Την ανάγκη αναβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης και την ύπαρξη διαλόγου με όλους τους φορείς και τα κόμματα, προκειμένου να θεσπιστεί μία εθνική πολιτική για τη ναυτιλία, επεσήμανε ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην ομιλία του στο Ίδρυμα Ευγενίδου, όπου πραγματοποιείται το συνέδριο με τίτλο «Η παγκόσμια Επίδραση της Ναυτιλίας».

Ανέφερε ότι ήδη το υπουργείο Ναυτιλίας επεξεργάστηκε ένα αφήγημα με 14 στόχους, θέλοντας να παίξει ένα κεντρικό ρόλο στην προώθηση πολιτικών που θα απελευθερώνουν τις δημιουργικές δυνάμεις και το οποίο παρουσιάστηκε ήδη ως σχέδιο στην αρμόδια επιτροπή της βουλής.

Αναφερόμενος στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης, είπε ότι επιχειρείται ήδη η αναβάθμισή της, με την πρόσληψη 290 ωρομίσθιων καθηγητών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και με την έγκριση για τη σύσταση άλλων 100 καινούργιων θέσεων καθηγητών. Τόνισε επίσης ότι εντάχθηκαν 10 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό των σχολών σε όλα τα περιφερειακά προγράμματα στις περιφέρειες όπου βρίσκονται οι σχολές ναυτικής εκπαίδευσης, ενώ αποκαταστάθηκε ήδη η σίτιση για όλους τους σπουδαστές.

Είπε εξάλλου ότι για πρώτη φορά οι ΑΕΝ μέσω μνημονίου συνεργασίας συνδέθηκαν με όλα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ στις περιοχές όπου βρίσκονται, ενώ εγκαταστάθηκε σύγχρονο σύστημα εκπαίδευσης εξ αποστάσεως των υποψήφιων ναυτικών που θα συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση των σχολών στα πλαίσια της συνεργασίας με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Επίσης, τόνισε ότι θεσπίστηκε διάταξη με την οποία ισχύει η δυνατότητα στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και το Ναυτικό Επιμελητήριο να προχωρήσουν στη δημιουργία δύο κέντρων επιμόρφωσης ναυτικών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Αναφερόμενος στην ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά, είπε ότι έχει αρχίσει να παίρνει μία δυναμική, και από την 90η θέση που ήταν πριν από μερικά χρόνια να είναι σήμερα στη 38η και υπολογίζουμε ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα φθάσει στην 20η.

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα μας εγκαταστάθηκαν 310 νέες ναυτιλιακές επιχειρήσεις, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της ακτοπλοΐας είπε ότι μελετάται η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου και σύντομα θα ανακοινωθεί με συγκεκριμένο τρόπο η εφαρμογή του. Για τον τομέα της ναυπηγοεπισκευής είπε ότι είναι ένας γίγαντας που αφυπνίζεται μετά από τα τόσα χρόνια που είχε βρεθεί στο περιθώριο και αναφέρθηκε στην εγκατάσταση της νέας πλωτής δεξαμενής του ΟΛΠ στην οποία θα μπορούν να δεξαμενίζονται πλέον πλοία της ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας. H ναυτιλία τόνισε ότι μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στη χώρα καθώς το 2017 είχαμεαύξηση 17% του ναυτιλιακού συναλλάγματος φθάνοντας στα 9,3 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις