Απαντήσεις για τα F-16 και τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί με τις γαλλικές φρεγάτες επιχείρησε να δώσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στην έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το πρωί στο ΥΠΕΘΑ παρουσία και του αναπληρωτή Φώτη Κουβέλη.

Τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν περνούν από μυστικές και συνοπτικές διαδικασίες αλλά μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες της Βουλής και του ΚΥΣΕΑ» ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Σε ό,τι αφορά στις φρεγάτες, ο υπουργός -χωρίς να κάνει καμία αναφορά στον κ. Κουβέλη- αλλά με αφορμή δημοσίευμα της Καθημερινής ανέφερε ότι υπήρχε ένα παλιό πρόγραμμα από υπουργίας Μεϊμαράκη, καθώς πράγματι το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται νέα πλοία, αλλά αυτό το πρόγραμμα δεν είχε προχωρήσει λόγω των οικονομικών προβλημάτων.

Και σημείωσε: Σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ Μακρόν – Τσίπρα εξετάστηκε η πιθανότητα μέρος των χρημάτων που προκύπτουν από τη διαφορά των 8 δισ. από τα ομόλογα που οφείλουν ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ποσοστό της Γαλλίας, να υπάρξει συνέργεια για την κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα.

«Ο πρόεδρος Μακρόν φάνηκε θετικός σε αυτό το πρόγραμμα και γενικότερα θετικός για την ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων», σημείωσε.

Ακολούθως, ο Πάνος Καμμένος πρόσθεσε ότι "σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει διερεύνηση όλων των πιθανών δυνατοτήτων".

"Αν και όταν έρθει η ώρα να αποφασιστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ακολουθηθούν τα προβλεπόμενα. Έτσι έχουν τα πράγματα όσον αφορά τα εξοπλιστικά, υπήρχε μια συνεδρίαση της επιτροπής εξοπλιστικών όπου λόγω της όξυνσης από την πλευρά της Τουρκίας, ζητήσαμε να διερευνηθεί η δυνατότητα αν χρειαστεί κάποια από τα προγράμματα που ήδη τρέχουν να προχωρήσουν και αυτό έγινε δεκτό από όλη την αντιπολίτευση".

Η ερμηνεία των δηλώσεων Κουβέλη

Σχετικά με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Φώτη Κουβέλη ο υπουργός είπε πως ο αναπληρωτής είναι υπεύθυνος για την αμυντική βιομηχανία και με αυτά που είπε εννοούσε πως αν έρθουν οι φρεγάτες τα ναυπηγεία είναι έτοιμα να αναλάβουν έργο.

Τόνισε δε πως «από την στιγμή που υπήρχε δημοσίευμα ο υπουργός ήταν υποχρεωμένος να βγει και να μιλήσει και να εκφράσει την θέληση μας. Δεν έχουμε όμως ξεκινήσει την διαδικασία αυτή από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η οποία μπορώ να σας πω ότι έχει φτάσει σε ένα σημείο τέτοιο που έχει παράξει αποτέλεσμα».

Για τα F16

Στο ΚΥΣΕΑ υπήρξε τελική απόφαση για να προχωρήσει η διαδικασία για τα C27, ενώ για τα F16 η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, ανέφερε ο Πάνος Καμμένος και συνέχισε: Το πρόγραμμα των μαχητικών έχει την έγκριση της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Βουλής, όμως δεν μπορεί η Κυβέρνηση να καταβάλει τα ποσά με βάση τις απαιτήσεις των δανειστών για τα πλεονάσματα. Η διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ γίνεται σε αυτό το επίπεδο για τα ποσά ανά έτος πριν και μετά το 2021, οπότε και υπάρχει η δέσμευση της Ελλάδας έναντι των δανειστών.

Διαβάστε: Αλαλούμ με τις γαλλικές φρεγάτες: Το Παρίσι διαψεύδει τη συμφωνία


Η επιμονή Κουβέλη

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το πρωί διαρρέεται στα ΜΜΕ ότι το περιβάλλον του κ. Κουβέλη, επιμένει για την εγκυρότητα των δηλώσεών του αναπληρωτή υπουργού περί μίσθωσης δύο φρεγατών τύπου FREMM από τη Γαλλία έως το καλοκαίρι.

Συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού επέμεναν πως σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για την χρονομίσθωση των φρεγατών, εκτιμώντας μάλιστα πως στις 3 Μαΐου θα έρθει στην Αθήνα γαλλική αντιπροσωπεία, για να συνεχιστούν οι συζητήσεις. ενώ τόνιζαν πως «παίζονται παιχνίδια από την πλευρά της Γαλλίας».

Το παρασκήνιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε χθες με τον κ. Καμμένο, ζητώντας του να διατηρήσει χαμηλούς τόνους στη συνέντευξη Τύπου ενώ το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ Καμμένου- Κουβέλη φέρεται να έχει αναπτυχθεί κόντρα με αφορμή το ότι τα εξοπλιστικά έχουν παραμείνει ως αρμοδιότητα στον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, όπως ήταν και στις αρμοδιότητες του προκατόχου του Δημήτρη Βίτσα, παρά τους δημόσιους ισχυρισμούς του κ. Καμμένου ότι αρμοδιότητα του κ. Κουβέλη είναι «τα συσσίτια και τα στρατόπεδα».

Διαβάστε: Ενημέρωση για τις φρεγάτες ζητεί η ΝΔ

Φιάσκο χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την υπόθεση με τη δήθεν χρονομίσθωση δύο φρεγατών από τη Γαλλία. «Είναι πρωτοφανές για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα άλλα να λέει ο Τσίπρας, άλλα ο Καμμένος και άλλα ο Κουβέλης» συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Η εξωτερική πολιτική και ο χώρος της άμυνας δεν προσφέρονται για παιχνίδια» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις