«Όσο πιο κοντά ερχόμαστε και λύνουμε τα ζητήματα, απομένουν όλο και λιγότερα θέματα για συζήτηση, αλλά είναι και τα πιο δύσκολα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ, μετά από τη συνάντησή τους στην Οχρίδα για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Αναφερόμενος στον κ. Ντιμιτρόφ, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως «κάθε φορά που συναντιόμαστε, έχοντας να κουβεντιάσουμε δύσκολα θέματα, αποκτάμε καλύτερη αλληλοκατανόηση».

Σημείωσε επίσης ότι «μεταξύ άλλων έχουμε να συζητήσουμε το πλαίσιο της κοινής δράσης και ανάπτυξης συνεργασιών, αλλά και το πολύ σοβαρό για εμάς ζήτημα του αλυτρωτισμού».

«Κάναμε τα θετικά βήματα που μπορέσαμε σήμερα και πάντα ελπίζουμε να κάνουμε εύκολα και τα πιο δύσκολα βήματα», συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Επισήμανε, δε, ότι «τα δύσκολα και μεγάλα προβλήματα τα βρήκαμε μπροστά μας, προσπαθούμε να λύσουμε θέματα που δημιουργήθηκαν άλλες εποχές και από άλλους. Αλλά αυτή είναι η δουλειά της διπλωματίας».

Ο κ. Κοτζιάς προανήγγειλε πως θα έχει συνάντηση με τον κ. Ντιμιτρόφ στη Θεσσαλονίκη στις 3 και 4 Μαΐου, καθώς και στις 11 και 12 Μαΐου στην Αττική, όπου όπως είπε, «επιτέλους θα συζητήσουμε κάτι άλλο, το μέλλον της Ευρώπης».

Ντιμιτρόφ: Παραμένουν διαφορές

Πρόοδος σε κάποια ζητήματα επιτεύχθηκε στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ωστόσο, παραμένουν οι διαφορές σε κάποια άλλα, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ.

Όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Νίκο Κοτζιά, συζητήθηκε για πρώτη φορά και το χρονοδιάγραμμα και τα βήματα εφόσον υπάρξει συμφωνία.

«Η συζήτηση ήταν χωρίς υπεκφυγές. Ήταν μια συζήτηση με μεγάλη κατανόηση για τις ανάγκες των άλλων. Και το βασικότερο μέλημά μας ήταν πώς θα φτάσουμε σε μια πιθανή συμφωνία. Παράλληλα συναντήθηκαν και οι ομάδες εργασίες των δύο χωρών, οι οποίες βάσει της προόδου στη Βιέννη, πριν περίπου από δέκα ημέρες, σχεδόν συμφώνησαν το κείμενο για τη μελλοντική συνεργασία σε διάφορους τομείς, μεταξύ άλλων και για την αποτροπή του αλυτρωτισμού και από τις δύο πλευρές. Επίσης, μελέτησαν το προοίμιο των συζητήσεων. Θα ενημερώσουμε τους πρωθυπουργούς μας. Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης συνεχίζεται. Έχει σχεδιαστεί μια μελλοντική τετραμερής συνάντηση, όπου θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ εκ νέου με τον ομόλογό μου Νίκο Κοτζιά. Θα είμαστε σε επαφή».

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών ξεκίνησαν στις 10:00 το πρωί ώρα Ελλάδος στη Βίλα Οχρίδα, γνωστή ως βίλα του Τίτο στην περιοχή, ένα δημόσιο πλέον οίκημα δίπλα στην ομώνυμη λίμνη, όπου διεξάγονται οι συνομιλίες και ολοκληρώθηκε περίπου μία ώρα μετά μεσημέρι (13:00 ώρα Ελλάδος) και με τις κοινές δηλώσεις Κοτζιά- Ντιμιτρόφ.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και η ελληνική αποστολή θα αναχωρήσουν για την Πρίστινα, όπου ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις