Κοτζιάς: Δικά μας τα Ίμια, αλλά μπορεί να προκύψει θερμό επεισόδιο

Κοτζιάς: Δικά μας τα Ίμια, αλλά μπορεί να προκύψει θερμό επεισόδιο

Απάντηση στη νέα πρόκληση της Άγκυρας, που υποστηρίζει ότι "τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος", δίνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς

«Πρέπει να είμαστε πιο νηφάλιοι και να εκτιμάμε τα πράγματα με προσοχή γιατί συχνά εξηγώ ότι, αν ήμουν Ερντογάν και έβλεπα πώς αντιδρά η Ελλάδα θα ήμουν ευχαριστημένος. Είναι πολλαπλάσια η αναταραχή με τη σημασία της πρόκλησης. Σε δύσκολους καιρούς χρειάζεται ψύχραιμη σκέψη», είπε ο υπουργός Εξωτερικών σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Συμπλήρωσε σε ότι «από το ΄96 το λένε αυτό ότι τα Ίμια είναι δικά τους, το είχαν πρωτοπεί το ΄93. Να το πάρει χαμπάρι η Τουρκία ότι στην πλευρά του Αιγαίου θα πρέπει να ενεργεί με βάση το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα είναι πολύ πιο οργανωμένη χώρα από τη Συρία και το Ιράκ όπου η Τουρκία βρήκε ευκαιρία να εισέλθει».

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα συνέβησαν με τις σημαίες στις βραχονησίδες, είπε ότι «εξωτερική πολιτική πρέπει να κάνει πριν από όλα το υπουργείο Εξωτερικών, οι θεσμοί της χώρας κι αν κάποιος θέλει να πάρει μια πρωτοβουλία πρέπει να σκεφτεί τι θα επακολουθήσει. Ασφαλώς να υψώσει κανείς σημαία αλλά πώς και πότε θα την υπερασπιστείς αυτή την ενέργεια πρέπει να το σκεφτείς. Δεν μπορεί να γίνεται έτσι η εξωτερική πολιτική. Δεν θεωρώ καλό να γίνεται ασυντόνιστη εξωτερική πολιτική που δυσκολεύει τη χώρα ή υπονομεύει την πολιτική της».

Αποστάσεις από την εκδοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και του αναπληρωτή υπουργού Φώτη Κουβέλη σχετικά με το περιστατικό πριν από οκτώ μέρες στη νήσο Ρω πήρε ο υπουργός Εξωτερικών.

Όπως είπε, «πυροβολήθηκε ένας θόρυβος και όχι ένα οπτικά εμφανιζόμενο αντικείμενο». 

Σημειώνεται ότι ο Φώτης Κουβέλης είπε ότι τουρκικό ελικόπτερο έκανε υπερπτήση στη Ρω και εκδιώχθηκε από την ελληνική φρουρά.

Από την πλευρά τους, ανώτατες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είχαν αναφέρει ότι το ελικόπτερο έκανε χαμηλή πτήση περιμετρικά της νήσου Ρω.

Σε ερώτηση σχετική με τις δηλώσεις του Δ. Κουτσούμπα περί θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε πως «η δουλειά της διπλωματίας είναι να αποτρέπει θερμά επεισόδια. Δεν είναι το θέμα μας τα θερμά επεισόδια» υπογράμμισε και συνέχισε: «Μπορεί κάποια στιγμή να προκύψει θερμό επεισόδιο. Δουλειά μας είναι να μην αφήσουμε να συμβούν ατυχήματα».

Ερωτηθείς για το εάν ανησυχεί για το τι θα συμβεί όταν αποφυλακιστούν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, δήλωσε: «Η ελληνική πολιτεία οφείλει να φροντίζει την ασφάλεια όλων».

Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη από την 1η Μαρτίου, είπε ότι «δεν ξέρω αν έγινε τυχαία ή όχι αλλά στην Άγκυρα ο Ερντογάν και οι κύκλοι του βλέπουν πώς αντιδρούμε και σωστά αντιδρούμε, αλλά η Τουρκία έχει άλλη αντίληψη περί της ζωής των στρατιωτικών που έχει χάσει τόσους στρατιώτες χωρίς να δακρύζει το μάτι τους. Η Άγκυρα διαβάζει διαφορετικά τα γεγονότα από ό,τι εμείς».

«Κάνουμε όλες τις ενέργειες για να απελευθερωθούν αλλά δεν εξαρτάται μόνον από μας. Εξαρτάται από τον παραλογισμό της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. που έκανε λόγο για «παράλογη στάση» και απευθύνοντας έκκληση προς την Άγκυρα «να συνέλθει».