Η "Κυρά της Ρω" (Δέσποινα Αχλαδιώτη) είχε την τιμητική της στη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Καστελόριζο για τα εγκαίνια δύο μονάδων αφαλάτωσης νερού.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο παράδειγμα της, στην ομιλία του στην πλατεία του νησιού, ενώ παρόντες ήταν δύο συγγενικά της πρόσωπα, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Αχλαδιώτης και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αχλαδιώτης.

Ο δήμαρχος Γιώργος Σαμσάκος και ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Αχλαδιώτης πρόσφεραν στον κ. Τσίπρα μια μπούκλα (παραμάνα) όπως αυτές που φορούσε η Κυρά της Ρω και του είπαν «να τη βάζει ψηλά».

Ο ανεψιός της Γιώργος Αχλαδιώτης συνομίλησε με τον πρωθυπουργό και όταν τον ρωτήσαμε για την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο νησί είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Είναι μεγάλη μας τιμή που ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε σήμερα το Καστελόριζο. Είναι εθνική η παρουσία του εδώ πέρα, τονώνει το ηθικό των κατοίκων. Η μοναδική βιομηχανία στην Ελλάδα είναι ο τουρισμός μας και αυτό σηματοδοτεί ο πρωθυπουργός με την επίσκεψη του. Ότι όλα βαίνουν καλώς και τη στιγμή που οι Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό, τα Σώματα Ασφαλείας, οι πάντες επαγρυπνούν γι΄ αυτό να νιώθουμε ήσυχοι και να στρέψουμε την προσοχή μας στον τουρισμό για να δούμε πώς θα πάει φέτος η σεζόν».

Συνοδευόμενος από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη και τον αρχηγό το Λιμενικού Σταμάτη Ράπτη, ο πρωθυπουργός περπάτησε στο λιμάνι του Καστελόριζου και έκανε χειραψίες με τους κατοίκους που βρίσκονταν εκείνη την ώρα εκεί, μπήκε σε καταστήματα, συνομίλησε με καταστηματάρχες και περαστικούς και άκουσε τα ζητήματα που του έθεσαν.

«Εμείς κρατάμε τον βράχο χειμώνα καλοκαίρι και αυτό που θέλουμε από εσάς είναι να μην μας αφήσετε», είπε ένας νεαρός στον πρωθυπουργό.

Λίγα λεπτά αργότερα συνάντησε τον γηραιότερο κάτοικο του νησιού, τον Μιχάλη Χατζηγιακουμή, 94 χρονών, ο οποίος πήρε να του λέει για την ιστορία του νησιού και τις καταστάσεις που έζησε ο ίδιος. «Είσαι η ζωντανή ιστορία του Καστελόριζου» του είπε ο κ. Τσίπρας και ο Μιχάλης Χατζηγιακουμής είπε ότι η παρουσία του πρωθυπουργού «δίνει μια άλλη μορφή ζωής στο Καστελόριζο».

Ο πρωθυπουργός μίλησε, ακόμα, με ψαράδες και άλλους επαγγελματίες που του περιέγραψαν τη ζωή τους στο Καστελόριζο. Σε κάποια καταστήματα ζήτησε να μάθει και διαπίστωσε ότι λειτουργεί ήδη το πρόγραμμα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω Wi Fi.

Με αυτοσχέδιους στίχους υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς η Μαρία Λαζαράκη, 87 χρονών, λέγοντας: "Καλώς όρισαν τα πουλιά που φέραν τον αέρα, που φέραν τον πρωθυπουργό εις τη δική μας χώρα".

Στο χώρο όπου έγιναν τα εγκαίνια των δύο μονάδων αφαλάτωσης ο πρωθυπουργός συνομίλησε με γονείς εκπαιδευτικούς και μαθητές του Καστελόριζου. Όλοι του έθεσαν το ζήτημα ότι κάποιοι καθηγητές φτάνουν στο νησί με καθυστέρηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις