Ξεκάθαρη γνωμοδότηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, το οποίο- σύμφωνα με πληροφορίες- επισημαίνει ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όχι μόνο μπορεί να εξετάσει τις ενέργειες του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου αναφορικά με την υπόθεση πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σ. Αραβία, αλλά έχει υποχρέωση να το κάνει από την στιγμή που η απαραίτητη μειοψηφία (2/5) έχει καταθέσει σχετικό αίτημα.

Πιο αναλυτικά, τα βασικά αποσπάσματα της γνωμοδότησης αναφέρουν:

  • Η εξέταση υπόθεσης και η ακρόαση προσώπων αποτελεί υποχρέωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από την στιγμή που το αιτούνται τα 2/5 των μελών της επιτροπής
  • Η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας εκτελεί αυτοτελώς κοινοβουλευτικό έλεγχο και δεν έχει σχέση εάν εκκρεμούν και άλλες ελεγκτικές διαδικασίες
  • Η υπόθεση δεν αφορά την επιτροπή Εξοπλισμών και Συμβάσεων που έχει οριοθετημένο έργο.
  • Αντιθέτως, η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει ευρύτερο πεδίο αρμοδιοτήτων και μπορεί να ελέγξει την υπόθεση καλώντας οποιοδήποτε κρατικό αξιωματούχο ή απλό πολίτη

Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής στις 30 Ιανουαρίου η πρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπούλουεπιχείρησε να αντικρούσει το αίτημα της αντιπολίτευσης για διερεύνηση της υπόθεσης πώλησης βλημάτων στηΣαουδική Αραβία.

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου– μεταξύ άλλων- είχε υποστηρίξει πως η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν είναι αρμόδια για τα ζητήματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Να σημειωθεί ότι την πρώτη φορά, η πρόεδρος "ακύρωσε" το σχετικό αίτημα της ΝΔ υποστηρίζοντας ότι δεν έχει συνταχθεί με τον ορθό τρόπο. Όταν η αντιπολίτευση επανέφερε γραπτώς το αίτημα για κλήση σε ακρόαση όλων των εμπλεκομένων η κυρία Χριστοδουλοπούλου υποστήριξε πως η υπόθεση αφορά πώληση υλικού και όχι αγορά και άρα δεν εντάσσεται στον περίπρομηθειών νόμο.

Όταν δε, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής διέψευσε την πρόεδρο, εξηγώντας ότι ο νόμος για τις προμήθειες περιλαμβάνει και αγορές και πωλήσεις, η κυρία Χριστοδουλοπούλου επικαλέστηκε αναρμοδιότητατης επιτροπής να ερευνά υποθέσεις του υπουργείου Άμυνας.

"Στον βωμό της σκοπιμότητας να προστατευτεί ο κ. Καμμένος μην καταστρέφετε την θεσμική οργάνωση του κράτους δικαίου. Βάλτε τα στήθη σας και προστατέψτε τον κ. Καμμένο αλλά μην εξευτελίζετε τους Θεσμούς", ανέφερε τότε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για να εξηγήσει πως αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα της μειοψηφίας (2/5) να καθορίζει το περιεχόμενο συνεδριάσεων στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

"Η ανάγνωση του Κανονισμού εκ μέρους σας κατατείνει στον περιορισμό των δικαιωμάτων της μειοψηφίας. Παίζετε με τον Κανονισμό. Έχετε σκεφτεί ότι μπορεί το κόμμα σας να είναι ξανά μειοψηφία;" τόνισε ο ίδιος σε άλλο σημείο.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο Γιάννης Τραγάκης επισήμανε "η επιτροπή υπέστη μείωση άνευ προηγουμένου του κύρους της. Είμαι 20 χρόνια στην επιτροπή. Με την τοποθέτησή σας καταβαραθρώσατε το κύρος της επιτροπής λέγοντας ότι η επιτροπή δεν έχει δικαιώματα παρά όσα της παρέχει η Διάσκεψη των Προέδρων. Με νομικιστικούς όρους και καθυστερήσεις επιχειρείτε να υποβαθμίσετε το γεγονός και να αποφύγετε την ακρόαση των υπουργών και των εμπλεκομένων. Με την συμπεριφορά σας ακυρώνετε το δικαίωμα της μειοψηφίας".

"Ο υπουργός Άμυνας δεν ανήκει στα καθήκοντά μας. Τι να κάνουμε;" αντέτεινε η Τασία Χριστοδουλοπούλου ενώ η Αννέτα Καββαδία (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε πως το θέμα έχει "εξαντληθεί" και γι αυτό δεν έχει νόημα να συζητηθεί περαιτέρω.

Τελικά, η πρόεδρος είχε πει πως θα απευθύνει νέο ερώτημα στην επιστημονική επιτροπή της Βουλής προκειμένου να αποφανθεί εάν η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει δεσμεύσεις ως προς την κλήτευση προσώπων."Θα στείλω ερώτημα στην επιστημονική επιτροπή της Βουλής και η απάντηση θα ενεργοποιήσει έναν αντικειμενικό διάλογο για το αν η επιτροπή μας μπορεί να καλεί εδώ όποιον ζητούν τα 2/5", είχε πει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις