Καταψηφίστηκε η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, καθώς δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Για τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, ψήφισαν συνολικά 267 βουλευτές. Βρέθηκαν στην κάλπη 267 ψηφοδέλτια. Έγκυρα ψηφοδέλτια 238. Άκυρα ψηφοδέλτια 29. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 86. Κατά της πρότασης ψήφισαν 151. Ένας βουλευτήςψήφισε"παρών".

Για τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ψήφισαν 267 συνολικά βουλευτές. Βρέθηκαν στην κάλπη 267 ψηφοδέλτια. Έγκυρα ψηφοδέλτια 234. Άκυρα 33 ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 88. Κατά της πρότασης ψήφισαν 145 . "Παρών" ψήφισε ένας βουλευτής.

Για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ψήφισαν συνολικά 267 βουλευτές. Βρέθηκαν στην κάλπη 267 ψηφοδέλτια. Έγκυρα ψηφοδέλτια 236. Άκυρα ψηφοδέλτια 31. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 86. Κατά της πρότασης ψήφισαν 149. "Παρών", ψήφισε ένας βουλευτής.

Υπέρ της πρότασης δήλωσαν ότι ψήφισαν η ΝΔ και η Χρυσή Αυγή. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, έριξαν στις κάλπες άκυρο ψηφοδέλτιο, ενώ το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων, δεν συμμετείχαν στη μυστικήψηφοφορία.

Η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ υψηλούς τόνους.Μπορεί η σύγκρουση στη Βουλή να ήταν για την υπόθεση Novartis και για την Προανακριτική που ζητά η ΝΔ, ωστόσο ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, με έμφαση στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ιδιαίτερα μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, αλλά και την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.


Τσίπρας

"Κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού" από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την πρόταση για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος των υπουργών Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη.

Μίλησε για "άσκηση της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη σε μια φτηνή επικοινωνιακή πολιτική αντιπερισπασμού" την οποία, όλως τυχαίως, θυμήθηκαν μετά την υπόθεση Novartis.

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, ο πρωθυπουργός επισήμανε: "Είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, είναι αδιαπραγμάτευτη η Κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Παιχνίδια με την Ελλάδα δεν μπορούν να παίζουν". (Διαβάστε αναλυτικά)

"Ανεπάρκεια"που όταν αφορά τη διαχείριση ευαίσθητων εθνικών θεμάτων που είναι σε εξέλιξη, "δεν συνιστά πρόβλημα μόνο για τη ΝΔ αλλά και για τη χώρα", καταλογίζουν κυβερνητικές πηγές στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, πηγές της κυβέρνησης σχολιάζουν ότι "η Νέα Δημοκρατία για ακόμη μία φορά μετά από μία συνεδρίαση στη Βουλή βρίσκεται σε τόσο δυσάρεστη θέση, που αναγκάζεται να προβεί σε εκ των υστέρων διαρροές, πράγμα που φανερώνει την ανεπάρκεια του αρχηγού της και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο".

"Δυστυχώς όμως", σημειώνουν, "η ανεπάρκεια αυτή, όταν αφορά τη διαχείριση ευαίσθητων εθνικών θεμάτων που είναι σε εξέλιξη, δεν συνιστά πρόβλημα μόνο για τη ΝΔ αλλά και για τη χώρα".


Μητσοτάκης

Σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Τόνισε εμφατικά ότι η Τουρκία "τους τελευταίους μήνες αυξάνει την προκλητικότητα της. Ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο και τα εθνικά συμφέροντα. Είμαστε φιλειρηνικός λαός, αλλά αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται από κανένα ως αδυναμία. Δεν διεκδικούμε εδάφη από κανένα, αλλά δεν διαπραγματευόμαστε σπιθαμή εθνικής γης. Από τη Σύμη και τη Ρόδο, ζήτησα να κρατήσουμε ψηλά τρεις αρετές. Ψυχραιμία. Αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη. Και ενότητα του λαού. Με αυτές τις αρετές πρέπει να πορευτούμε στους ταραγμένους καιρούς μας".

Και πρόσθεσε: "Οι Έλληνες ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο και τα συμφέροντα μας".

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, άσκησε σκληρή κριτική, λέγοντας: "Υποτιμήσατε τη σύλληψη των στρατιωτικών, όπως υποτιμήσατε τον εμβολισμό ελληνικού σκάφους από τουρκικό". Αφού έθεσε το ερώτημα προς την κυβέρνηση, αν "αισθάνεστε ικανοποίηση από την επίσκεψη Ερντογάν", χαρακτήρισε ανεύθυνους τους χειρισμούς της. (Διαβάστε αναλυτικά)

Πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη αμέσως μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός δεν διέψευσε τη δήλωση Ερντογάν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός του είχε υποσχεθεί ότι θα δώσει στη Τουρκία τους 8 αξιωματικούς.

Επίσης σημείωσαν ότι ο κ. Τσίπρας αντιφάσκει: από τη μια προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών σε μεθοριακό επεισόδιο και από την άλλη αναβάθμισε το συμβάν στέλνοντας τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο στο ΝΑΤΟ.

Τέλος υποστήριξαν ότι ο πρωθυπουργός φάνηκε να εμπιστεύεται το δικαιϊκό σύστημα της Τουρκίας το οποίο, όπως έλεγαν, αμφισβητείται εν συνόλω από τη διεθνή κοινότητα.


Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ ότι δεν επιθυμούν τη διαφάνεια.

"Βλέπετε ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, θέλουν διαφάνεια a la carte. Όμως και η ΝΔ έχει επιλεκτική μνήμη. Μόνο εμείς είπαμε και λέμε "ναι" σε κάθε πρόταση ελέγχου", ανέφερε και τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εξοντώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους.

"Όλοι «στα μανταλάκια", με κατασκευασμένες κατηγορίες, σκιές και ψίθυροι παντού με την βοήθεια του κίτρινου τύπου και καμία κατάληξη στο τέλος. Αλλά η συκοφαντία μένει. Το επαναλαμβάνω για μια ακόμα φορά. Εμείς με τίποτα δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η πολιτική ζωή σε ρωμαϊκή αρένα", συμπλήρωσε. (Διαβάστε αναλυτικά)


Θεοδωράκης

"Ο διχαστικός και συγκρουσιακός λόγος απειλεί τη χώρα και την οικονομία", ανέφερε μεταξύ άλλων στη παρέμβασή του ο Σταύρος Θεοδωράκης, τονίζοντας ότι "δεν πρέπει να μοιάσουμε στο τέρας που πολεμάμε".

Συμπλήρωσε ότι το λέει ο ίδιος που εισέπραξε τη λάσπη των τρολ του ΣΥΡΙΖΑ για μεγάλο διάστημα. "Η μπαχαλοποίηση της πολιτικής τρελαίνει τους πολίτες και οδηγεί σε ψεκασμένους και ακροδεξιούς και δείτε τι έγινε στην Ιταλία", είπε.


Λεβέντης

Τη θεσμοθέτηση διακομματικής επιτροπής για προμήθειες άνω του ενός εκατομμυρίου με εποπτεία εισαγγελέα, πρότεινε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

"Θέλετε απόλυτη εξουσία δεν θέλετε έλεγχο, αλλά η απόλυτη εξουσία γεννά αντίποινα. Γιατί να κυνηγάμε εκ των υστέρων και να μην προλαβαίνουμε την ύπαρξη λωποδυτών", ανέφερε.


Ξανθός

"Αδέξιο πολιτικό αντιπερισπασμό, ο οποίος έχει ήδη καταρρεύσει με παταγώδη τρόπο", χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Ο αντιπερισπασμός αυτός, είπε, είχε σαν στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από το σκάνδαλο Novartis, τις παρεπόμενες εμπλοκές στελεχών, πολιτικών προσώπων των οποίων έχει αρχίσει με θεσμικό τρόπο η διερεύνηση τους.


Πολάκης

"Δεν αξίζει τον κόπο να σταθώ στην ουσία της κατηγορίας για τη σύσταση προανακριτικής που έφερε η ΝΔ. Νομίζω ότι η εικόνα της Βουλής αυτή τη στιγμή δείχνει τι κεφαλοκλείδωμα υπέστη ο κ. Μητσοτάκης από τον κ. Σαμαρά και τον κ. Γεωργιάδη προκειμένου, σε μια επίδειξη πανικού, να προκαλέσει αυτή την πρόταση για συμψηφισμό. Και αυτό φαίνεται από το ότι εδώ βρίσκονται 6-7 βουλευτές της ΝΔ, για το πρωτοφανές σκάνδαλο για το οποίο πρέπει να συσταθεί προανακριτική επιτροπή", είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και προσέθεσε "δεν μας κατηγορείτε για αυτά που γράφετε, ούτε οι ίδιοι δεν τα πιστεύετε". (Διαβάστε αναλυτικά)


Κουρουμπλής

Υπήρξε σχέδιο πολυεθνικών προκειμένου, με τεχνητές ελλείψεις, να ρίξουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, κατήγγειλε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας. Εξάλλου, ανέφερε ότι οι θεσμοί ήταν εκείνοι που ζήτησαν από την κυβέρνηση να παγώσει η τιμολόγηση διότι εκτιμούσαν ότι ο υφιστάμενος νόμος περιελάμβανε πληθώρα προστατευτικών διατάξεων.

«Ξέρετε τι έγινε εκείνη την περίοδο; Καλέστε τον κ. Πλουμή, τον άξιο και λαμπρό αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας που ήταν διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας! Καλέστε τον κ. Βαγγελάτο που τον είχατε διορίσει εσείς υπεύθυνο της επιθεώρησης του υπουργείου! Καθημερινά, από το πρωί ως το βράδυ, να παρακολουθούμε τις φαρμακαποθήκες, τις πολυεθνικές που απειλούσαν με τεχνητές ελλείψεις για να ρίξουν την κυβέρνηση! Και δεν τους φοβηθήκαμε ούτε τότε!» σημείωσε.

Όπως τόνισε, όταν ανέλαβε ήταν υποχρεωμένος είτε να υλοποιήσει απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης που θα οδηγούσε στα ύψη τη συμμετοχή των πολιτών στα φάρμακα, είτε να παγώσει τη συμμετοχή. «Το 2013 είχε φτάσει στο 20% η συμμετοχή των πολιτών στα φάρμακα, το 2014 έφτασε στο 26%! Αν τολμάτε βγείτε να τα διαψεύσετε!» επισήμανε και πρόσθεσε ότι το 2015, την περίοδο για την οποία η ΝΔ εγκαλεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η συμμετοχή κατέβηκε από το 26% στο 24%. «Όσο αυξανόταν η συμμετοχή των πολιτών, μειωνόταν η επιβάρυνση των πολυεθνικών, και αυτό είναι το παιχνίδι που παίχτηκε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις» υπογράμμισε.


Παπαγγελόπουλος

"Νομικά έωλη και λογικά εντελώς ανακόλουθη", χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, λέγοντας πως στηρίζεται αποκλειστικά σε μια ανώνυμη αβάσιμη καταγγελία με προφανείς στοχεύσεις, η οποία, σε σύνολο 7.000 σελίδων της δικογραφίας για την Novartis, αποτυπώνεται σε μία σελίδα. (Διαβάστε αναλυτικά)


Βενιζέλος

Η κυβέρνηση σήμερα αναγκάζεται να ομολογήσει πανηγυρικά ότι εξαπατά την ελληνική κοινωνία, ότι δεν ενδιαφέρεται για καμία διαφάνεια και παρεμποδίζει την έρευνα για τους δικούς της υπουργούς Υγείας, ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας πως την ίδια ώρα (η κυβέρνηση) εξυφαίνει σκευωρία για τους πολιτικούς αντιπάλους της.

Σημείωσε ότι η σημερινή συζήτηση είναι θεσμικού και αποδεικτικού χαρακτήρα, αφού η πρόταση της ΝΔ θα απορριφθεί με τις δεδομένες ψήφους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συγκεκριμένες πράξεις των υπουργών, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση προστάτευσε με δικονομικά τεχνάσματα τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και αρνείται πεισματικά κάθε έρευνα για τη γνωστή υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας και την κλήση των πρωταγωνιστών της στην Επιτροπή Θεσμών, παραβιάζοντας τον Κανονισμό. (Διαβάστε περισσότερα)


Λοβέρδος

Για συμπεριφορά υποκρισίας και δημαγωγίας και εν τέλει αυτοεξετελισμού κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

Όπως ανέφερε, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ -και ανάμεσά τους και ο κ. Τσακαλώτος- στις 23 Φεβρουαρίου ψήφιζαν την απόσυρση του Παναμά από τη «μαύρη λίστα των Βρυξελλών» με τους φορολογικούς παραδείσους, ο πρωθυπουργός "κοπτόταν και κατακεραύνωνε συλλήβδην τους πολιτικούς του αντιπάλους για τα Panama papers".

Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας, στις 6 Φεβρουαρίου, από την Πάτρα, είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει πατριωτισμός των Panama papers, των offshore και της μίζας» και διερωτήθηκε: "Αν δεν πρόκειται για το άκρον άωτον της υποκρισίας, της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και τελικά της προσωπικής ξετσιπωσιάς, τότε περί τίνος πρόκειται;".