Τα αμερικανικά σχέδια για τις βάσεις σε Τουρκία και Ελλάδα αποκαλύπτει ο Βηματοδότης σύμφωνα με τον οποίο η Ουάσινγκτον κάνει δεύτερες σκέψεις για τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία ενώ εξετάζει το σενάριο ενίσχυσης της παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Υπάρχει και κάτι άλλο για το οποίο ενδιαφέρονται οι Αμερικανοί για τη χώρα μας. Και αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από τις βάσεις.

Καλά, θα πείτε, δεν τους φτάνει μία βάση στη Σούδα (ό,τι πιο σημαντικό διαθέτουν οι ΗΠΑ στην περιοχή), θέλουν και άλλη; Ζητούν μια πρόσθετη βάση στη χώρα μας σε περίπτωση που αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Omega Press (που ασχολείται κυρίως με θέματα εξωτερικής πολιτικής) οι Αμερικανοί συζήτησαν αυτό το ενδεχόμενο κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Γουές Μίτσελ.

Έτσι κι αλλιώς οι Αμερικανοί δεν έχουν εμπιστοσύνη στο καθεστώς Ερντογάν και παίρνουν όλα τα μέτρα. Το θέμα είναι πού θα εγκαταστήσουν αυτή τη βάση τη στιγμή που η Σούδα δεν χωράει ούτε ένα… drone. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να χρησιμοποιήσουν μία από τις βάσεις Ανδραβίδας, Αγχιάλου ή ακόμα και Καλαμάτας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιντσιρλίκ αποτελούσε κεντρικής σημασίας βάση στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους για πολλά χρόνια, ωστόσο η σύγκρουση συμφερόντων στη Συρία έχει προκαλέσει χάσμα μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Τον Ιανουάριο, μεταφέρθηκε ένα σμήνος αμερικανικών A-10 από τη βάση του Ιντσιρλίκ στο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή στην τουρκική βάση να βρίσκονται μόνο αεροσκάφη ανεφοδιασμού. Τότε, το Πεντάγωνο αιτιολόγησε τη μεταφορά με την ενίσχυση των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.

Ταυτόχρονα, ο αμερικανικός στρατός έχει μειώσει σταδιακά τον αριθμό των οικογενειών στρατιωτών που μένουν στη βάση, περιορίζοντας έτσι την παρουσία του στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις