Δύο τουρκικά αεροσκάφη F-16 που είχαν απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Dalaman εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης το απόγευμα της Πέμπτης στις 17:29 μ.μ. "με πρόθεση παρενόχλησης ελικοπτέρου CH-47 του Ελληνικού Στρατού, το οποίο πετούσε από τη Ρω προς τη Ρόδο σε πολύ χαμηλό ύψος και επέβαινε ο Αρχηγός ΓΕΣ", όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι "από το σημείο εισόδου και καθ' όλη τη διάρκεια παραμονής τους στο FIR Αθηνών και μέχρι την έξοδό τους από αυτό, τα εν λόγω αεροσκάφη ήταν συνεχώς κάτω από τη συνοδεία ελληνικών αεροσκαφών F-16, τα οποία απογειώθηκαν από την 115 πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση Σούδας.

"Λόγω της παρουσίας των ελληνικών αεροσκαφών, δεν υπήρξε αναφορά παρενόχλησης του ελικοπτέρου του Ελληνικού Στρατού", καταλήγει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα πάντως με τις αρχικές πληροφορίες, κατά την μετάβαση τους από τη Ρόδο στη Ρω και στη Στρογγύλη, τα τουρκικά ραντάρ δια ασυρμάτου κάλεσαν το ελληνικό ελικόπτερο να αλλάξει πορεία γιατί παραβίαζε το τουρκικό FIR(!).

Οι Τούρκοι δεν έμειναν στις συστάσεις και κατά την πτήση της επιστροφής του Α/ΓΕΣ από τη Ρω προς τη Ρόδο, απογείωσαν ταυτόχρονα ένα ζευγάρι τουρκικών μαχητικών από τη βάση του Ντάλαμαν τα οποία προσέγγισαν το ελληνικό ελικόπτερο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στοελικόπτερο– εκτός από τοναρχηγό ΓΕΣ- επέβαινανάλλοι16 ανώτεροικαι ανώτατοιαξιωματικοίτου Στρατού Ξηράς, μεταξύ αυτών και οΔιοικητής της ΑΣΔΕΝ.

Διαβάστε: Τσίπρας: Όλοι ενωμένοι απέναντι στους καταστρατηγητές
Διαβάστε: Πρόσκληση Πούτιν στον Τσίπρα- Αποστάσεις του πρωθυπουργού από τα περί κυρώσεων στη Ρωσία

Στη συνομιλία δια ασυρμάτου η οποία ήταν ανοιχτή και στο ελληνικό πλήρωμα, ζητήθηκε από τα τουρκικά μαχητικά να προβούν σε οπτική αναγνώριση του ελικοπτέρου.

Οι Τούρκοι πιλότοι, σύμφωνα πάντα με τις ίδιεςπληροφορίες, πέταξαν περίπου 2.000 πόδια από το ελικόπτερο Σινούκ και προχώρησαν στη μετάδοση των σχετικών πληροφοριών.

Στην περιοχή έφτασαν άμεσα ελληνικά μαχητικά από την 115 Πτέρυγα Μάχης και ακολούθησε σκληρή αερομαχία με τα τουρκικά αεροσκάφη.

Οι Έλληνες πιλότοι αναχαίτισαν τους Τούρκους και στους ανάγκασαν να επιστρέψουν στη βάση τους.

Διαβάστε:Τουρκικά ΜΜΕ: «Στρατιωτικά σχεδιαγράμματα» εντοπίστηκαν στα κινητά των Ελλήνων
Διαβάστε: Αποκάλυψη Θεοδωράκη: Η Τουρκία ζήτησε αεροπορική βάση στα Σκόπια

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις