Με την διαδικασία του επείγοντος, άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με στόχο να ολοκληρωθεί την Τετάρτη η ψήφιση του.

«Το νομοσχέδιο αυτό συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις της ΕΕ, αποδεσμεύει τη χώρα από την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, διασφαλίζει διάφανη διαδικασία δημοπρασίας, ενώ ταυτόχρονα κατοχυρώνονται ισχυρά εργασιακά δικαιώματα. Η ΔΕΗ δεν πουλά τα ασημικά της και δεν καταστρέφεται».

Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στην ολομέλεια της Βουλής, υπεραμυνόμενος του νομοσχεδίου για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και αντικρούοντας τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προχωρά στο ξεπούλημα και στη διάλυση της δημόσιας επιχείρησης.

Ο κ. Σταθάκης επιτέθηκε ιδιαίτερα στη ΝΔ, κατηγορώντας την ότι επέμεινε να ψηφίσει το νόμο για τη «μικρή ΔΕΗ», που προέβλεπε οριζόντια ιδιωτικοποίηση της δημόσιας επιχείρησης και πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

«Η πολιτική της ΝΔ ήταν ένα πακέτο μέτρων που προέβλεπε καμία ΔΕΗ. Η δική μας κυβέρνηση λοιπόν, κατήργησε ευθέως ένα πλήρες σχέδιο της ΝΔ με το οποίο δεν έμενε καμία ΔΕΗ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανταποκρινόμενος σε σχετικές εισηγήσεις βουλευτών αλλά και φορέων, προχώρησε σε βελτιωτικές αλλαγές του νομοσχεδίου, αυξάνοντας στο 1,4% (από 1,2%), το τοπικό λιγνιτικό τέλος που θα αποδίδεται στις Περιφέρειες από την περιβαλλοντική επιβάρυνση των μονάδων.

Ταυτόχρονα, έκανε δεκτή τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνη Μπαλωμενάκη και Ευαγγελίας Βαγιωνάκη, με την οποία δίνεται η δυνατότητα «για λόγους κάλυψης υπηρεσιακών αναγκών, η μετακίνηση προσωπικού από τις ήδη υφιστάμενες θυγατρικές της ΔΕΗ Α.Ε. προς τη ΔΕΗ Α.Ε., μετά από αίτηση του εργαζόμενου και αποφάσεων των διοικητικών συμβουλίων της ΔΕΗ Α.Ε. και της αντίστοιχης θυγατρικής εταιρίας».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, υπογράμμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση αντίθετα από ό,τι έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, άνοιξε μια νέα διαδικασία για ένα πρόγραμμα ηπιότερο, βιώσιμο και πιο αναδιανεμητικό για τη ΔΕΗ, ενώ διαβεβαίωσε ότι το 51% του ΑΔΜΗΕ θα παραμείνει στο δημόσιο.


"Πυρά" Δένδια

Επίθεση στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, κατηγορώντας τον ότι αντί να καταθέσει ένα αξιόπιστο σχέδιο για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, αρκέστηκε σε ένα κοινοβουλευτικό λόγο κενού περιεχομένου.

«Οφείλατε να μας παρουσιάσετε ένα συνολικό σχεδιασμό για τα ενεργειακά της χώρας. Αντ' αυτού ακούσαμε μια μικρόψυχη αντιδικία με το παρελθόν. Η ανάγκη να αποδείξετε ότι αυτό ήταν «αμαρτωλό» και ότι εσείς «εξαγνίζεσθε». Αυτός δεν είναι τρόπος αντιμετώπισης των πραγμάτων. Ούτε η αποσπασματική επίκληση της χρηματιστηριακής πορείας της μετοχής», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Και πρόσθεσε: «Υπάρχει ή δεν υπάρχει αύξηση των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ; Υπάρχει οποιοσδήποτε που πιστεύει ότι η ΔΕΗ είναι σε ασφαλή ύδατα και δεν κινδυνεύει; Ούτε ο πρόεδρος της εταιρείας που εσείς έχετε διορίσει δεν το ισχυρίστηκε αυτό, προσερχόμενος χθες στην επιτροπή της Βουλής».

«Με ιδεατές πραγματικότητες δεν αντιμετωπίζουμε την κατάσταση στη ΔΕΗ σήμερα. Είχατε την ευκαιρία να παρουσιάσετε, έστω κατά τη φάση αποχώρησης της κυβέρνησης, ένα όραμα για την ενεργειακή πολιτική της χώρας. Απωλέσατε αυτήν την ευκαιρία ασχολούμενος με τη μικροπολιτική κριτική του παρελθόντος. Δεν θα έχετε πολλές ακόμη», κατέληξε ο κ. Δένδιας.


Η συζήτηση

Η κυβερνητική πλειοψηφία υπεραμύνεται του νομοσχεδίου, διαβεβαιώνοντας ότι διασφαλίζεται, τόσο η ενεργειακή κάλυψη της χώρας, όσο και οι χαμηλές τιμές προς τους καταναλωτές, αλλά και οι θέσεις εργασίας, ενώ η Αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για ξεπούλημα και διάλυση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση άκουσε την αγωνία των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών και θα προχωρήσει σε βελτιωτικές αλλαγές, ενώ μίλησε για ασφαλιστικές δικλείδες που υπάρχουν στο νομοσχέδιο για τη μετά λιγνιτική περίοδο.

Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στη ΝΔ για τη στάση της, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να κλέψει το πρόγραμμα της για τις ιδιωτικοποιήσεις, που με το πρόσχημα της απελευθέρωσης της αγοράς οδήγησαν σε μονοπώλιο, όπως έγινε με την Ολυμπιακή και το άνοιγμα της ακτοπλοϊας με την κατάργηση του καμποτάζ.

«Δεν είμαστε ίδιοι. Ακόμα και αν αναγκαζόμαστε από την ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να πάρουμε μέτρα για να σταματήσει το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη, εμείς προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις, και για τους εργαζομένους, και για τις τοπικές κοινωνίες, και για τη χώρα, δημιουργώντας αναπτυξιακές προοπτικές», επεσήμανε ο κ. Καματερός.

«Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αναδεικνύει το μέγεθος μιας μεγάλης πολιτικής απάτης. Δεν είναι η πρώτη φορά που καλούμαστε στην Ολομέλεια από την κυβέρνηση να συζητήσουμε ένα νομοσχέδιο που καμία σχέση δεν έχει με όσα προεκλογικά υποσχέθηκε», αντέτεινε από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Σκρέκας.

Καιπρόσθεσε: «Προεκλογικά ο κ. Τσίπρας μοίραζε φυλακές, απειλούσε με παραπομπή αυτών που θα υπογράψουν τη πώληση της ΔΕΗ, μίλαγε για εθνικό έγκλημα και υποσχόταν ότι θα επαναφέρει το δημόσιο έλεγχό της κατά 100%. Όμως έχετε κοντή μνήμη και ψηφίζετε ανάποδα από αυτά που λέγατε».

Ο κ. Σκρέκας υποστήριξε ακόμα, ότι επί της σημερινής κυβέρνησης, τα τρία τελευταία χρόνια η ΔΕΗ έχασε το πιο ακριβό περιουσιακό της στοιχείο – τον ΑΔΜΗΕ – ενώ αύξησε κατά δύο δισ. ευρώ επιπλέον τα ληξιπρόθεσμα χρέη της και μειώθηκε κατά 80% η χρηματιστηριακή της αξία.

Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Αρβανιτίδης, έκανε λόγο για "κακογραμμένο νομοσχέδιο", ζητώντας να το πάρει πίσω η κυβέρνηση και να το ξαναφέρει αφού λάβει υπόψη της και τις εντάσεις που έχουν κατατεθεί από τους φορείς, τους συνδικαλιστές και τις τοπικές κοινωνίες.

«Η ευθύνη των επιλογών για τη ΔΕΗ θα είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη. Φέρνετε ένα νομοσχέδιο με fast track διαδικασίες, με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για τη διάλυση της ΔΕΗ. Με αυτό το νομοσχέδιο δεν οδηγούμαστε σε ισχυρή ΔΕΗ», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Αρβανιτίδης.

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα ακόμα βήμα στην υλοποίηση ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος. Υλοποιεί στο ακέραιο την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ με στόχο να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδάκης.

Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα ότι με τις πολιτικές τους πτώχευσαν τη χώρα και πρόσθεσε ότι η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να την ανορθώσει από το γονάτισμα στο οποίο την οδήγησαν.

«Η συζήτηση για τη χρήση του λιγνίτη είναι μέρος των δεσμεύσεων της 4ης αξιολόγησης. Η χώρα εναρμονίζεται με τις απαιτήσεις της ΕΕ και την αμετάκλητη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που δεσμεύουν την κυβέρνηση και την υποχρεώνουν να ρυθμίσει τα ζητήματα της λιγνιτικής ενέργειας και να λύσει το πρόβλημα του μονοπωλίου της ΔΕΗ», επεσήμανε. Ακόμα, ο κ. Λαζαρίδης χαρακτήρισε θετική την εξαετή δέσμευση για τους εργαζόμενους, τονίζοντας πάντως ότι θα πρέπει να εξασφαλιστούν και μετά την εξαετία, ενώ ζήτησε να εξασφαλιστούν στο μέγιστο βαθμό με το τέλος ανταποδοτικότητας οι τοπικές κοινωνίες.

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Σαρίδης, επιτέθηκε, τόσο στη κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας τες ότι δεν έχουν κάνει κανένα ελληνικό σχέδιο, αλλά υπογράφουν μόνο μνημόνια με νόμους που θα ισχύσουν για πολλά χρόνια – και τόνισε ότι είναι αργά για να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.

«Ξεπουλάμε σήμερα ό,τι καλύτερο έχει η ΔΕΗ με τρόπο πρόχειρο, άτσαλο, που δεν διασφαλίζεται ούτε η επιχείρηση ούτε οι εργαζόμενοι. Δεν είναι νομοσχέδιο αυτό αλλά ξεπούλημα. Αυξάνεται η απόσταση που πρέπει να διανύσουμε για την ανάπτυξη με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων 30 χρόνων», συμπλήρωσε.

Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γ Αμυράς, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι έρχεται σήμερα και υλοποιεί με δικό της νόμο, όσα είχε καταγγείλει στο παρελθόν ως αντιπολίτευση, τότε όπως είπε, που έκανε λόγο για "ξεπούλημα της ΔΕΗ, για οικονομικό και εθνικό έγκλημα και για υποθήκευση της δημόσιας επιχείρησηςσε μαυραγορίτες" που δεν θα επιτρέψει.

«Φέρνετε με διαδικασίες εξπρές το νομοσχέδιο, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση, χωρίς κοστολόγηση, με άγνωστο το τίμημα, με δυσμενή εκποίηση των λιγνιτικών μονάδων. Η πώληση δεν εντάσσεται σε ένα εθνικό σχέδιο και σταδιακή απεξάρτηση του λιγνίτη. Αυτό το νομοσχέδιο συνιστά μια ακόμα αναβολή στα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ και θα αναγκαστεί να πάρει σκληρότερα μέτρα σε βάρος του καταναλωτή τα επόμενα χρόνια», επεσήμανε ο κ. Αμυράς.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις