Σημαντικό γεγονός χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης τον «σαφή λόγο της ΕΕ προς την Τουρκία» στη διάρκεια της συνόδου ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα, για την κυπριακή ΑΟΖ, για το Αιγαίοκαι ενδιαφέρον το μήνυμα της ότι «δεν μπορεί να υπάρχει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις, χωρίς πρόοδο στις σχέσεις με Ελλάδα και Κύπρο», καίτοι -όπως προσέθεσε, στη σύνοδο «αποτέλεσμα με την έννοια της δεσμευτικής απόφασης δεν υπήρξε και δεν θα μπορούσε στην παρούσα φάση να υπάρξει».

Σε συνέντευξη του στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι ο επανακαθορισμός της Τουρκίας όσον αφορά στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, «έστω και φραστικός», «είναι δηλωτικός και της προσπάθειας που κάνει αυτή τη στιγμή η Τουρκία, στη βάση των αρνητικών συσχετισμών που έχει διαμορφώσει στο ευρύτερο πεδίο και όχι μόνο σε σχέση με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρώπη αλλά και προς άλλες κατευθύνσεις».

Για το θέμα της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι «δεν είμαι σε θέση να σας πω εάν αυτό το οποίο ζητήθηκε, αναφορικά με την αποφυλάκιση και την επιστροφή στην πατρίδα των δύο στρατιωτικών μας, θα υλοποιηθεί, διότι ο Ερντογάν παραπέμπει το θέμα στην τουρκική Δικαιοσύνη.

Πρέπει να αναμείνουμε τι ακριβώς θα συμβεί με τη σύνταξη του κατηγορητηρίου και την ενδεχόμενη -ως προς τον προσδιορισμό της- δικάσιμου, στο δικαστήριο της Αδριανούπολης». Επανέλαβε δε ότι «η ελληνική κυβέρνηση σε πολλαπλά επίπεδα, και σε επίπεδο Ευρώπης και πέραν του Ατλαντικού, έχει θέσει το ζήτημα, διεκδικώντας αυτό το οποίο είναι αυτονόητο, να επιστρέψουν οι δύο στρατιωτικοί το συντομότερο δυνατό στην Ελλάδα».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις του με τον κ. Καμμένο, ο κ. Κουβέλης δήλωσε σχετικά: «Είναι πάρα πολύ καλή, εξαιρετικά συστηματική και δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα, σαν εκείνα μάλιστα που θέλουν κάποιες πλευρές από το χώρο της αντιπολίτευσης ή και από μέσα ενημέρωσης να αναδείξουν. Δεν υπάρχει τίποτα απολύτως».

Τέλος, ερωτηθείς αν εξετάζεται θέμα αύξησης της θητείας απάντησε «δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις