Εάν αγοράζετε κρασιά για παλαίωση στο σπίτι, θα πρέπει να ακολουθήσετε όλες τις οδηγίες για ασφαλή αποθήκευση: Κρατήστε τα κρασιά σε σταθερή θερμοκρασία, μακριά από το φως και τις κραδασμούς, και ναι, κρατήστε τα κρασιά αποθηκευμένα στο πλάι.

Όταν το μπουκάλι τοποθετηθεί στο πλάι, ο οίνος παραμένει σε επαφή με τον φελλό, διατηρώντας τον υγρό. Έτσι ο φελλός δεν στεγνώνει, δεν συρρικνώνεται και δεν αφήνει τον αέρα να εισέλθει στο κρασί ανεξέλεγκτα, προκαλώντας πρόωρη οξείδωση.

Θα μπορούσατε επίσης να προσπαθήσετε να αποθηκεύσετε τις φιάλες σας ανάποδα αλλά αυτή η μέθοδος είναι πιο επιρρεπής στη διαρροή και θα καταλήξετε με πολλά ιζήματα που συλλέγονται στα σημεία συμφόρησης. Άλλωστε οι φιάλες τοποθετούνται στο πλάι για να μπορέσουν να μαζέψουν το ίζημα στον “ώμο” του μπουκαλιού κατά την μετάγγιση ενώ η συγκέντρωση στο “λαιμό” της φιάλης θα απαιτήσει πιο σύνθετη μετάγγιση με σχολαστικό φιλτράρισμα του κρασιού.

Αφού τοποθετήσετε σωστά τα μπουκάλια σας, το επόμενο βήμα θα ήταν να εξετάσετε ένα περιβάλλον που ελέγχεται η θερμοκρασία και η υγρασία. Είναι πολύ πιο σημαντικό να έχουμε σταθερή θερμοκρασία στον χώρο αποθήκευσης των κρασιών από το να έχουμε μια χαμηλή θερμοκρασία η οποία αυξομειώνεται.

Πηγή: krasiagr.com