Στους αγώνες των γυναικών για τη χειραφέτηση τους και την κατάκτηση δικαιωμάτων, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, κατά τη Συνεδρίαση των κοινών κοινοβουλευτικών επιτροπών, όπου συζητείται η κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «η σημερινή μέρα δεν είναι καθόλου κατάλληλη για εμπορευματοποιημένους εορτασμούς με απουσία κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου» καθώς όπως είπε, οι σύγχρονες κοινωνίες, ακόμα και οι πιο προοδευτικές, απέχουν ακόμα πολύ από αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πλήρης ισότητα των δύο φύλων.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε διεξοδικά στη Σύμβαση, η οποία στοχεύει στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών και ιδιαίτερα της ενδοοικογενειακής. Επίσης, έκανε λόγο για εδραιωμένη διάκριση σε βάρος των γυναικών, υπογραμμίζοντας τη σημασίας της κύρωσης της Σύμβασης.

Ταυτόχρονα, τόνισε ο πρωθυπουργός, «το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε πριν λίγες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την «προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας».

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της εκπροσώπησης των γυναικών στη Βουλή και στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.«Η ποσόστωση των γυναικών στα ψηφοδέλτια των βουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών αυξάνεται στο 40%, επί του συνόλου των υποψηφίων, από το 1/3 που είναι σήμερα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ενώ «εισάγεται η έννοια της διάστασης φύλου σε κάθε πεδίο της ασκούμενης πολιτικής».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη σημερινή παγκόσμια ημέρα των γυναικών είπε ότι «η 8η Μαρτίου είναι μια μέρα που πρέπει να μας θυμίζει τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και πολιτισμικά επιτεύγματα που κατακτήθηκαν για λογαριασμό των γυναικών όλου του κόσμου, μέσα από σκληρούς και επίμονους αγώνες».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η κρίση που χτύπησε την χώρα το 2010 και η καταστροφική πολιτική που υιοθετήθηκε τα αμέσως επόμενα χρόνια, χτύπησε πολύ περισσότερο της γυναίκες και διεύρυνε τις υπαρκτές ανισότητες.

«Γι αυτό, η κυβέρνηση, συνδέει άμεσα την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία και την επιστροφή της στην κανονικότητα και την ανάπτυξη, με συγκεκριμένες θεσμικές πρωτοβουλίες για την διεύρυνση και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών και για τον περιορισμό και την εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή είναι το δικαίωμα σε μια σταθερή, μόνιμη και αξιοπρεπή εργασία» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Με αφορμή την «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας», ο πρωθυπουργός παρουσίασε στοιχεία από έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό των γυναικών που έχει πέσει θύμα σωματικής ή και (-)ουαλικής βίας στην Ευρώπη, από την ηλικία των 15 ετών αγγίζει τα62 εκατομμύρια, 13 εκατομμύρια γυναίκες σε διάστημα 12 μηνών είχαν βιώσει κάποια μορφή ψυχολογικής βίας από έναν τέως ή νυν σύντροφο, ενώ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν 3.500 γυναίκες λόγω ενδοοικογενειακής βίας στις 28 χώρες μέλη της ΕΕ.

«Η κατάργηση των διακρίσεων και των προκαταλήψεων σε βάρος των γυναικών, είναι πρώτα από όλα υπόθεση της ίδιας της κοινωνίας. Είναι ζήτημα συνείδησης και συλλογικής στάσης όλων μας, ανδρών και γυναικών. Αφορά έναν τρόπο σκέψης, απαλλαγμένο από συντηρητικές προκαταλήψεις και προβληματικά στερεότυπα, που πρέπει να κυριαρχήσει παντού» είπε, κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «ηαξιοπιστία και η συνέπειά μας όμως απέναντι στο μήνυμα της 8ης Μαρτίου, δεν κρίνεται σήμερα. Κρίνεται κάθε μέρα και σε κάθε θεσμικό ή κοινωνικό πεδίο. Ας κάνουμε λοιπόν αυτό που πρέπει».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις