Άνοιγμα για συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος.

«Είναι πολλά τα σημεία που αξίζει να συναντηθούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ στην αποστροφή του.

Ο αρχηγός της ΝΔ θέλησε να παραστεί ο ίδιος στις εργασίες του Συνεδρίου προκειμένου να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα που μπορεί να οδηγήσει σε… μετεκλογικές συγκλίσεις. Ένα ενδεχόμενο που άφησε ανοικτό νωρίτερα, στην εναρκτήρια ομιλία της και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε: «Προχωρώντας προς τις εκλογές, δεν διστάζω να πω πως είναι πολλά τα σημεία που αξίζει να συναντηθούμε. Είναι η προστασία των θεσμών, η εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος και η ανάπτυξη ενός νέου πατριωτισμού με συγκλίσεις στα μεγάλα εθνικά θέματα. Όμως πολλά θα είναι και τα σταυροδρόμια και μετά τις εκλογές».

Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει, πως δεν είναι εκείνος που θα κάνει υποδείξεις στο Κίνημα Αλλαγής για το πώς θα πορευτεί.

«Δεν είμαι εγώ ασφαλώς αυτός που θα σας υποδείξει πώς θα κινηθείτε. Αλλά αυτό που θέλω να πω σήμερα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές θα επιδιώξει μια ευρεία πολιτική συναίνεση για όλα τα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Γιατί η νέα Ελλάδα μας χρειάζεται όλους και γιατί πρέπει να θεμελιώσουμε μια νέα πολιτική κουλτούρα σεβασμού και συνεργασιών», υπογράμμισε ενώ πρόσθεσε πως παρακολούθησε στενά όλες τις διεργασίες που έλαβαν χώρο στην Κεντροαριστερά.

«Παρακολούθησα με προσοχή τις διεργασίες στον πολιτικό σας χώρο τους τελευταίους μήνες. Όπως ξέρετε, πιστεύω βαθιά στο άνοιγμα των κομμάτων στην κοινωνία. Χάρηκα ειλικρινά για τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογή αρχηγού του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς από τη βάση. Όπως χαίρομαι και για τη δυναμική που απελευθερώθηκε στη διαδικασία αυτή», τόνισε.

Επιπροσθέτως, τόνισε, πως παρόλο που ΠΑΣΟΚ, Κίνημα Αλλαγής σήμερα, και ΝΔ υπήρξαν αντίπαλοι σχεδόν για σαράντα χρόνια, ωστόσο όταν το εθνικό συμφέρον το επέβαλλε υπήρξαν στιγμές σύγκλισης.

«Μπορώ να πω ότι οι στιγμές αυτές, παλαιότερα ή πιο πρόσφατα, χαρακτηρίστηκαν από πολιτική εντιμότητα και προσωπική ειλικρίνεια. Γιατί σε μια Δημοκρατία υπάρχουν -και πρέπει να υπάρχουν –διαφορετικές ιδεολογίες, που οδηγούν συχνά και σε πολιτικές συγκρούσεις, αλλά το εθνικό συμφέρον προέχει. Και σήμερα αυτό που προέχει πάνω από όλα είναι η υπεράσπιση των θεσμικών αρμών της δημοκρατίας μας. Διότι η τριετής λαίλαπα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει μειώσει τη σημασία των ιδεολογικών διαφορών, καθώς αυτό που διακυβεύεται σήμερα η ίδια η ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Γιατί όταν υπονομεύονται ανοιχτά η Δικαιοσύνη, οι ανεξάρτητες Αρχές, η κοινοβουλευτική λειτουργία και ο Τύπος, τότε οι παραταξιακές αποχρώσεις θαμπώνουν ενώπιον του γκρίζου που τις απειλεί από κοινού. ‘Όταν το κράτος αλώνεται χυδαία από χιλιάδες κομματικούς πελάτες, η οικονομία σκοντάφτει σε παιχνίδια νέας διαπλοκής και ο δημόσιος διάλογος δηλητηριάζεται από κυνισμό και προπαγάνδα, τότε οι εύλογες διαφωνίες μας υποχωρούν. Και όταν, βεβαίως, τα εθνικά θέματα γίνονται -στα κρυφά και υπογείως- φτηνά ερασιτεχνικά παιχνίδια μικροκομματισμού, τότε οι διαφορές μας αμβλύνονται μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο για την πατρίδα», υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Προανήγγειλε νέο Σύνταγμα και αλλαγή εκλογικού νόμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την αλλαγή του Συντάγματος αλλά και τον νέο εκλογικό νόμο που ο πρόεδρος της ΝΔ έχει επισημάνει πως θα αλλάξει.«Ένας νέος εκλογικός νόμος που να τον συμφωνήσουμε και να τον ψηφίσουμε μαζί στην αρχή της επόμενης κυβερνητικής θητείας ώστε να βρούμε την αναγκαία ισορροπία ανάμεσα στην αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα».

Για τις μεταρρυθμίσεις

«Οι μεταρρυθμίσεις στην Οικονομία, ο εκσυγχρονισμός της Διοίκησης, η Υγεία, η Ασφάλεια και, επιτέλους, ένα Εθνικό Πρόγραμμα για την Παιδεία βασισμένο σε συναινέσεις, όπως αυτές που πετύχαμε στο παρελθόν», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης για τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η ΝΔ.

«Η κυβέρνηση δεν καταργεί την Βουλή, αλλά ναρκοθετεί τη λειτουργία της. Δεν κλείνει το Δημόσιο, αλλά το πολιορκεί με χιλιάδες ψηφοφόρους της. Δεν έχει ΥΕΝΕΔ, αλλά έκανε ΥΕΝΕΔ την ΕΡΤ, που τάχα έδιωξε το «μαύρο» για να επιστρέψει στο κατάμαυρο. Όταν συμβαίνουν όλα αυτά πρωτεύει το κοινό αίτημα να μην περάσει ο καθεστωτικός αυταρχισμός την τάφρο της Δημοκρατίας. Κάτι που προϋποθέτει συστράτευση όλων μας για την περιφρούρηση του Κράτους Δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών μας», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις