, δήλωσε:
 
«Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μας που είστε σήμερα εδώ, διότι γινόμαστε αποδέκτες μιας πολύ σημαντικής πρωτοβουλίας του Ομίλου ΕΛΠΕ. Χθες, στο Δημοτικό Σχολείο του Έμπωνα, αισθάνθηκα για μια ακόμη φορά ότι έχουμε ένα πολύ ισχυρό σύμμαχο στο πλευρό μας.
 
Από την μεγάλη οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008, όλος ο πλανήτης έμαθε ότι αυτό που συνέβη ήταν αποτέλεσμα της απουσίας ηθικής, στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η οικονομία. Διότι η κατασκευή και εμπορία τοξικών προϊόντων, μπορεί να βρει εμπόδιο, μόνο στη συνείδηση των κατασκευαστών τους. Αυτό αναδεικνύει με τρόπο ιδιαίτερα επιτακτικό, πώς ηθική και οικονομία είναι έννοιες που εάν βρίσκονται σε αρμονία ή δυσαρμονία, ανάλογα είναι και τα αποτελέσματα που διαχέονται στην κοινωνία. Ο Όμιλος ΕΛΠΕ, πήρε σαφή θέση πώς θα τοποθετηθεί απέναντι στην δύσκολη κοινωνική κατάσταση που διαμορφώθηκε στη χώρα μας, στα χρόνια της κρίσης. 
Η ηθική την οποία βάζει στους κανόνες λειτουργίας του και έρχεται να εκπαιδεύσει περιβαλλοντικά την κοινωνία, με μια πολύ «επιθετική» πολιτική, με ιδιαίτερα ευγενείς στόχους, έχει μεγάλη σημασία για μας. Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που ως πολιτικός φορέας έχουμε επίσης πολύ ψηλά τον πήχη της ηθικής, αναζητούμε τέτοιους ακριβώς συνεργάτες. Δεν ψάχνουμε για συμμάχους αδιακρίτως. Και είμαστε ευτυχείς που έχουμε για σύμμαχο ένα γίγαντα της οικονομίας, ο οποίος έχει αξίες, κανόνες και πολύ ψηλά την έννοια της ηθικής στη λειτουργία του».
 
Ο Όμιλος ΕΛΠΕ, εκτός από τις προαναφερθείσες δράσεις, είναι και ένας εκ των μεγάλων χορηγών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019» και ειδικότερα της δράσης “Aegean Gardener”.
 
O περιφερειάρχης, ο οποίος τίμησε με αναμνηστική πλακέτα της Περιφέρειας τον Ρομπέρτο Καραχάννα, για την προσφορά τους Ομίλου στα νησιά, ευχαρίστησε για τη στήριξη στον αγώνα που δίνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019», έναν αγώνα που «δεν αφορά μόνο την γαστρονομία αυτή καθαυτή, αλλά έχει να κάνει με τη φήμη του Νοτίου Αιγαίου και της χώρας ολόκληρης, αφού είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα κατακτάται ένας τέτοιος στόχος, έχει να κάνει με τις ευκαιρίες, την οικονομία, τις θέσεις εργασίας»
 
“Aegean Gardener”
 
Η επίσημη έναρξη της χορηγικής δραστηριότητας των ΕΛΠΕ στα Δωδεκάνησα, στις 29 Νοεμβρίου έγινε με τη χορήγηση 2.000 λίτρων πετρελαίου στο Δημοτικό Σχολείο – Νηπιαγωγείο Έμπωνα.
 
Η παράδοση έγινε στο πλαίσιο της δράσης “Aegean Gardener” (Κηπουροί του Αιγαίου) κατά την οποία οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Έμπωνα δημιούργησαν τον δικό τους λαχανόκηπο στην αυλή του σχολείου τους.
 
Σκοπός του πρότζεκτ, είναι να ενημερωθούν οι μαθητές για τον κύκλο της καλλιέργειας αυτών των προϊόντων, με απώτερο στόχο όχι μόνο να στηρίξουν την τοπική παραγωγή που τους προσφέρει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, αλλά και να φυτεύουν και να τα συντηρούν και οι ίδιοι αργότερα στα χωράφια και τους κήπους τους, ξεκινώντας από το σχολείο.
 
Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές μυούνται στην Αιγαιακή Διατροφή μέσα από την παραγωγή παραδοσιακών λαχανοκομικών προϊόντων, χρησιμοποιώντας τοπικούς σπόρους.
 
Η εκδήλωση έγινε παρουσία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, του διευθυντή εταιρικών σχέσεων των ΕΛΠΕ Γιάννη Κορωναίου, του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας Φιλήμονα Ζαννετίδη, του προέδρου του Περιφερειακού Φυτωρίου Μιχάλη Μπαριανάκη, του εντεταλμένου περιφερειακού σύμβουλου Χρήστου Ευστρατίου, της εντεταλμένης περιφερειακής συμβούλου Χαρούλας Γιασιράνη, της επικεφαλής της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019 Χάιντι Λαζάνη, του διευθυντή του περιφερειακού Φυτωρίου Ν.Α. Νίκου Ρένεση και του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νικόλαου Ράπτη.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις