ΗΠΑ προς Αθήνα και Άγκυρα: Βρείτε τα- Έχετε ανοικτά κανάλια επικοινωνίας!

ΗΠΑ προς Αθήνα και Άγκυρα: Βρείτε τα- Έχετε ανοικτά κανάλια επικοινωνίας!

Σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα και την Τουρκία να τα βρουν μεταξύ τους προκειμένου να πέσουν οι τόνοι, εκπέμπει το Στέητ Ντιπάρτμεντ, στον απόηχο της νέας τουρκικής πρόκλησης στα Ίμια και του σκηνικού έντασης που στήνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Mignatiou.com, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε τα εξής: 

"Έχουμε επίγνωση των αναφορών των μέσων ενημέρωσης για αυτό το συμβάν. Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν καθιερωμένα διπλωματικά κανάλια για την αντιμετώπιση θεμάτων του Αιγαίου. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα που θα μειώσουν την τρέχουσα κατάσταση. Ως θέμα αρχής, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας".

Σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του προέβη ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Δημήτριος Παρασκευόπουλος, ενώ κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, από τον γενικό διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα.

Αίσθηση την ίδια ώρα προκαλεί η φρασεολογία του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, έκανε -μεταξύ άλλων- αναφορά στις έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τις βραχονησίδες στο Αιγαίο.

Ο κ. Ερντογάν συγκεκριμένα είπε: «Κανείς να μήν νομίζει ότι μας διαφεύγουν οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες σε σχέση με τις βραχονησίδες στο Αιγαίο και οι έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου. Από εδώ προειδοποιούμε όσους ξεπερνούν τα όριά τους στην Κύπρο και το Αιγαίο να μην κάνουν λάθος υπολογισμούς».

«Οι μαγκιές τους είναι μέχρι να δουν τα αεροσκάφη, το στρατό και τον στόλο μας» απείλησε ο πρόεδρος της Τουρκίας και συνέχισε λέγοντας πως υπερεκτιμούν τις δυνατότητες τους, στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Εν τω μεταξύ, φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού φέρεται να στέλνει η Ιταλία στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, όπου τουρκικά πλοία παρεμποδίζουν εδώ και τέσσερις ημέρες το γεωτρύπανο SAIPEM 12000, όπως μεταδίδει το κρατικό Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο την εφημερίδα La Repubblica.