Κύκλο συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΕΥΑΘ ΑΕ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ξεκίνησαν, αρχής γενομένης από σήμερα, οι 90 συμβασιούχοι στην ΕΥΑΘ Υπηρεσίες ΑΕ, θυγατρική της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ΑΕ, διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις τους και ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη.

«Από χθες είμαστε τυπικά άνεργοι, αν και δεν δεχτήκαμε να παραλάβουμε τα σχετικά έγγραφα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής των συμβασιούχων, ηλεκτρολόγος-μηχανικός Γιώργος Πλαγάκος, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι «θα πραγματοποιούν καθημερινά συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΕΥΑΘ, στην Τσιμισκή, από νωρίς το πρωί μέχρι και τη λήξη του ωραρίου των εργαζομένων στις 14.30».

Όπως υποστήριξε ο κ. Πλαγάκος, από τον προηγούμενο Δεκέμβριο, οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει, μέσω του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη και ακόμη δεν έχουν λάβει απάντηση.

«Ελλείψει πολιτικής βούλησης, εμείς θα παραμείνουμε στο δρόμο μέχρι να συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών το αίτημά μας για μετατροπή των συμβάσεών μας σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Αυτό, αναμένεται να συμβεί στο τέλος του Σεπτεμβρίου φέτος» ανέφερε.

Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι έκαναν -μεταξύ άλλων- λόγο για «σκληρή πολιτική δίωξη», με τη διοίκηση της ΕΥΑΘ να σχολιάζει, με δική της ανακοίνωση, τα εξής σε σχέση με την υπόθεση:

«Ήταν κατόπιν πρωτοβουλίας της παρούσας διοίκησης που επιτεύχθηκε νομοθετική ρύθμιση για παράταση των συμβάσεών τους έως τις 30.06.2017 (είχαν λήξει στις 31.12.2016) και, πριν από τη λήξη αυτής, ήταν η ίδια διοίκηση που απέσπασε τη σαφή δέσμευση του αρμόδιου υπουργείου και για νέα παράταση, επίσης με νομοθετική ρύθμιση. Οι συμβασιούχοι επέλεξαν, αντ' αυτού, τη δικαστική οδό και με δικαστική εντολή εξασφάλισαν τη διατήρηση των συμβάσεών τους έως την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων των οποίων αιτήθηκαν».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ακόμα ότι το «Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (με την απόφαση 1353/2018 που δημοσιεύτηκε την 1η Μαρτίου) απέρριψε τις αιτήσεις των συμβασιούχων, επειδή οι ΕΥΑΘ Α.Ε. και ΕΥΑΘ Υπηρεσίες Α.Ε. υπάγονται στις διαδικασίες ΑΣΕΠ για την πρόσληψη προσωπικού και δεν έχουν την ευχέρεια να προβούν σε σύναψη εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου εκτός αυτής της διαδικασίας ή χωρίς τον έλεγχο νομιμότητας από το ΑΣΕΠ. Το ίδιο, εξάλλου, προβλέπει και ο Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας της ΕΥΑΘ. Με την έκδοση των ασφαλιστικών μέτρων οι συμβασιούχοι δεν μπορούν πλέον να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην εταιρεία».

Επιπλέον, η διοίκηση της ΕΥΑΘ επισημαίνει ότι «εξασφάλισε μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ, στις οποίες μπορούσαν προφανώς και οι συμβασιούχοι να συμμετάσχουν, την πρόσληψη 150 νέων εργαζομένων (137 έχουν ήδη αναλάβει καθήκοντα) και 41 εποχικών (8μηνης διάρκειας) που βρίσκονται ήδη στις θέσεις τους».

Αναφέρει, ωστόσο, ακόμα πως κατανοώντας σε κάθε περίπτωση την αγωνία των συμβασιούχων, ότι «συντάσσεται και συμπορεύεται μόνο με τη νομιμότητα και δεν έχει τη δυνατότητα σύναψης ή ανανέωσης συμβάσεων αυτού του τύπου χωρίς δημόσια προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις