Όλα τα νομικά επιχειρήματα, που κατά την άποψη του οδηγούν στην ανάγκη η προανακριτική να διερευνήσει πλήρως και σε βάθος την υπόθεση της Novartis, καλώντας τους προστατευόμενους μάρτυρες και εξετάζοντας από την αρχή όλα τα δεδομένα, ανέπτυξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κατέθεσε επί τέσσερις ώρες επιτροπή.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η προανακριτική δεν πρέπει να μπει στη λογική της εξέτασης του αν έχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματα διότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει την υπόθεση στο αρχείο, όσον αφορά στα αδικήματα της απιστίας και της δωροδοκίας και έτσι θα μείνει η λάσπη στα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα.

Ωστόσο ο πρώην υπουργός μιλώντας με τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι η εντύπωση που αποκόμισε από τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣYΡΙΖΑ στην επιτροπή, είναι ότι το κυβερνών κόμμα δεν έχει πρόθεση να διερευνήσει την υπόθεση σε βάθος και πως αφού διαπιστώσει ποια αδικήματα έχουν παραγραφεί, θα επιστρέψει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη.

«Εάν δεν γίνει εδώ έρευνα δεν θα γίνει πουθενά. Άρα για λόγους θεσμικής εντιμότητας πρέπει να γίνει έρευνα εις βάθος» επισήμανε μεταξύ άλλων.

Ο ίδιος σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες αμέσως μετά την κατάθεσή του δήλωσε «ήταν μια από τις ωραιότερες συνεδριάσεις που κάναμε. Μου άρεσε πάρα πολύ. Πέρασα πολύ καλά» ενώ σχολιάζοντας τα συμπληρωματικά στοιχεία που διαβίβασε η αρμόδια εισαγγελέας ανέφερε: «Έχω δει τα χειρόγραφα. Αστειότητες. Σε κάθε περίπτωση είπα στα μέλη της επιτροπής ότι κακώς και κατά παράβαση της ποινικής δικονομίας η κυρία Τουλουπάκη δέχθηκε τα στοιχεία από την μάρτυρα «Κελέση». Επ αυτού αρμόδια είναι η Βουλή και η Κελέση έπρεπε να δώσει τα στοιχεία στον κ. Δρίτσα».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «ανέφερα στα μέλη της επιτροπής ότι είναι άκυρη η σύσταση της επιτροπής γιατί η πρότασή τους δεν περιλαμβάνει πραγματικά περιστατικά- πράξεις. Δεν έχει τηρηθεί θεμελιώδης προϋπόθεση. Στην δική μου περίπτωση δεν υπάρχει καμία αναφορά σε πράξεις. Άρα για ποια παραγραφή ή μη μιλάμε; Για την παραγραφή της μη πράξης; Επίσης, η επιτροπή έχει αρμοδιότητα γιατί συγκροτήθηκε. Οι όποιες επιφυλάξεις λύνονται στην ολομέλεια. Άρα απαιτείται εις βάθος έρευνα. Να έρθει ο Φρουζής, η διοίκηση της Νοβάρτις, οι φαρμακευτικές εταιρείες, ο ΣΦΕΕ και όλοι».

Και πρόσθεσε «Η θεωρία Τσίπρα είναι ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά κατηγορούν τους υπουργούς που την μείωσαν. Αυτό ακολουθούν και οι βουλευτές της πλειοψηφίας».


Ο διάλογος-έκπληξη

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε- σύμφωνα με πληροφορίες- η συνομιλία που είχε ο κ. Βενιζέλος με το βουλευτή Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Δουζίνα.

Ο κ. Δουζίνας φέρεται να του είπε πως «για σας δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία στο αποδεικτικό υλικό».

Ο κ. Βενιζέλος διερωτήθηκε: «Τότε γιατί εγώ πήρα τις περισσότερες ψήφους (σ.σ. στην σχετική ψηφοφορία) και ο κ. Σαλμάς τις λιγότερες;».

Προς έκπληξη του κ. Βενιζέλου ο κ. Δουζίνας του απάντησε: «Λόγω της πολιτικής σας θέσης».

Η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει την επόμενη Τρίτη και όχι Πέμπτη όπως ήταν προγραμματισμένη γιατί πολλά μέλη της θα λείπουν στο εξωτερικό. Έτσι, η επόμενη Τρίτη θα είναι η καθοριστική συνεδρίαση αφού, εάν τα μέλη της πλειοψηφίας αρνηθούν να δεχθούν τη εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων και την διερεύνηση της υπόθεσης, η ΝΔ θα αποχωρήσει από την προανακριτική.


Τα νέα στοιχεία

Συμπληρωματικά στοιχεία αναφορικά με την υπόθεση Novartis, διαβιβάστηκαν κατά πληροφορίες στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, από την προϊσταμένη της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Στα στοιχεία περιλαμβάνονται δύο επιστολές της Novartis στον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά που αφορούν ζητήματα φαρμακευτικής δαπάνης.

Η μια επιστολή, είναι με ημερομηνία 13 Ιανουαρίου 2014, αφορά MOU για φαρμακευτική δαπάνη, και εκεί η Novartis δηλώνει ότι είναι ανάμεσα στις εταιρείες εκείνες που συγκροτούν το think tank για το πέρασμα της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης στη σταθερότητα και την ανάπτυξη.

Στα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή περιλαμβάνεται επίσης ένα ιδιόχειρο σημείωμα, σε χαρτί που φέρει τα επίσημα διακριτικά του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, στο οποίο αναγράφεται το τηλέφωνο στελέχους της ΝΔ.

Τα στοιχεία αυτά έχει προσκομίσει η προστατευόμενη μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση και έχει δηλώσει ότι το πήγε στην εταιρεία ο κ. Φρουζής, την επομένη της συνάντησής του με τον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.

Στη Βουλή διαβιβάστηκε και CD με 165 αρχεία από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Novartis.

Οι φωτογραφίες με τις επιστολές είναι από το protothema.gr

Διαβάστε: Νέα στοιχεία για τη Novartis στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης


Σαμαράς: Η γελοιότητα της συμμορίας συνεχίζεται

Δεν αξιολογούνται, από τη Νέα Δημοκρατία, ως σημαντικές οι δύο επιστολές της Novartis προς τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά που διαβιβάστηκαν στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης από την προϊσταμένη της εισαγγελίας Διαφθοράς.

Βουλευτές της ΝΔ, μέλη της ειδικής επιτροπής, ανέφερανότι πρόκειται για επιστολές που έγιναν παραμονές του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, με στόχο να υπάρξει συνάντηση στελεχών της εταιρείας μαζί του, αλλά ο κ. Σαμαράς δεν πήγε στο Νταβός, ούτε τη μια ούτε την δεύτερη φορά, δηλαδή δεν πήγε ούτε το 2013 ούτε το 2014.

"Συνεχίζεται η γελοιότητα από τη γνωστή συμμορία", ανέφεραν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σημειώνοντας πως προτού δουν τα στοιχεία τα μέλη της επιτροπής, είχε γίνει διαρροή σε "γνωστό έντυπο" που επιτίθεται στον κ. Σαμαρά.

Ανέφεραν ακόμη πως η γελοιότητα είναι τέτοια, που ενώ ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορήθηκε από την προστατευόμενη μάρτυρα με την κωδική ονομασία Αικατερίνη Κελέση, ότι χρηματίστηκε το 2013 από τροχήλατη βαλίτσα που πήγε στο Μαξίμου, η επιστολή από τη Novartis με σκοπό να υπάρξει συνάντηση μαζί του πήγε στον Αντώνη Σαμαρά το 2014.

Διαβάστε: Συνεργάτες Σαμαρά για Novartis: Συνεχίζεται η γελοιότητα από τη γνωστή συμμορία
Διαβάστε: ΔΗΣΥ για Novartis: Ζήτημα παράβασης καθήκοντος για την προϊσταμένη της εισαγγελίας Διαφθοράς

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις