«Οι νέοι πρόσφυγες της Ελλάδας έρχονται από την Τουρκία» είναι ο τίτλος αναλυτικού ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, το οποίο αναφέρεται σε Τούρκους υπηκόους οι οποίοι ζητούν άσυλο στη χώρα μας.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «μετά την απόπειρα πραξικοπήματος χιλιάδες Τούρκοι ζητούν άσυλο στην καθόλου αγαπητή γειτονική χώρα.Οι σχέσεις των δυο χωρών επιδεινώνονται αισθητά».

Στο ρεπορτάζ- το οποίο περιλαμβάνει αποσπάσματα συνεντεύξεων Τούρκων που κατέφυγαν στην Ελλάδα επειδή δεν αισθάνονταν πλέον ασφαλείς στην πατρίδα τους- αναφέρονται και τα εξής στοιχεία: «Σύμφωνα με τη Eurostat, την περασμένη χρονιά τα κράτη- μέλη της ΕΕ κατέγραψαν 14.640 αιτήσεις ασύλου από Τούρκους υπηκόους-44% περισσότερες απ' ό,τι το 2016. Η Γερμανία ήταν ο πιο δημοφιλής προορισμός με 8.025 αιτήσεις. Στη δεύτερη θέση έρχεται η Ελλάδα με 1.820 αιτήσεις ασύλου–δεκαπλάσιος αριθμός απ' ό,τι την προηγούμενη χρονιά».

Στη συνέχεια η δημοσιογράφος αναφέρεται και στη χρόνια αντιπαλότητα μεταξύ των δυο κρατών: «Για την Ελλάδα ο αυξανόμενος αριθμός αιτήσεων ασύλου είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα διότι ενισχύει την ήδη υπάρχουσα ένταση μεταξύ των δυο γειτονικών χωρών. Η Αθήνα και Άγκυρα διαπληκτίζονται εδώ και χρόνια για ζητήματα που αφορούν στα μεταξύ τους σύνορα αλλά και την Κύπρο.

Οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη τον διευθυντή του ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Θάνο Ντόκο.

Πηγή: DW